Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους παράκτιους αλιείς για την τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους παράκτιους αλιείς για την τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους παράκτιους αλιείς για την τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 762 ΦΟΡΕΣ

Με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2019 η Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος υπέβαλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη με τίτλο: «Περίοδος αλιείας της τσιπούρας στην περιοχή των Ιμίων»

Στην επιστολή αυτή οι παράκτιοι αλιείς κάνουν αναφορά στην προκλητικότητα των Τούρκων, όμως αφήνουν αιχμές κατά ΜΜΕ (Αθηναϊκών) για παρουσίαση ρεπορτάζ σε συνεργασία με ορισμένους ψαράδες, εκμεταλλευόμενοι την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή των Ιμίων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Χαρακτηριστικά σε 2 σημεία της επιστολής γίνεται αναφορά για το θέμα αυτό:
Αρχικά αναφέρεται ότι η κατάσταση ανετράπη τα τελευταία χρόνια όταν κάποιοι συνάδελφοι, σε συνεργασία με κάποια Μ.Μ.Ε, θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη ισορροπία των Ιμίων, καθένας προς όφελός του, αδιαφορώντας για της συνέπειες των πράξεών τους.

Σε άλλο σημείο για τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αναφέρει:
Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και ακούμε πάλι στα Μ.Μ.Ε ρεπορτάζ για τα Ίμια τα οποία εξυπηρετούν ορισμένους συναδέλφους και κάποια Μ.Μ.Ε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Επίσης στην επιστολή γίνεται αναφορά στη φθίνουσα παρουσία στην περιοχή πλωτών της Ελληνική Ακτοφυλακής.
“Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έφτασε η περίοδος αλιείας της τσιπούρας στην περιοχή των Ιμίων. Δυστυχώς για τους αλιείς της Καλύμνου, της Λέρου και της Κω φέτος είναι η τρίτη χρονιά που δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν τις τσιπούρες.

Από το συμβάν τον Ιανουάριο του 1996 και μετά προσέγγιζαν τις βραχονησίδες των Ιμίων Ελληνικά αλιευτικά (στα Ελληνικά ύδατα πάντα) με ταυτόχρονες περιπολίες σκαφών της Ελληνικής και Τουρκικής ακτοφυλακής, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε μπορούσαμε και δουλεύαμε. Έτσι γύρω στις 50 οικογένειες αλιέων από την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω έβγαζαν τα προς το ζην, με τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν και σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν άλλες επιλογές αλιείας στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση ανετράπη τα τελευταία χρόνια όταν κάποιοι συνάδελφοι, σε συνεργασία με κάποια Μ.Μ.Ε, θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη ισορροπία των Ιμίων, καθένας προς όφελός του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους…

Από εκείνα τα συμβάντα και μετά η Τουρκική ακτοφυλακή δεν επιτρέπει στα Τουρκικά αλιευτικά να προσεγγίζουν την περιοχή των Ιμίων και παράλληλα σκλήρυνε τη στάση της και προς τους Έλληνες αλιείς, εισέρχεται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων και δεν επιτρέπει στα αλιευτικά την προσέγγιση των Ιμίων κοντύτερα του ενός μιλίου (προς τη μεριά της Ελλάδας εννοείται). Επίσης η Ελληνική ακτοφυλακή έχει φθίνουσα παρουσία στην περιοχή, υστερεί καθημερινά αριθμητικά και αρκείται σε μια διακριτική παρουσία (κυρίως το πλωτό του λιμεναρχείου Καλύμνου, όσος χρόνος του απομένει καθώς ασχολείται κυρίως με τον έλεγχο των εισροών των μεταναστών).

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και ακούμε πάλι στα Μ.Μ.Ε ρεπορτάζ για τα Ίμια τα οποία εξυπηρετούν ορισμένους συναδέλφους και κάποια Μ.Μ.Ε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες…
Κύριε πρωθυπουργέ,

Όπως σας περιγράψαμε πιο πάνω τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί ένα σημαντικό εισόδημα για τους αλιείς των ακριτικών νησιών μας (Κάλυμνος, Λέρος, Κως). Τέτοια γεγονότα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των αλιέων να βγάλουν τα προς το ζην. Οι παράκτιοι αλιείς χρόνια τώρα είναι εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους από την πολιτεία, με τα προβλήματα να πνίγουν καθημερινά πλέον όλους τους συναδέλφους.

Σας κάνουμε έκκληση να σκύψετε το κεφάλι και να βοηθήσετε τους παράκτιους αλιείς διότι από τη μια η Τουρκική προκλητικότητα από την άλλη η παντελής αδιαφορία και απαξίωση προς το επάγγελμα του παράκτιου αλιέα εκ μέρους της πολιτείας, θα έχει ως αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα καΐκια των ακριτικών νησιών μας τα οποία καθημερινά υψώνουν την Ελληνική σημαία και στέκουν άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας να μην υπάρχουν πια με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι παρότι πρόσφατα είπατε ότι στόχος σας είναι η φοροελάφρυνση των αδυνάτων αντί αυτού επιβάλλατε χαράτσι στα αλιευτικά, αδιακρίτως αν υπάγονται στη φορολογία χωρητικότητας ή όχι. Ένα μέτρο που είναι άδικο, αντισυνταγματικό και βάζει ταφόπλακα στον καθημερινό αγώνα τον παράκτιων αλιέων να επιβιώσουν.

Κατανοούμε το βεβαρημένο σας πρόγραμμα και φυσικά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεται την καθημερινότητα των παράκτιων αλιέων, γι’ αυτό σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, η οποία αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα των συναδέλφων στα ακριτικά νησιά αλλά και σε όλη την επικράτεια και περιμένουμε τις ενέργειές σας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
Μετά τιμής εκ μέρους του Δ.Σ.”

Διαβάστε ακόμη

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»