Παραποίηση φορεσιών και εθίμων της Δωδεκανήσου!

Για παραποίηση φορεσιών και εθίμων της Δωδεκανήσου κάνει λόγο η ομοσπονδία Δωδεκανησιακών παροικιακών συλλόγων Ρόδου, σε ανακοίνωσή της καλώντας το τμήμα πολιτισμού της περιφέρειας και τον ΔΟΠΑΡ να είναι προσεκτικοί στην παροχή στήριξης προς τους διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το θέμα απασχόλησε τα μέλη της ομοσπονδίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών κατά την οποία, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το δήμο και την περιφέρεια να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μαζί της ώστε να παρέχει τις συμβουλές της κατά τη διεξαγωγή εκδηλώσεων που αφορούν την παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών της Δωδεκανήσου.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει τα εξής: «Τα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου,  την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, λάβαμε την ακόλουθη ομόφωνη απόφαση:
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΔΟΠΑΡ στηρίζουν διαχρονικά εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από ομάδες ατόμων ή μεμονωμένα άτομα, τα οποία κατά την παρουσίασή τους, άθελα ή ηθελημένα, παραποιούν και αλλοιώνουν τις παραδοσιακές δωδεκανησιακές φορεσιές ή εμφανίζουν εσφαλμένα ή παραποιημένα έθιμα των νησιών της Δωδεκανήσου.

Επειδή σε ορισμένες, ελάχιστες ευτυχώς, περιπτώσεις οι εκδηλώσεις γίνονται για λόγους που δεν έχουν σχέση με την αυθεντική απόδοση των στοιχείων της δωδεκανησιακής λαϊκής κληρονομιάς, αλλά για αυτοπροβολή ή για προσωπικό υλικό όφελος, ή χάριν απλώς και μόνον του θεάματος.
Επειδή στις περιπτώσεις αυτές παραποιούνται συνήθως οι δωδεκανησιακοί παραδοσιακοί χοροί, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας και η εν γένει η Δωδεκανησιακή Πολιτιστική μας Κληρονομιά,
Θεωρούμε, πως  η στήριξη, υλική ή και ηθική, προς τις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να παρέχεται με μεγάλη προσοχή.
Για τους ανωτέρω λόγους σας δηλώνουμε ότι τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των Παροικιακών Συλλόγων της Ρόδου, είναι στη διάθεσή σας ως αρωγοί και υποστηρικτές.

Διατιθέμεθα να στηρίξουμε με τη συνεργασία ή έστω με τη συμβουλή μας τις εκδηλώσεις  που αφορούν την παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών της Δωδεκανήσου.
Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας».
Ο Πρόεδρος Κωνσταντινίδης Νικόλαος, Σύλλογος Κασίων Ρόδου «Ο Χαδιώτης»                                     
Η Γραμματέας Δημητριάδου Σοφία-Ελευθερία, Παννισυριακός Σύλλογος Ρόδου «Η Πορφυρίς»
 
Τα παρόντα Μέλη:
Αναστασιάδη – Σισαμή Φανή – Παγκαρπαθιακός Σύλλογος Ρόδου
Αντωνοπούλου Μαρία – Σύλλογος Τηλίων Ρόδου «Ο Άγιος Παντελεήμων»
Βάλλα Μαρία – Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας»
Γρύλλης Νικόλαος - Σύλλογος Πατμίων  Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος»
Διακομιχάλη - Καρακωνσταντίνου Ευτυχία – Παννισυριακός Σύλλογος Ρόδου «Η Πορφυρίς»

Έργου Μιχάλης – Σύλλογος Χαλκιτών Ρόδου «Άγιος Ιωάννης»
Κατσουράκη Καλλιόπη - Σύλλογος Τηλίων Ρόδου «Ο Άγιος Παντελεήμων»
Σκουλλή – Κατσαρά Ιωάννα - Παννισυριακός Σύλλογος Ρόδου «Η Πορφυρίς»
Χατζηκώστας Ευθύμης – Σύλλογος Πατμίων  Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος».