Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις

Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις

Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 466 ΦΟΡΕΣ

Για να καταλάβουμε όλα όσα ενώνουν και όσα χωρίζουν τη φλεβίτιδα από τη φλεβική θρόμβωση θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τη δομή του δικτύου που αφορούν, δηλαδή των φλεβών.

Οι φλέβες είναι τα κανάλια που επιστρέφουν το αίμα από τις διάφορες περιοχές του σώματος πίσω στην καρδιά. Οι φλέβες στα πόδια, ανάλογα με το πόσο βαθιά βρίσκονται, διακρίνονται σε επιφανειακές και σε βαθιές (εν τω βάθει).

Οι επιφανειακές φλέβες βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα ορατές. Οι βαθιές φλέβες βρίσκονται βαθύτερα, και μπορούμε να τις δούμε μόνο με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων όπως π.χ. οι υπέρηχοι.

Γενικά όταν μιλάμε για φλεβική θρόμβωση, εννοούμε ότι το αίμα έπηξε σχηματίζοντας θρόμβο σε κάποιο σημείο της φλέβας. Όταν η θρόμβωση παρουσιάζεται σε μια επιφανειακή φλέβα, καλείται επιφανειακή ή επιπολής θρόμβωση. Όταν όμως ο θρόμβος σχηματίζεται σε κάποια φλέβα που βρίσκεται στο βαθύ σύστημα, ονομάζεται «εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», και πρόκειται για ένα διαφορετικό και πολύ πιο σοβαρό φαινόμενο που όμως πολύ συχνά συγχέεται με τη «φλεβίτιδα» που δεν έχει τόσο συχνά σοβαρές επιπλοκές.

Η θρόμβωση πρόκειται για ένα διαφορετικό και πολύ πιο σοβαρό φαινόμενο που όμως πολύ συχνά συγχέεται με αυτό που συχνά αποκαλούμε «φλεβίτιδα» που σπανιότερα έχει σοβαρές επιπλοκές.

H φλεβίτιδα είναι η φλεγμονή μιας φλέβας, η οποία βρίσκεται συνήθως στα πόδια.

Συχνά εμφανίζεται στις επιφανειακές φλέβες και τα συμπτώματα που τη διακρίνουν είναι ενοχλητικά αλλά όχι ιδιαίτερα σοβαρά. Οι φλέβες είναι εξογκωμένες κάτω από το δέρμα (κιρσοί), το οποίο με τη σειρά του είναι κόκκινο στην περιοχή που εμφανίζεται η φλεβίτιδα.

Στην καθημερινότητα, όταν μιλάμε για «φλεβίτιδα» αναφερόμαστε συνήθως στη φλεβική ανεπάρκεια ή/και την ύπαρξη κιρσών στα κάτω άκρα. Η φλεβική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από βαριά, κουρασμένα, πρησμένα πόδια ή/και κιρσούς (διογκωμένες φλέβες) και είναι παράγοντας κινδύνου για θρόμβωση- συχνότερα για θρόμβωση των επιφανειακών φλεβών (επιπολής) των κάτω άκρων.

Οι παράγοντες που επιτείνουν την εμφάνιση επιφανειακής (επιπολής) φλεβικής θρόμβωσης είναι παρόμοιοι με αυτούς της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και αφορούν:

• κάποια αυτοάνοσα νοσήματα,
• την ύπαρξη κακοήθειας,
• τη θρομβοφιλία,
• μια χειρουργική επέμβαση,
• την ύπαρξη ιστορικού φλεβικής θρόμβωσης,
• τα ταξίδια μακράς διάρκειας,
• την εγκυμοσύνη,
• το κάπνισμα,
• την παχυσαρκία,
• τη λήψη αντισυλληπτικών
• και την παρουσία «φλεβίτιδας» και κιρσών των κάτω άκρων.

Η θρόμβωση των επιφανειακών φλεβών δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή κατάσταση και τις περισσότερες φορές η φλεγμονή και ο πόνος στις φλέβες υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες.

Η συχνότητα εμφάνισης της επιπολής φλεβικής θρόμβωσης είναι διπλάσια σε σύγκριση με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, ενώ πλήττει πιο συχνά γυναίκες (50-70%) με μέση ηλικία εμφάνισης τα 60 έτη.

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, όπως η επέκταση του θρόμβου από το επιφανειακό στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα ή η μεταφορά του στον πνεύμονα. Τη συγκεκριμένη επιπλοκή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθενείς με ιστορικό εν τω βάθει θρόμβωσης, που βρίσκονται σε ακινησία, καθώς και όταν ο θρόμβος βρίσκεται σε περιοχή του επιφανειακού φλεβικού δικτύου που επικοινωνεί άμεσα με το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα.

Πώς θεραπεύεται η «φλεβίτιδα»;
Ο γιατρός σας είναι υπεύθυνος να σας ενημερώσει σχετικά με όλες τις πιθανές θεραπείες.
Ένας τρόπος να μειωθεί το πρήξιμο είναι να ανασηκώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι. Επίσης να αποφεύγετε τη ζέστη ή/ και την άμεση έκθεση στον ήλιο. Να κάνετε ποδόλουτρο με κρύο νερό. Να περπατάτε.

Παράλληλα, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαστικές κάλτσες συμπίεσης, που θα βοηθήσουν να μειωθεί το πρήξιμο και να βελτιωθεί η φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε αντιθρομβωτική αγωγή αν ο γιατρός σας το κρίνει δόκιμο βάσει του ιστορικού σας, της τυχόν προδιάθεσης ή της έκτασης και της επικινδυνότητας του σημείου που εντοπίζεται η επιπολής θρόμβωση.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου