Νώντας Παληκαράς: «Στόχος μας η ανάπτυξη και οι αγωνιστικές ευκαιρίες»

Νώντας Παληκαράς: «Στόχος μας η ανάπτυξη και οι αγωνιστικές ευκαιρίες»

Νώντας Παληκαράς: «Στόχος μας η ανάπτυξη και οι αγωνιστικές ευκαιρίες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 830 ΦΟΡΕΣ

Μια συζήτηση για την προσπάθεια ανάδειξης της κολύμβησης στο νησί με τον Νώντα Παληκαρά, έναν αξιόλογο προπονητή που προσφέρει σημαντικά εδώ και χρόνια στους «Πιγκουίνους», την κολυμβητική ομάδα του Κολλεγίου Ρόδου. Το ξεκίνημα, η στήριξη για όσο γίνεται

Με αφορμή τις επιτυχίες των «Πιγκουίνων» στη σημαντική κολυμβητική διοργάνωση «Christmas Cup» της Πάτρας, η “ΡΟΔΙΑΚΗ” συνάντησε τον Νώντα Παληκαρά, έναν από τους προπονητές του συλλόγου, για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη του αθλήματος.

Όλοι όσοι παρακολουθούν τα αθλητικά τεκταινόμενα στο νησί μας, γνωρίζουν ότι οι «Πιγκουίνοι» είναι η κολυμβητική ομάδα του Κολλεγίου Ρόδου, που εδώ και πέντε χρόνια επιτελεί σημαντικό έργο στο κομμάτι της ανάδειξης των ταλέντων με διακρίσεις σε αγώνες εκτός Ρόδου.

Ο Νώντας Παληκαράς μαζί με τον Γιώργο Λαγό και την Κατερίνα Κάτρη ως προπονητές, έχουν κοντά τους δεκάδες παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω σε όλες τις κατηγορίες και θεωρούν πως το καθένα απ’ αυτά αξίζει ν’ ασχοληθεί με την κολύμβηση και να παραμείνει σ’ αυτήν, ανεξαρτήτως του αν μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό ή όχι. Στην 25άρα πισίνα του Κολλεγίου Ρόδου και με τη στήριξη των γονιών έχουν καταφέρει ν’ αναδείξουν την κολύμβηση στη Ρόδο όπου δεν υπάρχει πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών, δηλαδή 50μ.

Όσον αφορά τον Νώντα Παληκαρά, είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή με πρώτη ειδικότητα την κολύμβηση και δεύτερη την υδατοσφαίριση. Ξεκίνησε ως κολυμβητής στον ΝΟΡ και αγωνίστηκε επαγγελματικά ως πολίστας στον ΚΟ Ξάνθης στην Α2. Είναι ένας από τους καθηγητές φυσικής αγωγής που εφαρμόζει το πρόγραμμα της ΓΓΑ για την προώθηση της κολύμβησης στα σχολεία, ενώ αναζητώντας συνεχώς νέες αθλητικές προκλήσεις, ασχολείται και με το τρίαθλο, αφού προσφάτως στο “Ocean Lava” της Ρόδου αναδείχθηκε ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής.

Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης αυτής:
Πόσα παιδιά υπάρχουν στις τάξεις των «Πιγκουίνων»;
Στην ομάδα μας προπονούνται αυτή τη στιγμή πάνω από 120 παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω στο τμήμα το επιλεκτικό, το προαγωνιστικό και το αγωνιστικό. Κοντά μας θα κάνουν τις πρώτες τους κινήσεις στην κολύμβηση μέσα στην πισίνα, πάντα κοντά με τον προπονητή τους. Στη συνέχεια στις ηλικίες από 9 έως 11 ετών θα έχουν τις πρώτες τους εμπειρίες από συμμετοχή σε ημερίδες και από 12 ετών περίπου θα ξεκινήσουν να έχουν παρουσία σε αγώνες με έντονο το στοιχείο του συναγωνισμού και περισσότερη επιβάρυνση στις προπονήσεις.


Πού στοχεύει ο σύλλογος;
Σκοπός μας δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά πάνω απ’ όλα η ανάπτυξη, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν ν’ ασχοληθούν με την κολύμβηση. Πρέπει να ξέρετε πως δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση επιλογή παιδιών, αν και σίγουρα κάποια μπορεί να διαφέρουν όσον αφορά τις δυνατότητές τους. Θέλουμε κάθε φορά ν’ αξιοποιούμε το ταλέντο, όμως και τα υπόλοιπα παιδιά, που θα μείνουν κοντά στην κολύμβηση για πολλά χρόνια, χωρίς να απομακρύνονται από μια ηλικία και μετά. Όλοι οι προπονητές στην ομάδα δεν δουλεύουμε ευκαιριακά, αλλά θέλουμε η προσπάθειά μας να έχει συνέχεια και για τις επόμενες «φουρνιές» αθλητών. Ούτως ή άλλως όσο καλύτερα δουλεύει ένα σωματείο τόσο περισσότερο κόσμο έχει κοντά του.

Υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στη Ρόδο για την ανάπτυξη;
Σίγουρα από τη Ρόδο λείπει ένα κολυμβητήριο με 50άρα πισίνα, όμως κι αυτή του Κολλεγίου Ρόδου είναι σύγχρονη 25μ. με έξι διαδρόμους, θερμαινόμενη, που διαθέτει και κερκίδες σε περίπτωση διοργάνωσης αγώνων. Στο κομμάτι αυτό η συνεργασία μας με το Κολλέγιο Ρόδου έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη, αφού μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε στη διάθεσή μας μια τόσο αξιόλογη εγκατάσταση. Άλλωστε και η παρουσία του συλλόγου του Κολλεγίου, της Αθλητικής Ακαδημίας, είναι κάτι που πλαισιώνει κι ενισχύει αρκετά τη δική μας προσπάθεια στην κολύμβηση.

Οι αγωνιστικές ευκαιρίες είναι ό,τι σημαντικότερο για να παραμείνουν τα παιδιά κοντά στο άθλημα. Τι κάνει ο σύλλογος πάνω σ’ αυτό;
Είμαστε ο μοναδικός σύλλογος που διοργανώνει αγώνες τρεις φορές το χρόνο, προκειμένου να έχουν όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες για συμμετοχή τα παιδιά. Μία συνάντηση γίνεται τον Οκτώβριο και είναι προσκεκλημένοι αθλητές από την Κάλυμνο ενώ έχουμε και δύο swimming days με συμμετοχές παιδιών και από τους άλλους συλλόγους της Ρόδου. Βεβαίως υπάρχει και παρουσία σε αγώνες εκτός Ρόδου, με το κόστος να καλύπτεται από τους γονείς των παιδιών. Προσφάτως στο “Christmas Cup” της Πάτρας είχαμε μια αποστολή από 31 παιδιά, τη μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρόδο. Μέσα απ’ αυτές τις συμμετοχές το κάθε παιδί έχει πια τις εμπειρίες από τις αποστολές και μαθαίνει το πώς πρέπει να λειτουργεί κατά τη διάρκειά τους παράλληλα με τα όποια κίνητρα.

Υπάρχει η στήριξη από τους φορείς για την ενίσχυση της προσπάθειάς σας;
Έχει ήδη γίνει η πρώτη επαφή με την Περιφέρεια και τον Δήμο κι ευελπιστούμε μέσα στο 2020 πως με την απαραίτητη συνεργασία θ’ ανέβει το επίπεδο των αγώνων μας, γιατί αυτό θα είναι ό, τι καλύτερο για τους συμμετέχοντες, αφού η ομοσπονδία δεν μπορεί να μας καλύψει τίποτα όσον αφορά τις διοργανώσεις ή ακόμη και τις μετακινήσεις μας εκτός Ρόδου.

Πείτε μας δύο λόγια για τη σημαντική παρουσία στους αγώνες της Πάτρας...
Με τη συμμετοχή σ’ αυτούς τους αγώνες, που είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου, καταφέραμε να κατακτήσουμε έντεκα μετάλλια και τρία από τα παιδιά του συλλόγου να πετύχουν όρια πρόκρισης σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Η παρουσία και μόνο σ’ ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα συνιστά επιτυχία αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο υψηλό είναι πια το επίπεδο σ’ αυτές τις διοργανώσεις με συμμετοχές εκατοντάδων παιδιών απ’ όλη τη χώρα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2020 αθλητές μας στην κατηγορία των Παμπαίδων θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αγώνες με τους καλύτερους και να δείξουν τις δυνατότητές τους.

Είναι εύκολο το κάθε παιδί σήμερα ν’ ασχοληθεί με την κολύμβηση;
Η κολύμβηση είναι ένα από τ’ αθλήματα χωρίς μεγάλο κόστος εξοπλισμού, αφού το κάθε παιδί μ’ ένα μαγιό κι ένα ζευγάρια γυαλάκια μπορεί να ξεκινήσει. Υπάρχει μόνο το κόστος μιας μηνιαίας συνδρομής, ώστε να μπορούν να πληρώνονται οι προπονητές και να καλύπτονται τα βασικά έξοδα για τον σύλλογο.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα χρονιά;
Στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου εμείς ως προπονητές έχουμε συναντήσεις με τους γονείς, προκειμένου να οριοθετήσουμε τους στόχους κατά τη διάρκειά της. Μέσα στο 2020 θέλουμε να συμμετάσχουμε σ’ έναν αγώνα στην Πάτρα και σ’ άλλον ένα στη Χίο ή τα Χανιά, εκτός από τα πανελλήνια πρωταθλήματα φυσικά, στα οποία θα έχουν παρουσία τα παιδιά που προκρίθηκαν και τους τοπικούς αγώνες μας.

Υπάρχει προσπάθεια και γι’ άλλη δραστηριότητα στον σύλλογο πέραν από την κολύμβηση;
Ξεκινήσαμε το τελευταίο διάστημα δειλά-δειλά να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα και στην υδατοσφαίριση. Είναι ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, γιατί πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα με παράδοση όμως από τη χώρα μας και συμμετοχή κάθε τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν λίγες μέρες είχαμε άλλωστε άλλη μια κατάκτηση πρώτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα. Στην υδατοσφαίριση μετράει η ομαδικότητα και η δύναμη, γιατί δεν αρκεί ένας αθλητής να είναι καλός αλλά πρέπει να καλύπτει και τυχόν αδυναμίες ή λάθη συμπαικτών του. Βεβαίως, αν στην κολύμβηση λείπουν οι αγώνες, φανταστείτε στο πόλο. Είναι σαν να υπήρχε στη Ρόδο μία και μόνο ποδοσφαιρική ομάδα, δίνοντας ελάχιστους αγώνες κάθε περίοδο…

Διαβάστε ακόμη

Για ένα «διπλό» στη Θεσσαλονίκη μετά την Πάτρα ο Κολοσσός H Hotels Collection…

Για μια θέση στην τριάδα ο Γ.Σ. Δωδεκάνησος στην Καλλιθέα

Νίκη παραμονής θέλει ο Διαγόρας σήμερα

ΕΠΣ Δωδεκανήσου: Οι διαιτητές στα παιχνίδια του τοπικού

Γ’ εθνική – 32η αγωνιστική: Σήμερα ο κύριος όγκος των αγώνων

Οι συμμετοχές για τους «Πιγκουίνους» στους κολυμβητικούς αγώνες της Χαλκίδας

Το νέο σημερινό πρόγραμμα του τοπικού βόλεϊ

Τα… πιτσιρίκια παίζουν μπάσκετ σήμερα