Έσπευσαν για ρύθμιση πολλοί οφειλέτες του δήμου Ρόδου

...«Ζεστό» χρήμα εισέρευσε στα ταμεία του Δήμου της Ρόδου τις τελευταίες ημέρες του 2019 καθώς αρκετοί συμπολίτες μας, ειδικά με μεγάλες οφειλές, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την παράταση της ρύθμισης ώστε να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, καταβάλλοντας εφάπαξ ποσό περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τις τελευταίες ημέρες της περυσινής πλέον χρονιάς, όταν ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δήμου, με οφειλές που άγγιζαν το 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες ευρώ, προσήλθε και κατέβαλε στα ταμεία του Δήμου το…δυσθεώρητο ποσό του 1 εκατομμυρίου 300 χιλιάδων ευρώ περίπου, γλιτώνοντας βεβαίως ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, σύμφωνα με το νόμο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την παράταση που δόθηκε για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ με τις εκατό δόσεις, στον Δήμο της Ρόδου έγιναν 2.270 ρυθμίσεις μόνο το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, το ποσό των οφειλών προς τον Δήμο που μπήκε σε ρύθμιση μόνο αυτό το διάστημα της παράτασης, ανέρχεται συνολικά στα 15.575.689,52 ευρώ.

Από αυτό το ποσό, λοιπόν, το οποίο έχει μπει σε ρύθμιση, ο Δήμος έχει εισπράξει ήδη 3.638.939,41 ευρώ. Ακόμη, το ποσό που συμπολίτες μας έδωσαν εφάπαξ στον Δήμο, γλυτώνοντας αρκετά πρόστιμα και προσαυξήσεις, συνολικά ανέρχεται στα 2.978.193, 99 ευρώ.

Ένα ακόμα στοιχείο σχετικά με την πορεία είσπραξης των οφειλών είναι ότι μέχρι στιγμής προσήλθαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο της Ρόδου 125 άτομα οι οποίοι είχαν οφειλές στον Δήμο πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ο καθένας.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό αποτελεί μία τονωτική ένεση για τα οικονομικά του Δήμου, χρήματα βεβαίως που μπορεί να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τις ανάγκες του αλλά και για διάφορες παρεμβάσεις στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των οφειλών και ειδικά των μεγάλων, «κυνήγησε» με επιμονή τους τελευταίους μήνες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, με οχλήσεις ειδικά προς τους μεγαλοοφειλέτες, να προσέλθουν στον Δήμο και να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης.

Ορκωτός λογιστής για τα ΠΟΕ
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με τις οφειλές τρίτων προς τον Δήμο, ειδικά όσων έρχονται από πολύ παλιά, τα λεγόμενα ΠΟΕ, απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι οι οφειλές αυτές ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ζητήσει ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης από τις υπηρεσίες, μαζί με τις οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ, την Πολεοδομία κτλ., αυτές υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έκανε γνωστά κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος, προτίθεται να ζητήσει από τις Οικονομικές Υπηρεσίες σε πρώτη φάση να κάνουν ένα ξεσκαρτάρισμα των οφειλών, ποιες δηλαδή ενδέχεται να έχουν παραγραφεί και ποιες μπορεί να εισπράξει ακόμα ο Δήμος αλλά να ζητήσει και σχετική εισήγηση από τη Νομική Υπηρεσία για τον τρόπο που θα τις διεκδικήσει.

Η διαδικασία αυτή, μάλιστα, ήδη έχει ενεργοποιηθεί από τις πρώτες ημέρες του χρόνου από τον Αντιδήμαρχο ενώ πληροφορίες θέλουν και…την έλευση ορκωτού λογιστή στον Δήμο για το θέμα των παλιών ειδικά οφειλών.