Τρεις στο εδώλιο κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Δύο άνδρες και μία γυναίκα θα καθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου στα μέσα Ιανουαρίου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση διακίνησης 14,8 κιλών χασίς, που εξιχνίασε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου το καλοκαίρι του 2017.

Πρόκειται για τον 26χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής, μία 45χρονη Ελληνίδα και έναν 31χρονο Έλληνα οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί ένοχοι πρωτόδικα και θα επιχειρήσουν να μειώσουν ή και να «εξαφανίσουν» την ποινή που τους έχει επιβληθεί, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις 16 Ιανουαρίου 2020.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτόδικο δικαστήριο), έγινε το καλοκαίρι του 2018 και στο εδώλιο του κάθισαν τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, κατηγορούνταν ο 26χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, ένας 32χρονος συμπατριώτης του, οι οποίοι όταν εξιχνιάστηκε η υπόθεση ήταν έγκλειστοι στη φυλακή, η 45χρονη η οποία ήρθε στο νησί μας μεταφέροντας μέσα σε βαλίτσα τα ναρκωτικά, ο 31χρονος που τα παρέλαβε καθώς και ένας 46χρονος κάτοικος Ρόδου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον 32χρονο Αλβανό και τον 46χρονο κάτοικο Ρόδου. Με την ίδια απόφασή του το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών τον 26χρονο Αλβανό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, αλλά και την 45χρονη Ελληνίδα αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, την οποία καταδίκασε σε κάθειρξη 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 5000 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Τέλος, το  ίδιο δικαστήριο έκρινε ένοχο με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και τον 31χρονο Έλληνα στον οποίο και επέβαλε  ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σημειώνεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Κατά της απόφασης αυτής, οι τρεις καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία θα εξεταστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, στα μέσα του μήνα.

Οι συλλήψεις, τα ναρκωτικά και οι «εντολές» από τη φυλακή
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, τον Ιούνιο του 2017, οι δυο έγκλειστοι φυλακών έχοντας αρχηγικό ρόλο συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους, στην οποία εντάχθηκαν-συμμετείχαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, με σκοπό την προμήθεια, μεταφορά, διακίνηση και περαιτέρω διάθεση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οι αρχηγοί της οργάνωσης συντόνιζαν και καθοδηγούσαν τα μέλη του κυκλώματος ανάλογα με το ρόλο τους (προμηθευτής-μεταφορέας-διακινητής-ταμίας) λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να διασφαλίσουν τη εγκληματική τους δράση και να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

Αναλυτικότερα ως προς την εξάρθρωση του κυκλώματος, την Παρασκευή 07.07.2017 το μεσημέρι στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, εντοπίσθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου η 45χρονη, κατά την αποβίβασή της από πλοίο της γραμμής Πειραιάς-Ρόδος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μέσα σε αποσκευή (βαλίτσα) μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στο νησί.

Ειδικότερα, στην κατοχή της 45χρονης βρέθηκαν:
• Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -7- κιλών και -585- γραμμαρίων, συσκευασμένη σε επτά ισοβαρή δέματα
• Δύο φιξάκια ηρωίνης συνολικού βάρους 3,4 γραμμαρίων
• Ναρκωτικό δισκίο
• Το χρηματικό ποσό των -115- ευρώ
• Κινητό τηλέφωνο
• Παραστατικό εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Άμεσα, τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο ελεγχόμενης παράδοσης ναρκωτικών ουσιών και οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εποπτείας, επιτήρησης και συνοδείας της 45χρονης κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των ναρκωτικών.

Κατά την πρόοδο της υπόθεσης και «σύμφωνα» με τις οδηγίες των αρχηγικών μελών, απογευματινές ώρες της Παρασκευής 07.07.2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση-ραντεβού της 45χρονης, στο ξενοδοχείο που διέμενε, με τον 31χρονο, ο οποίος της προκατέβαλε το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ προκειμένου να ακολουθήσει νέο ραντεβού παράδοσης των ναρκωτικών.

Στο δεύτερο ραντεβού, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό σημείο μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 08.07.2017, εμφανίστηκε εκ νέου ο 31χρονος και αφού παρέλαβε τη βαλίτσα με τα ναρκωτικά, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς.

Μετά την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης παράδοσης-παραλαβής των ναρκωτικών, ο 31χρονος «έλαβε» οδηγίες, από τα αρχηγικά μέλη, να μεταβεί σε συγκεκριμένη περιοχή της πόλης της Ρόδου για να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 3.600 ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς σε υπαίθριο χώρο απόκρυψης και κατασχέθηκε.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της υπόθεσης διαπιστώθηκε εμπλοκή του 46χρονου στο κύκλωμα διακίνησης των ναρκωτικών και συνελήφθη απογευματινές ώρες του Σαββάτου 08.07.2017 σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, έχοντας στην κατοχή του ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθως, σε έρευνα που έγινε την Κυριακή 09.07.2017 το μεσημέρι, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην κατοικία του 31χρονου βρέθηκαν:

• Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 7 κιλών και 191 γραμμαρίων, τοποθετημένη σε οκτώ συσκευασίες
• Μικροποσότητα ουσίας άγνωστης χημικής σύνθεσης
• Είκοσι ναρκωτικά δισκία
• Δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
• Αεροβόλο πιστόλι και 1.350 μεταλλικά σφαιρίδια
• Τρία κινητά τηλέφωνα.

Όλη η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 14 κιλών και 776 γραμμαρίων, μαζί με τα υπόλοιπα πειστήρια κατασχέθηκαν.