«Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς». Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος;

«Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς». Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί  ένας πόνος στο στήθος;

«Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς». Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 516 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Καθηγητής Δημήτριος Κρεμαστινός

Ένας πόνος στο στήθος όσο άτυπος και εάν είναι πάντα μας ανησυχεί γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος να υποκρύπτει κάτι σοβαρό. Μπορεί να υποκρύπτει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη ή ρήξη ανευρύσματος στην αορτή ή περικαρδίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να υποκρύπτει ακόμα και πνευμονική εμβολή ή πνευμονία.


Εν τούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις ένας άτυπος πόνος στο στήθος σχετίζεται με διάφορες άλλες καταστάσεις οι οποίες δεν απειλούν τη ζωή. Τα τσιμπήματα ή οι νυγνώδεις πόνοι συνήθως είναι αθώοι πόνοι. Όμως οι συνηθέστεροι πόνοι στο στήθος είναι:
➢ Νευρόπονοι: Πρόκειται για διάφορες νευρίτιδες που συνήθως εκδηλώνονται με διάφορους πόνους στη ράχη ή τον αυχένα (λαιμό). Κατά κανόνα είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας των αρθρώσεων των σπονδύλων (σπονδυλοαρθρίτιδα) ή προέρχονται από βλάβες των μεσοσπονδυλίων δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων (πρόπτωση του δίσκου). Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε οστεοπόρωση των σπονδύλων η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει καθίζηση του σπονδύλου, με αποτέλεσμα ο σπόνδυλος να πιέζει τα μεσοσπονδύλια νεύρα.

➢ Ιογενείς λοιμώξεις: Διάφοροι ιοί όπως το κοινό κρυολόγημα της γρίπης κ.λπ. είναι δυνατόν να προκαλέσουν άτυπους πόνους στο στήθος. Πρόκειται για τους πόνους που ο κόσμος αποκαλεί ψύξη. Συνήθως οι πόνοι αυτοί εμφανίζονται στις περιοχές όπου οι πλευρές ενώνονται με το στέρνο λόγω πιθανής φλεγμονής του χόνδρου που τα ενώνει (χονδρίτιδα). Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πόνου αυτού είναι ότι επιδεινώνεται όταν εξασκηθεί με το χέρι πίεση στην περιοχή του πόνου ή κατά τις κινήσεις του θώρακα κατά την αναπνοή. Το χαρακτηριστικό όλων των οργανικών πόνων είναι ότι παραμένουν κατά κανόνα σταθεροί και ανεπηρέαστοι.

Μεταξύ των πόνων που προκαλούν οι ιοί ιδιαίτερη σημασία έχει ο πόνος που οφείλεται στον έρπητα ζωστήρα. Ο πόνος αυτός ακολουθεί την πορεία των μεσοπλευρίων νεύρων και συνοδεύεται από δερματικό εξάνθημα που παρακολουθεί και αυτό την πορεία των μεσοπλευρίων νεύρων.

Στην εικόνα φαίνεται ο άτυπος πόνος στο στήθος από τον τρόπο που τοποθετεί  η κυρία τα χέρια στο στήθος αλλά και από την έκφραση του προσώπου της
Στην εικόνα φαίνεται ο άτυπος πόνος στο στήθος από τον τρόπο που τοποθετεί η κυρία τα χέρια στο στήθος αλλά και από την έκφραση του προσώπου της


➢ Μυαλγίες: Πρόκειται για πόνους των μεσοπλευρίων μυών, οι οποίοι κινούν τον θώρακα κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Οι μύες αυτοί μπορούν να υποστούν κακώσεις κατά την έντονη γυμναστική χωρίς προηγουμένως να γίνει αντιληπτή αυτή καθ’ ευατή η κάκωση. Έτσι ο πόνος αυτός εμφανίζεται αιφνίδια εν αιθρία.

➢ Καυστικός πόνος: Ο πόνος αυτός όταν δεν αντανακλά πουθενά και ιδιαίτερα στην πλάτη, στο λαιμό ή τα χέρια, όπου συνήθως αντανακλά ο καρδιακός πόνος, τότε μπορεί να οφείλεται σε οισοφαγίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ένας μυώδης σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι και από τον οποίο περνούν οι τροφές.
Ο καυστικός αυτός πόνος (καούρα) μπορεί να εκδηλωθεί μετά το φαγητό και ιδιαίτερα τη νύχτα.

Όταν ο άνθρωπος είναι ξαπλωμένος και αυτό συμβαίνει κατά τον ύπνο, τα όξινα υγρά του στομαχιού είναι δυνατόν να παλινδρομήσουν και να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως όταν υπάρχει κήλη του οισοφάγου. Ο καυστικός αυτός πόνος υποχωρεί ύστερα από λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή γάλακτος.
Αντίθετα ο πόνος αυτός χειροτερεύει όταν ο άνθρωπος τρώει ερεθιστικά φαγητά με καρυκεύματα ή πίνει οινοπνευματώδη.

Γενικά, οι άτυποι πόνοι του θώρακος υποχωρούν ύστερα από λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Σε αντίθεση με το στηθαγχικό πόνο που υποχωρεί με υπογλώσσια νίτρωση οι άτυποι θωρακικοί πόνοι δεν υποχωρούν ύστερα από λήψη υπογλωσσίων νιτρωδών.
Έτσι, όταν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την προέλευση του θωρακικού πόνου τότε τα φαρμακευτικά tests των παυσιπόνων και των υπογλωσσίων νιτρωδών αναμφισβήτητα βοηθούν στο να τεθεί η σωστή διάγνωση.
Εάν ο πόνος περνά με υπογλώσσια νιτρώδη, τότε είναι πόνος καρδιακός και οφείλεται συνήθως στη στηθάγχη. Εάν υποχωρεί με παυσίπονα, τότε ο πόνος αυτός οφείλεται σε εξωκαρδιακά αίτια.

Στην εικόνα φαίνεται ο τρόπος που ο ασθενής εκφράζει  τον συσφιγκτικό πόνο στο στήθος με την αγωνιώδη έκφραση  στο πρόσωπό του λόγω του έντονου πόνου
Στην εικόνα φαίνεται ο τρόπος που ο ασθενής εκφράζει τον συσφιγκτικό πόνο στο στήθος με την αγωνιώδη έκφραση στο πρόσωπό του λόγω του έντονου πόνου

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του