Aνακοίνωση της μειοψηφίας του δήμου Νισύρου για τον δρόμο προς τον Σταυρό

Aνακοίνωση της μειοψηφίας του δήμου  Νισύρου για τον δρόμο προς τον Σταυρό

Aνακοίνωση της μειοψηφίας του δήμου Νισύρου για τον δρόμο προς τον Σταυρό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 255 ΦΟΡΕΣ

Από τη δημοτική παράταξη “Ενωμένη Νίσυρος Ευημερίας και Ανάπτυξης” αναφορικά με πρόσφατη απόφαση της δημοτικής αρχής Νισύρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση (σ.σ. αναφέρεται στον δρόμο προς τον Σταυρό):

“Μόνο ένας ανισσόροπος δεν θα συμφωνούσε σε κάτι που επιδρά θετικά σ’ έναν τόπο. Συμφωνούμε με το έργο της Επισκευής-Βελτίωσης του δρόμου αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο που αποφάσισε η παράταξη Κορωναίου να το πράξει. Ένα έργο διάνοιξης, κατασκευής ή επισκευής ενός οδικού δικτύου θα πρέπει να συμβαδίζει με τα τεχνολογικά μέσα, τις αντιλήψεις και τις απαιτήσεις της εποχής, να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και να καλύπτει μελλοντικές προσδοκίες.

Έτσι λοιπόν, μια τσιμεντόστρωση ενός χωματόδρομου χωρίς μελέτη θεωρημένη από αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την έγκριση των απαιτούμενων αδειών, χωρίς επιβλέπων μηχανικό, χωρίς πρόβλεψη για προστασία κατολισθήσεων και διαφυγής όμβριων υδάτων και χωρίς χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη και σύγχρονη αρκετές δεκαετίες πριν αλλά στο 2020, είναι μια παρωχημένη, πρόχειρη και, όπως αποδείχτηκε, επικίνδυνη πράξη.

Η θέση της παράταξής μας είναι υπεύθυνη, ξεκάθαρη και άριστα εναρμονισμένη με τις σύγχρονες αντιλήψεις και απαιτήσεις, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με την κείμενη νομοθεσία και με τις προσδοκίες μας για τη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας:

Σύνταξη Μελέτης για την Επισκευή – Βελτίωση όλου του μήκους του δρόμου – Έγκριση αναγκαίων αδειών (π.χ. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) – Ένταξη της μελέτης σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης – Δημοπράτηση του έργου. Απαραίτητα στοιχεία μελέτης: ο σεβασμός στο περιβάλλον, συμπληρωματικά έργα προστασίας κατολισθήσεων και αντιμετώπισης όμβριων υδάτων και τέλος, χρήση υλικών που είναι φιλικά και εναρμονισμένα με την γεωμορφολογία της περιοχής, καλύπτουν τις ανάγκες των διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της παράταξης του κ. Κορωναίου, η τσιμεντόστρωση όλου του μήκους του δρόμου θα ολοκληρωθεί το 2023, εντός έξι ετών αφού ξεκίνησε το 2018 και θα κοστίσει στον Νισύρικο λαό 750.000€.

Διαφωνούμε με τον κ. Κορωναίο διότι το έργο θα εκτελεστεί πρόχειρα, χωρίς μελέτη και επιβλέπων μηχανικό, δεν προβλέπει συμπληρωματικά έργα για τις κατολισθήσεις και τη διαχείριση του βρόχινου νερού με συνέπεια να απαιτεί ετήσια χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την επισκευή του, δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξή του και το σημαντικότερο, έχει ήδη προκληθεί οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Διαφωνούμε να χρηματοδοτηθεί από το δημοτικό ταμείο όταν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον τόπο μας όταν αρκετά σημαντικότερα προβλήματα απαιτούν λύσεις.

Διαφωνούμε μ’ ένα έργο που το μόνο που εξυπηρετεί, με τον τρόπο που γίνεται, είναι τη δημιουργία εντυπωσιασμού μέσω ενός δελτίου τύπου που προσφέρει πρόσκαιρο θαυμασμό και ικανοποίηση εγωκεντρικών αναγκών.

Αντίθετα, με τη δική μας πρόταση πετυχαίνεις ένα έργο ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον, τεχνικά και αποδοτικά άρτιο, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες των κατοίκων, των επισκεπτών και του εναλλακτικού τουρισμού, χωρίς το παραμικρό κόστος για τον Νισύρικο λαό και στο ίδιο χρονικό διάστημα των έξι τμηματικών κατασκευαστικών ετών της δημαρχίας Κορωναίου, αφού έξι έτη θεωρούνται υπερ αρκετά για την ολοκλήρωση τόσο των διαδικασιών όσο και του έργου, ακόμη κι αν η ένταξη χρηματοδότησης δεν γίνει άμεσα.

Η μεγαλύτερη συνέπεια των αποφάσεων της παράταξης του κ. Κορωναίου είναι η ανεπανόρθωτη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στα γεωγραφικά εδάφη και στις πλαγιές τσιμεντόστρωσης του δρόμου.

Πραγματοποιήθηκε εκβραχισμός στην ευρύτερη περιοχή από τα μηχανήματα του στρατού και από τη χρήση εκρηκτικών υλικών (φουρνέλα), ώστε να καταφέρουν διαπλάτυνση του δρόμου, προκαλώντας αφενός αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής και περιβαλλοντική καταστροφή και αφετέρου φθορά ξένης περιουσίας αφού έριξαν τα υλικά των κατολισθήσεων στην απέναντι πλαγιά, σε οικόπεδα που δεν ανήκουν στο Δήμο, αλλά και οι εργασίες εκβραχισμού έλαβαν χώρα σε ιδιόκτητα οικόπεδα.

Για να τσιμεντοστρωθούν 1.160 μέτρα καταστράφηκαν φύση και περιβάλλον, βαστάθια και σπηλάδια, αλλοιώθηκε η μορφολογία ολόκληρης περιοχής και προκλήθηκε φθορά ξένης περιουσίας. Επιτρέπονται όλα τα παραπάνω σ΄ένα νησί που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura;

Τον εκβραχισμό και την φθορά ξένης περιουσίας την προέβλεπε κάποια μελέτη;

Ποιος επέβλεπε τις εργασίες που γινόντουσαν;

Γιατί μια επισκευή χωματόδρομου πρέπει να συνδέεται με μια περιβαλλοντική καταστροφή το 2020;
Ενημέρωσε ο κ. Κορωναίος τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο για όλα τα παραπάνω στην συνάντηση που είχαν;

Ζητούμε σε πρώτη φάση και άμεσα: α) την ακύρωση της απόφασης που ψηφίστηκε στις 30/12/2019 για τη νέα προγραμματική του Δήμου με το Υπουργείο, ώστε να αποφύγουμε νέες καταστροφές και

β) να μην συνεχιστεί η εκτέλεση της προηγούμενης προγραμματικής, του Απριλίου του 2019. Ο κ. Κορωναίος ας μας απαντήσει εγγράφως γιατί διαφωνεί με τις προτάσεις της παράταξής μας.
Ευχαριστούμε τον δήμαρχο για τη δημοσίευση των ονομάτων μας και για την αναδημοσίευση της ανακοίνωσής του σε μέσα ενημέρωσης διαφόρων νησιών, τουλάχιστον ξέρουν οι Νισυριές και οι Νισύριοι αλλά και όλοι οι Δωδεκανήσιοι, ποιοι δεν ευθύνονται. Πρώτη φορά βλέπουμε άνθρωπο να έχει προκαλέσει τέτοια καταστροφή και να θέλει να τη διαφημίσει”.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Δήμος Νισύρου: Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου Νισύρου

H Νίσυρος στους 1000 δήμους-εταίρους του πανευρωπαϊκού δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»