Ρόδος: Ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι για κλοπές

Να αφεθούν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό, ζητούν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου δύο αλλοδαποί που μαζί με άλλο ένα άτομο κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές τις οποίες φέρονται να είχαν διαπράξει σε Ρόδο και Αθήνα το καλοκαίρι του 2018.

Οι τρεις αλλοδαποί από την Αλγερία και τη Λιβύη αντίστοιχα, τον Μάιο του 2019 κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, για τις κλοπές  σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας, για σύσταση συμμορίας (μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης) και τους καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών έκαστος, ενώ καταδικάστηκαν και για παράνομη κατοχή γνήσιου διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ωστόσο οι δύο εξ αυτών προσέφυγαν στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής που τους έχει επιβληθεί, και να αφεθούν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της έφεσής τους. Η αίτησή τους θα εξεταστεί στις 16 Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνεται πως την ίδια αίτηση έκανε και τρίτος εκ των κατηγορουμένων, η οποία και τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο και έτσι ο αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις αλλοδαποί στις 28 Απριλίου 2018 αφαίρεσαν από ημεδαπή ένα κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια, στη Ρόδο, στις 23 Ιουνίου αφαίρεσαν από σπίτι αλλοδαπού ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και από τη σύζυγό του ένα κινητό τηλέφωνο. 

Στις 18 Ιουνίου 2018 στην Παλιά Πόλη της Ρόδου αφαίρεσαν από σταθμευμένο φορτηγό ένα τσαντάκι που περιείχε ένα κινητό τηλέφωνο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Στις 25 Ιουνίου στην πλατεία Κύπρου αφαίρεσαν από άλλο σταθμευμένο στην περιοχή όχημα, διάφορα προσωπικά έγγραφα (δελτίο ταυτότητας, δίπλωμα, διαβατήριο, πιστωτικές κάρτες κ.α.)

Επίσης στην κατοχή των δραστών σε έρευνα που έγινε στο χώρο όπου διέμεναν στις 28 Ιουνίου 2018 βρέθηκαν διάφορες πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια, τσάντες, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλα.

Κατά την ίδια έρευνα εντοπίστηκαν και 19 πλαστές  ταυτότητες Ιταλίας, διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα που δεν ανήκαν στους ιδίους, πλαστά δελτία αιτούντος ασύλου κ.ά.