Πήραν «φωτιά» οι τιμές των καυσίμων και στα νησιά μας

Ξεπέρασε το 1,77 ευρώ ανά λίτρο (κατά μέσο όρο) η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών.

Χθες σε πρατήρια του νησιού μας, η αμόλυβδη βενζίνη (95 οκτανίων) άγγιξε ακόμα και το 1,89 ευρώ ανά λίτρο(!) γεγονός που αντιστοιχεί στις υψηλότερες τιμές πώλησης ανάμεσα σε πρατήρια σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, η χαμηλότερη τιμή καυσίμων, ήταν στη διάρκεια της χθεσινής μέρας στο 1,68 / λίτρο, με αποτέλεσμα η μέση τιμή για το συγκεκριμένο καύσιμο να διαμορφωθεί στο 1,77 ανά λίτρο.
Το πετρέλαιο κίνησης διετίθεντο χθες στα πρατήρια υγρών καυσίμων από 1,42 ευρώ ανά λίτρο έως και 1,59 ευρώ ανά λίτρο (μέσος όρος πώλησης 1,51)

Πού οφείλονται οι αυξήσεις
Αύξηση κατά περίπου 2,5 λεπτά το λίτρο σημειώθηκε την Τρίτη στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης λόγω της προσαρμογής στην ευρωπαϊκή οδηγία για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού βιοαιθανόλης που αναμειγνύεται με βενζίνες (από 1% στο 3%).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση στις τιμές των καυσίμων λόγω των εξελίξεων που πυροδότησε στο Ιράν η δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και η απάντηση της Τεχεράνης με εκτόξευση πυραύλων κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η εκτίμηση είναι ότι σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συνολική επιβάρυνση στην αντλία θα φτάσει τα 4 λεπτά το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την ώρα η κατάσταση στην εσωτερική αγορά καυσίμων είναι διαχειρίσιμη και επαναφέρουν το αίτημά τους για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ως το μοναδικό μέτρο αποκλιμάκωσης.

Τι ανακοίνωσε ο σύνδεσμος εμπορίας Πετρελαιοειδών
Με αφορμή άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με αυξήσεις τιμών λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:
“Παρότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τις μελλοντικές εξελίξεις των διεθνών τιμών, αφού αυτές μπορεί να επηρεασθούν από διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα, σήμερα και με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεν διακρίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών.
Όντως, από τις αρχές του έτους, υπάρχει μία αύξηση στην τιμή της βενζίνης, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην πρόσμιξη βιοαιθανόλης.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει τριπλασιαστεί η υποχρεωτική πρόσμιξη από 1% στο 3,3% βιοαιθανόλης στις βενζίνες, λόγω της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Οδηγία για ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως προκύπτει και από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό πιο φιλικά καύσιμα προς το περιβάλλον.
Ωστόσο και παρά την αύξηση κόστους λόγω βιοαιθανόλης, οι σημερινές λιανικές τιμές της βενζίνης κινούνται στο επίπεδο των τιμών του δεύτερου τριμήνου του 2019. Το μεγάλο πρόβλημα στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένει η υψηλή φορολογία.

Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε 10€ που καταβάλλει για βενζίνη τα 6,5€ (δηλαδή το 65%) είναι φόροι και δασμοί ενώ μόνο τα 0,6 € (το 6%) αντιστοιχεί συνολικά στο μικτό περιθώριο των Εταιρειών Εμπορίας, των πρατηριούχων και της εφοδιαστικής αλυσίδας”.