Πάμε, παιδιά, όλοι τροχάδην...

Δέκα αγώνες δρόμου θα γίνουν φέτος στα Δωδεκάνησα, ενταγμένοι στο καλεντάρι της ΕΑΣ, με την απαραίτητη δηλαδή έγκρισή της σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοπιστία τους και πληρώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις από πλευράς διοργανωτών. 

Εδώ και δέκα χρόνια περίπου η ΕΑΣ έχει σημαντικό ρόλο στο να γίνονται όλα όπως πρέπει κι ενισχύει τις προσπάθειες συλλόγων για την ανάπτυξη περαιτέρω του δρομικού κινήματος. 

Το σημαντικό της όλης ιστορίας είναι το ότι όλοι όσοι είναι κοντά στις προσπάθειες αυτές έχουν αντιληφθεί την αξία του εγχειρήματος και προσπαθούν να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συμμετοχή του οποιουδήποτε, πάνω απ’ όλα με ασφάλεια.  Έτσι, συντάσσονται οι σχετικές προκηρύξεις και χάρις στον εθελοντισμό σε πολλά κομμάτια, οι αγώνες αυτοί γίνονται σήματα κατατεθέν περιοχών. 

Το σημαντικό είναι πως οι συγκεκριμένες διοργανώσεις έχουν περάσει τα …σύνορα της πόλης της Ρόδου, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία και σε δρομείς από τις γύρω περιοχές να συμμετάσχουν. Με την κατάλληλη τεχνογνωσία άλλωστε, η Ένωση από την πλευρά της παρέχει κάθε είδους βοήθεια και έχει σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία κάθε διοργάνωσης, γιατί το μεράκι είναι μόνο η αρχή, αλλά στη συνέχεια χρειάζεται η κατάλληλη στήριξη από ανθρώπους που γνωρίζουν στο καθαρά τεχνικό κομμάτι του κάθε αγώνα. 

Φέτος λοιπόν στα Δωδεκάνησα έχουν προγραμματιστεί αρκετοί αγώνες κι έπεται και συνέχεια, αφού αυτοί δίνουν το έναυσμα και δημιουργούν όραμα σε σημαντικές ομάδες ανθρώπων. Αν συνεχιστεί η ανάπτυξη μ’ αυτόν το ρυθμό, τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των αγώνων θα πολλαπλασιαστεί και θα γίνουν κάτι σαν αθλητική παράδοση. 

Είναι πραγματικά πέρα από κάθε φαντασία ό,τι συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια περίπου σε τοπικό επίπεδο, όταν παλαιότερα, ακόμα και οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο Αθηνών ήταν… μετρημένες. 

Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και να μην μας τρώει η …ξερολίαση ως Έλληνες. Μόνο έτσι θα έχουμε αγώνες αξιόλογους και θα χαιρόμαστε μόνο με τη συμμετοχή μας. Με τίποτε άλλο. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο.

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ