Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης γιορτάζει τα Θεοφάνεια με τους απόδημους Έλληνες στη Γερμανία

Ντίσελντορφ-Βόννη-Κολωνία οι 3 σταθμοί στη Ρηνανία-Βεστφαλία, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη, για τον εορτασμό των Θεοφανείων. 


Από τους περίπου 700.000 Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, οι 200.000 Ελληνες ζουν σήμερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, ενώ ανάμεσά τους  6.000 Ελληνες γιατροί που εργάζονται στη Γερμανία, από τους οποίους οι 1.000 περίπου στο κρατίδιο αυτό. Μια μεγάλη Ελληνική πόλη δηλαδή. Οι Ελληνες κρατούν τις παραδόσεις, τα ήθη  και τα έθιμα της πατρίδας. Μαζί με τους συμπατριώτες μας δραστηριοποιούνται  και πολλοί Φιλέλληνες, εκλεγμένοι Βουλευτές και  Δήμαρχοι. Στη διήμερη περιοδεία του  ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ομότ. Καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης, συνάντησε πολλούς απο αυτούς, συζήτησε και σύντομα θα υπάρχουν πολλές κοινές δράσεις. Το οδοιπορικό ξεκίνησε από το Προξενείο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ όπου τελέσθηκε ο Αγιασμός και έκοψε τη βασιλόπιτα  χοροστατούντος του Πατέρα Θεοφάνη και με παρούσα τη Γενική Πρόξενο κ. Μ. Παπακωνσταντίνου και όλο το προσωπικό του προξενείου μας.


Ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε  πολλές συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων και επίλυσης προβλημάτων, ενώ έδωσε διεξοδικές και λεπτομερείς απαντήσεις για τη διευκόλυνση ψήφου στους απόδημους. Συναντήθηκε αρχικά με τους Διευθυντές  των Ελληνικών Σχολείων του Ντίσελντορφ, του Μπίλεφελντ, της Κολωνίας και του Ντόρτμουντ, καθώς επίσης και με εκπροσώπους από το δίγλωσσο Μοντεσσοριανό Σχολείο Λέιμπνιτζ. Άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα που κυρίως εστιάζονται στον έγκαιρο προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς απο πλευράς ανθρώπινου δυναμικού.


Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις Κοινότητες του Μπίλεφελντ, Χαϊλινγκενχάουζ, Κολωνίας, ΟΕΚ, Ντίσελντορφ, Ράτινγκεν, Βούπερταλ, Ζόλινγκεν, Λεβερκούζεν, Ντούισμπουργκ. Τα θέματα πολλά αλλά το κλίμα ομοψυχίας των Ελληνικών κοινοτήτων ήταν μοναδικό. Εξέπεμπε συγκινητική λεβεντιά. Συζητήθηκε διεξοδικά και ο πρόσφατος νόμος για την ψήφο των Αποδήμων και δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις απο τον Γενικό Γραμματέα. Συμμετείχαν περίπου 150 άτομα.


Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις με δευτεροβάθμιες Ομογενειακές οργανώσεις και Συλλόγους όπως η ΟΣΕΠΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης,  οι Αιρετοί της Περιφερειακής Βουλής, οι Εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Δημοτική Επιτροπή Ηλικιωμένων, ο Σύλλογος Ελληνικό Σχολείο και Πολιτιστικός Bruhl e.V., ο Σύλλογος Melissa Inkerverein Dusseldorf und Umgebung e.V., ο Θρακιώτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΡΙΤΑΣ» Ντίσελντορφ, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» Ντίσελντορφ, ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Μπίλεφελντ, Δημοτικοί Σύμβουλοι του  Βούπερταλ, ο σύλλογος «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ», ο Ηπειρώτικος σύλλογος Ντίσελντορφ «ΔΩΔΩΝΗ», το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, ο Σύλλογος Θεσσαλών Ντίσελντορφ «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ», η Εταιρεία Ελλήνων Ακαδημαϊκών NRW e.V., ο Σύλλογος Γερμανο-Ελληνικής Φιλίας, η Ενωση Ποντίων Μπίλεφελντ και Περιχώρων «19 ΜΑΗ», ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Gutersloh, Δημοτικοί Σύμβουλοι HEINSBERG, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, ο Εκπαιδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μπόχουμ, Σύλλογοι Βούπερταλ, NEUSS, Ντίσελντορφ, η Ελληνο-Γερμανική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Νεβίγκες και Περιχώρων, ο Σύλλογος Κρητών Ντίσελντορφ, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Απόδημων Ελλήνων Ρηνανίας Βεστφαλίας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ», η Γερμανο-Ελληνική Εταιρεία Ααχεν, η Γερμανοελληνική Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, το Ελληνογερμανικό Περιοδικό «ΕΡΜΗΣ», η Γερμανοελληνική Εταιρεία Ντίσελντορφ, η Ελληνική Κοινότητα Χαϊλιγκενχάους και Περιχώρων.

Με τεράστια μοναδική συμμετοχή από περισσότερα απο 400 άτομα, η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα ήταν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα αφού δόθηκαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν, ενω ταυτόχρονα άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας όλων των Συλλόγων με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, για τα θέματα που τους απασχολούν. Μοναδικές στιγμές έζησαν όλοι οι παριστάμενοι όταν ύστερα απο πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα ήρθαν στο προξενείο οι χορευτές των Συλλόγων των Ποντίων και έκαναν αναπαράσταση του ποντιακού λαϊκού Εθίμου της παραμονής των Θεοφανείων «οι Μωμόγεροι», αποδεικνύοντας έτσι ότι οι Απόδημοί μας δεν ξεχνούν ποτέ τις παραδόσεις τους. Ο Γενικός Γραμματέας τους κάλεσε σύντομα να ερθουν και να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης  με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γερμανοελληνικής Φιλίας VELBERT. Επισημαίνεται οτι Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο μεγάλος φιλέλληνας Volker Munchow, πρώην βουλευτής Ρηνανίας-Βεστφαλίας και τώρα αντιδήμαρχος της πόλης Velbert. Ο Γενικός Γραμματέας τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη τους προσφορά σε εξοπλισμούς προς την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και το Χαμόγελο του Παιδιού.


Στη Βόννη ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο κ. Αυγουστίνο, Μητροπολίτη Γερμανίας και ‘Εξαρχο Κεντρώας Ευρώπης. Η συζήτηση μαζί του για τον Απόδημο Ελληνισμό της Γερμανίας, ήταν σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα ένας θησαυρός.
Ανήμερα των Θεοφανείων, με μεγάλη κατάνυξη τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία μαζί με 500 συμπατριώτες μας στο Ντίσελντορφ, για τη γιορτή των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε από τον πάτερ Θεοφάνη.


Στη συνέχεια στο λιμάνι του Ντίσελντορφ, στον ποταμό Ρήνο, τελέσθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Περισσότεροι από 1.000 ομογενείς ήταν παρόντες στη λαμπρή αυτή τελετή. Ο Γενικός Γραμματέας φόρεσε στο νέο ομογενή  που έπιασε το σταυρό έναν πλατινένιο σταυρό, προσφορά της Εκκλησίας και του Δημάρχου του Ντίσελντορφ. Στην τελετή ήταν παρόντες ο μεγάλος φιλέλληνας Δήμαρχος του Ντίσελντορφ κ. Τ. Geisel και η επίσης φιλέλληνας και συχνή επισκέπτης της Πάτμου Βουλευτής της Ομοσπονδιακής Βουλής κα. Μ.Α. Zimmerman, η οποία είναι γνωστή για τους αγώνες που έχει δώσει υπέρ της πατρίδας μας. Ο Γενικός Γραμματέας τίμησε το Δήμαρχο και την κα Zimmerman για την προσφορά τους στους Έλληνες της Γερμανίας, προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα.


Πολύ σημαντικές συναντήσεις έγιναν με εκπροσώπους των  Ελλήνων καλλιτεχνών και του Επιχειρηματικού και Ακαδημαϊκού κόσμου ενώ πολύ σημαντική ήταν η συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας «Γένεσις». Συνεντεύξεις παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας τόσο στο «Ράδιο 0211» όσο και στη δημοσιογράφο κα. Ε. Αναστασοπούλου του Ελληνικού Δικτύου Deutsche Welle. Την τελετή αγιασμού των Υδάτων έδειξαν τα Γερμανικά Τηλεοπτικά Κανάλια.


Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αναχωρώ πολύ συγκινημένος από τις στιγμές που έζησα μαζί με τα αδέλφια μας στη Γερμανία. Η αγάπη τους στην Πατρίδα είναι μοναδική. Δέσμευσή μου να τιμήσω και να ανταποδώσω με τις δικές μου δυνάμεις οσα έχουν προσφέρει, θα είμαι συνεχώς στο πλάι τους».