Ρόδος: Την πίτα τους έκοψαν οι χειμερινοί κολυμβητές

Βοηθούντος…του Θεού της Ρόδου, οι χειμερινοί κολυμβητές δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν καλύτερη ημέρα από τη χθεσινή για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στην παραλία του Ενυδρείου αφού οι συνθήκες ήταν ιδανικές, ο κόσμος που είχε κατέβει αρκετός και με την ευκαιρία έκαναν γνωστή την απόφασή τους να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον Σύλλογό τους μετά από δέκα και πλέον χρόνια!

Αρχές καλοκαιριού…μύριζε πράγματι η χθεσινή ημέρα σε μία από τις κεντρικότερες παραλίες της Ρόδου αφού, παρά το τσουχτερό κρύο. ο δυνατός ήλιος έφερε αρκετό κόσμο στην παραλία, τους περισσότερους για να κολυμπήσουν, άλλους για να ρεμβάσουν και κάποιους ακόμη και για παιχνίδι όπως οι ρακέτες!
Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, τα χαμόγελα και τα πειράγματα δεν έλειπαν, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η μέρα που ήταν «χαρά Θεού». Τραπέζια στήθηκαν σχεδόν πάνω στην παραλία, κρασί, φασκόμηλο αλλά και σούμα υπήρχαν σε αφθονία και βέβαια η βασιλόπιτα. 

Αφού ευχήθηκαν να έχουν καλές θάλασσες το 2020, έκοψαν την πίτα τους αλλά έκαναν και γνωστό ότι άμεσα θα πάνε σε εκλογές για να συστηθεί εκ νέου ο Σύλλογος των χειμερινών κολυμβητών Ρόδου, οι οποίοι αριθμούν γύρω στους 80. Μάλιστα, επιτόπου, στην παραλία, συγκεντρώνονταν και οι υπογραφές καθώς όλοι επιθυμούν την επανασύστασή του.

Στη «Ροδιακή» μίλησε η χειμερινή κολυμβήτρια, κα Μαρία Τσιμέττα, η οποία και έκοψε τη βασιλόπιτα ενώ η ίδια κάνει χειμερινό κολύμπι εδώ και πέντε χρόνια. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο καιρός μας έκανε το χατίρι, σήμερα (σ.σ. χθες) έχει πάρα πολύ ωραίο καιρό και ενωθήκαμε εδώ οι χειμερινοί κολυμβητές για να κόψουμε την πίτα μας. Είμαστε στη διαδικασία της ενεργοποίησης ξανά του Συλλόγου των χειμερινών κολυμβητών. Υπήρχε παλιά ένας Σύλλογος των χειμερινών κολυμβητών και θέλουμε να τον ξαναενεργοποιήσουμε».

Σύμφωνα με την ίδια, ο Σύλλογος πρέπει να είναι ανενεργός εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι συμπολίτες μας που αγαπάνε τη χειμερινή κολύμβηση για να τον επανασυστήσουν. Η Ρόδος είναι ιδανικό μέρος για χειμερινό κολύμπι, λόγω βεβαίως του καιρού και της θερμοκρασίας του νερού. Η ίδια μάλιστα δεν παραλείπει να επισημάνει: «Όποιος κολυμπάει το χειμώνα δεν το αλλάζει με τίποτα, το λατρεύουν αυτό το άθλημα, θεραπεία…μπορείτε να τα βάλετε όλα. Οι λόγοι, δηλαδή, για τους οποίους κολυμπάει κάποιος (το χειμώνα) είναι πολλοί».

Χθες, η παραλία…μύριζε καλοκαίρι αφού είχε κατέβει αρκετός κόσμος και με τη μικρή αλλά όμορφη εκδήλωσή τους οι χειμερινοί κολυμβητές θέλησαν να διαφημίσουν ότι ενεργοποιείται εκ νέου ο Σύλλογος που υπήρχε παλιά και καλούν όλους όσους αγαπάνε τη χειμερινή κολύμβηση να εγγραφούν για να μπορέσουν να πάνε σε εκλογές.

Ελλείψεις στις παραλίες
Και μπορεί ο καιρός της Ρόδου να είναι ιδανικός και οι παραλίες του νησιού πανέμορφες, όμως διαχρονικό είναι το αίτημα των χειμερινών κολυμβητών να τοποθετηθούν οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, τουλάχιστον σε κεντρικές παραλίες του νησιού, ώστε να μπορούν να εξασκούν με άνεση και προφύλαξη το αγαπημένο τους χειμερινό κολύμπι.

Όπως λέει η κα Τσιμέττα, δυστυχώς δεν υπάρχουν οι υποδομές, ίσως οι Δημοτικές Αρχές τα προηγούμενα χρόνια να μην έδωσαν την πρέπουσα σημασία και δεν κατάλαβαν το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους.
Εκείνο που θέλουν είναι εγκαταστάσεις για να μπορούν να αλλάζουν, να είναι πιο άνετοι και να προφυλάσσονται το χειμώνα. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις παραλίες μας καθώς δεν βρίσκονται και στην καλύτερη  κατάσταση.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εκτός από τις πλέον κοσμικές παραλίες του νησιού, που είναι αυτές της πόλης (σ.σ. του “Έλλη”, του Ενυδρείου κτλ.) υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που πηγαίνουν για παράδειγμα στην παραλία του “Ζέφυρος”. Εκεί μάλιστα, υπάρχουν πολύ περισσότερα προβλήματα αφού έχουν τοποθετηθεί αυτοσχέδιες κατασκευές που είναι παραπήγματα με ξύλα από τη θάλασσα και…ό,τι είχαν πρόχειρο ώστε όσοι πηγαίνουν εκεί το χειμώνα να μπορούν να προφυλαχθούν. Στο “Έλλη” και το Ενυδρείο πάντως... βολεύονται με τις καντίνες.

Ζητούν, λοιπόν, άμεσα να τοποθετηθεί τουλάχιστον ένα σκέπαστρο, κάτι που να μην είναι μόνιμη κατασκευή δηλαδή και το οποίο θα αφαιρείται το καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να μην βρέχονται όταν ψιχαλίζει.
«Η χειμερινή κολύμβηση έχει πάρα πολλά οφέλη, προτείνω στον κόσμο να έρθει να τη δοκιμάσει. Να μην σταματήσει δηλαδή τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Να συνεχίσουν, να τη δοκιμάσουν και πιστέψτε με ότι θα την αγαπήσουν...», κατέληξε η κα Τσιμέττα.