Ελεύθερη με όρους η 51χρονη που κατηγορείται για αρπαγή ανηλίκου

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου, 51χρονη Σύρια που κατηγορείται για την αρπαγή ενός 13χρονου ασυνόδευτου κοριτσιού Συριακής καταγωγής,   από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω.

Η αλλοδαπή που συνελήφθη στις αρχές του 2019 από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κω και έκτοτε κρατούνταν στις φυλακές καθώς είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη, χθες επρόκειτο να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου για αρπαγή ανηλίκου. Ωστόσο το δικαστήριο – σύμφωνα και με το νέο ποινικό κώδικα- δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Επίσης με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο κάνοντας δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης της αλλοδαπής κ. Παναγιώτης Κορατζόπουλος αντικατέστησε το ένταλμα προσωρινής κράτησης για την 51χρονη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν όταν στο προσωπικό του Λιμεναρχείου του νησιού περιήλθε η πληροφορία περί εξαφάνισης μίας 13χρονης αλλοδαπής Συριακής καταγωγής, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω. Άμεσα οι Λιμενικοί εντατικοποίησαν τους ελέγχους και τις έρευνες στα λιμάνια του νησιού και έτσι στο πλαίσιο των ερευνών αυτών στις 24 Ιανουαρίου 2019 το βράδυ, λίγο πριν τον απόπλου του πλοίου της γραμμής, εντοπίστηκε στο χώρο αναμονής των επιβατών στο εμπορικό- επιβατικό λιμάνι της Κω, το ανήλικο κορίτσι που αναζητούνταν, το οποίο και συνοδευόταν από την 51χρονη αλλοδαπή.

Σε έλεγχο που έγινε στην 51χρονη από τη  Συρία, εκείνη επέδειξε αμφιβόλου γνησιότητας δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, ενώ κατά τη διάρκεια σωματικού της ελέγχου βρέθηκε έγγραφο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με άλλα στοιχεία σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στο δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας που επίσης κατείχε.

Η 51χρονη αλλοδαπή συνελήφθη για πλαστογραφία και αρπαγή ανηλίκου, ενώ η ανήλικη από τη Συρία,  συνοδεία στελεχών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. οδηγήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω όπου διέμενε.
Η 51χρονη προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω ο οποίος και άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της παραπέμποντάς την στην ανάκριση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, η 51χρονη κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.