Στη Ρόδο η έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας

Η έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο, το διάστημα από 27 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών βιοτεχνών-εμπόρων Δωδεκανήσου, εκπρόσωποι της οποίας είχαν χθες συνάντηση στο Δημαρχείο της Ρόδου μια και ο Δήμος θα στηρίξει το εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Νίκο Τσούλο, χθες επισκέφθηκαν το Δημαρχείο για μία συνεργασία με τον Δήμο η οποία έχει να κάνει με την πρωτοβουλία που πήραν για να φιλοξενηθεί στη Ρόδο η έκθεση του Μουσείου Κοτσανά για ένα μήνα. Το κόστος το έχει αναλάβει αποκλειστικά η Ομοσπονδία, με τη βοήθεια χορηγών (σ.σ. θα ανακοινωθούν προσεχώς), ενώ ο Δήμος θα παρέχει τη στήριξή του.

«Είναι μία ωραία συνεργασία που εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Ομοσπονδίας μας και έχει ως στόχο τους μαθητές. Βασικός στόχος λοιπόν είναι να επισκεφθούν την έκθεση όλα τα σχολεία της Ρόδου», τόνισε ο κ. Τσούλος.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Χάρης,   ανέφερε ότι η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό και ότι θα είναι επισκέψιμη επτά ημέρες την εβδομάδα, πρωί και απόγευμα.

Η κατάσταση για τους επαγγελματίες
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Τσούλος πως είναι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι επαγγελματίες της περιοχής μας, ανέφερε καταρχήν ότι αυτό που λέγεται τελευταία ότι τελείωσε η κρίση δεν έχει φανεί ακόμη στους ίδιους, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν το έχουν νιώσει αυτό. Θετικά πάντως εκλαμβάνουν τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις αν και ακόμη βρίσκονται στην αναμονή.

Είπε, ακόμη, ότι η τουριστική περίοδος που τελείωσε ήταν στα ίσια επίπεδα με το 2018. Τώρα, όμως, ξεκίνησε μία άλλη περίοδος, η κατασκευαστική. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Τσούλο, ο κλάδος των κατασκευών είναι που οδηγεί αυτή τη στιγμή την οικονομία της Δωδεκανήσου και της Ρόδου, ωστόσο την περίοδο 2017-2018 η πορεία του ήταν καλύτερη από το 2019-ευλεπιστούν, πάντως, ότι σύντομα θα πάρει ανοδική πορεία.

Και μπορεί η Ομοσπονδία στα Δωδεκάνησα να μετράει περί τα 30 Σωματεία, από τα οποία τα ενεργά είναι πάνω από 20, ωστόσο τα χρόνια αυτά της κρίσης έχουν μειωθεί αισθητά, όπως λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι Σωματείο που αριθμούσε 250 μέλη τώρα έχει μόλις 50.  

Τα νησιά είναι ευαίσθητα και δεν ανακάμπτουν εύκολα, τονίζει ο κ. Τσούλος, γι’ αυτό και επαναφέρουν το διαχρονικό αίτημα της περιοχής ότι πρέπει να επανέρθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αφού, όπως λέει, είναι το μοναδικό μέτρο που ίσχυε το οποίο εξισορροπούσε τις ανισότητες και μόνο μ’ αυτό μπορούν να ανταγωνιστούν με τις μεγάλες επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας.