Η γοητεία τού να κερδίζεις με μισό μηδέν…

Το ερώτημα αν ζούμε για την ουσία ή για μια εικόνα, μου φαίνεται το ‘χα απαντήσει σ’ ένα από τα προηγούμενα κείμενά μου σε επίπεδο κοινωνικό. Όταν πρόκειται όμως για το ποδόσφαιρο τα δεδομένα αλλάζουν και πότε-πότε είναι ανάγκη να κάνεις και κάποιες εκπτώσεις σε ό, τι πιστεύεις, ώστε να βγεις κερδισμένος.

Την περασμένη Κυριακή έγινε ο αγώνας-ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής στην Α’ κατηγορία μεταξύ του Άρη και του ΑΟ Πυλίου στον Αρχάγγελο.

Ο Άρης κέρδισε το ματς με 1-0 και αυτό είναι η ουσία. Με την εικόνα όμως τι έγινε; Παρά το ότι ο Γιώργος Σάββενας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» άκουσε πολλά από φίλους της ομάδας και μη, κατάφερε να πάρει τους βαθμούς, ενώ πριν την έναρξη του αγώνα, λίγοι να έδιναν πιθανότητες νίκη στον Άρη.

Σ’ ένα σχήμα σκοπιμότητας, η ομάδα του Αρχαγγέλου αγωνίστηκε με τρία εξάρια, σύστημα που το ακολουθείς απλώς για να μη χάσεις ή για να κερδίσεις με το… μισό μηδέν. Το σύστημα αυτό έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, πέραν όλων των άλλων: εκνευρίζει το φίλαθλο κόσμο της ομάδας που το εφαρμόζει και σπάει πολύ περισσότερο τα νεύρα των αντιπάλων.

Αυτό έγινε και στον Αρχάγγελο την περασμένη Κυριακή, με τον Άρη να «χτυπάει» στις καθυστερήσεις με τον Ευγενικό και να ξεσπούν έξαλλοι πανηγυρισμοί στην εξέδρα. Το σημαντικό για τον Γιώργο Σάββενα είναι πως κατάφερε κι έπεισε παίκτες που δεν ήξεραν τι θα πει …μαρκάρισμα, να το κάνουν και με επιτυχία μάλιστα.

Η μπάλα γύριζε πολύ πίσω στην άμυνα, ο Άρης είχε και κόφτες στο κέντρο κι έναν φουνταριστό μόνο για το γκολ, όμως πέτυχε ό, τι ήθελε: να πάρει νίκη και να βάλει… φωτιά στην κορυφή. Πού και πού χρειάζεται κι αυτό, μη νομίζετε. Εγώ βγάζω το …καπέλο στον Γιώργο Σάββενα, γιατί κατάφερε ό, τι πολύ λίγοι σε μια ομάδα, κυρίως του τοπικού. Να αλλάξει νοοτροπία σε αρκετούς παίκτες σ’ ένα παιχνίδι-«κλειδί» μέσα στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας εξαιρετικά τους νέους τους ρόλους…
                                                                                                                                                                              
ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ