Προχωρούν οι εργασίες στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση που πήρε ότι οι εργασίες στην Κοιλάδα Πεταλούδων θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Γιάννης Ιατρίδης, με αφορμή τη συνάντησή του με τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο της αποκατάστασής της μετά τις πλημμύρες.

Η συνάντηση έγινε χθες το πρωί ενώ παρόντες ήταν και οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί.

«Συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα και το σχεδιασμό που υπάρχει για να μπορέσουμε έτσι μέσα στα πλαίσια του χρόνου που έχει απομείνει το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Ο εργολάβος μάς ενημέρωσε ότι η περίφραξη κατασκευάζεται, θα δρομολογήσει αυτές τις μέρες τον καθαρισμό των δεξαμενών της κοιλάδας, θα ξεκινήσει την κατασκευή των μονοπατιών που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και θα κάνει και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Δεσμεύθηκε για το χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα ότι τέλος Μαρτίου θα είναι ολοκληρωμένη η παρέμβαση που θα κάνει, βέβαια απομένει σε εμάς να κάνουμε γρήγορα τη συμπληρωματική σύμβαση ώστε να πάει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να εγκριθεί παρ’ όλα αυτά ο εργολάβος είπε ότι είναι προετοιμασμένος και ότι ακολουθεί βήμα βήμα το σχεδιασμό.

Αυτό δεν είναι μία εργολαβία που θα αφορά ένα κτήριο αλλά είναι μία μεγάλη παρέμβαση και πρέπει να δούμε και τα πρανή και τι αλλαγές θα γίνουν στην κοιλάδα ώστε να μπορέσουμε το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου, να έχουν όλα ολοκληρωθεί» δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Ιατρίδης αμέσως μετά τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ μετέφερε τη δέσμευση του εργολάβου ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα λέγοντας τα εξής: «Βέβαια με χαροποίησε το γεγονός ότι μου είπε πως όλα είναι προγραμματισμένα και σχεδιασμένα, ότι γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα και το ότι η κοιλάδα πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα και με καθησύχασε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ολοκληρωμένα όλα όταν πρέπει. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα παρακολουθούμε πολύ στενά κάθε μέρα τις εργασίες και το χρονοδιάγραμμα».

Όπως έκανε επίσης γνωστό, την Παρασκευή κατατέθηκε στη ΔΕΡΜΑΕ και η προμελέτη του έργου που αφορά το δρόμο διαφυγής μήκους 3 χιλιομέτρων και απομένει να κατατεθεί ο φάκελος στη Δασική Υπηρεσία ώστε να δοθεί έγκριση.
Για το έργο αυτό υπάρχουν στον προϋπολογισμό του δήμου 200.000 ευρώ καθώς είναι ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και το οποίο θα δώσει όχι μόνο μία κυκλοφοριακή ανάσα αλλά και μία ηρεμία στην κοιλάδα λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας.

Άλλες παρεμβάσεις και κόστος
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση και με τον αρμόδιο που συνέταξε τη μελέτη του μουσείου, ενώ έχει γίνει συνεννόηση και με την κ. Παρασκευοπούλου, προϊσταμένη στο γραφείο προγραμματισμού, ώστε να γίνει αλλαγή στο τεχνικό δελτίο και να ενταχθεί το έργο της παρέμβασης στο μουσείο με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει και αυτό ολοκληρωθεί.

Επίσης θα συντηρηθούν τα κτήρια, το μουσείο, θα γίνει βάψιμο εξωτερικά και εργασίες στην οροφή που έχει προβλήματα ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στο Μάιο όλες αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.
Σε ό,τι αφορά το κόστος των εργασιών, οι εργολαβίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ, θα κοστίσουν περίπου 300.000 ευρώ, το κόστος για το κομμάτι που αφορά το δρόμο διαφυγής ανέρχεται σε περίπου 250.000 ευρώ, επίσης θα δαπανηθούν 135.000 ευρώ για την αλλαγή του τεχνικού δελτίου, πέρα από τα χρήματα που θα διαθέσει η ΔΕΡΜΑΕ και αφορούν το βάψιμο, τη συντήρηση, την κεραμοσκεπή, τις σημάνσεις, τη διαμόρφωση των πάρκινγκ, τις διαγραμμίσεις τα κιόσκια και την είσοδο στην κοιλάδα, και που θα ανέλθουν σε περίπου 100.000 ευρώ.

«Ευελπιστούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κάνουμε κάτι καλύτερο. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Θα υπάρξει λειτουργική βελτίωση και επίσης θα δούμε τι θα γίνει και με την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων.

Έτοιμη είναι και η μελέτη για την πυρασφάλεια της κοιλάδας, αναμένεται η έγκριση και θεώρησή της από αρμόδιους δασολόγους. Αναζητούμε λοιπόν να βρούμε δασολόγο ο οποίος θα εγκρίνει την πυρασφάλεια και ολοκληρώνεται έτσι και αυτό το θέμα» κατέληξε ο κ. Ιατρίδης.