Αρχές Φεβρουαρίου ο πρώτος κομποστοποιητής στον δήμο Ρόδου

Ο πρώτος κομποστοποιητής που τοποθέτησε ο Δήμος Ρόδου για το ευρύ κοινό, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές Φεβρουαρίου και οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, για το οποίο μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 21 αιτήσεις στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Αναλυτικά, ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο εντεταλμένος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου κ. Παναγιώτης Σταμάτης, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο της ομώνυμης Διεύθυνσης κ. Ποθητός Σταματιάδης και την υπεύθυνη λειτουργίας των κομποστοποιητών κα Χριστίνα Λούντου.

Όπως έκαναν γνωστό λοιπόν, στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο κομποστοποιητής που βρίσκεται στο χώρο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου (σ.σ. στο φυτώριο του Δήμου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου) προκειμένου όσοι  συμπολίτες μας το επιθυμούν να μεταφέρουν εκεί τα βιοαπόβλητά τους προς ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος θύμισε ότι το πρόγραμμα αυτό είχε περάσει από διάφορες φάσεις ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί πέντε κομποστοποιητές στον Δήμο Ρόδου και τώρα η Υπηρεσία περνάει στη φάση της ενημέρωσης των χρηστών. Αυτό θα γίνει με ένα κλιμάκιο υπό τον υπεύθυνο του προγράμματος, τον κ. καθηγητή κ. Μανιό από το Ηράκλειο της Κρήτης που θα μας επισκεφθούν στις 29 και 30 Ιανουαρίου. Τότε θα γίνει ενημέρωση όλων των χρηστών σε κάθε μία από τις περιοχές που έχει τοποθετηθεί κομποστοποιητής στο νησί.

Όσοι συμπολίτες μας το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν ως χρήστες σε αυτό το πρόγραμμα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 2241073179 και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Εναλλακτικά μπορούν να πάρουν πληροφορίες και να καταθέσουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, www.rhodes.gr. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες, υπάρχει ήδη ένας ικανοποιητικός αριθμός συνδημοτών μας που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δραστηριότητα, ωστόσο οι αρμόδιοι του Δήμου καλούν και άλλους να καταθέσουν αίτηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταμάτης, η προσπάθεια αυτή γίνεται για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αφού η ανακύκλωση των βιοαποβλήτων είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και θα βοηθήσει πάρα πολύ στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Δήμου και του νησιού. Τόσο ο Δήμος όσο και η Υπηρεσία είναι στη διάθεση  των πολιτών για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό το οποίο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε πιλοτική φάση προκειμένου να έχει  καλά αποτελέσματα και να καταφέρουν με τον τρόπο αυτό να το επεκτείνουν σε όλο το νησί.

Οι πολίτες λοιπόν που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να μεταφέρουν στον κομποστοποιητή τα βιοαπόβλητα που συλλέγουν από το σπίτι τους (δηλαδή αποφάγια, φλούδια ή φύλλα από τον κήπο τους), με ειδικές σακούλες που θα προμηθεύονται δωρεάν από την Υπηρεσία, θα τα τοποθετούν σε ειδικούς κάδους και στη συνέχεια θα τα επεξεργάζεται το μηχάνημα.  Οι χρήστες θα προμηθευτούν από τον Δήμο με μία ειδική κάρτα συμμετοχής για να μπορούν να λειτουργούν τα μηχανήματα που είναι ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, κομποστοποιητές έχουν τοποθετηθεί σε πέντε σημεία της πόλης: Στο νοσοκομείο, στα ΣΟΑ (σ.σ. κατοικίες αξιωματικών), στο Συσσίτιο της Πρόνοιας του Δήμου και στη λαχαναγορά στην περιοχή Ζέφυρος και τώρα ανοίγει ο πέμπτος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Γι’ αυτόν τον τελευταίο λοιπόν που είναι για το ευρύ κοινό οι αιτούντες μέχρι τώρα είναι 21, αριθμός που θεωρείται ότι καλύπτει λίγο έως πολύ τους στόχους του προγράμματος, ωστόσο ο Δήμος θα ήθελε ευρύτερη συμμετοχή των δημοτών.

Το προϊόν που θα είναι λίπασμα ουσιαστικά θα διατίθεται στον Δήμο  που με τη σειρά του θα το χρησιμοποιεί για τις δημοτικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στα παρτέρια. Στη συνέχεια, εφόσον αυτό επεκταθεί, θα μπορεί να το διαθέτει και σε ιδιώτες.

Για την προετοιμασία της σεζόν
Το Πράσινο ξεκίνησε ήδη να προετοιμάζεται για την υποδοχή της νέας τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σταμάτης, προχθές, πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη με όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέτασαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της και εκπόνησαν ένα σχέδιο δράσης ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν.

«Το στοίχημα πλέον είναι αυτό το σχέδιο δράσης που έχουμε συζητήσει και έχουμε συνεννοηθεί να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε», είπε ο εντεταλμένος και ανέφερε, ακόμη, ότι οι φυτεύσεις είναι κύριο μέλημα της Υπηρεσίας και θα ξεκινήσουν όταν το επιστρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Όπου μπορούν όμως τις κάνουν και από τώρα.

Ήδη, ο Διευθυντής και τα στελέχη της Υπηρεσίας «οργώνουν» την πόλη και εντοπίζουν τα σημεία που μπορούν να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις. Έμφαση θα δώσουν βέβαια στην περιοχή του Μανδρακίου, από την Κολώνα μέχρι και το Ενυδρείο, που είναι η βιτρίνα της πόλης.