Αυστηρή απάντηση  για τα νησιά του Αιγαίου

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά του Αιγαίου. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση» διαμηνύει με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος και εκφράζει την ελπίδα να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του, αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, λέγοντας πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στη Συνθήκη Λωζάννης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».

Οι δηλώσεις
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με επίκεντρο και πάλι τα νησιά του Αιγαίου προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσγλου, σε συνέντευξή του, λίγα μάλιστα 24ωρα πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στη Συνθήκη Λωζάννης, ούτε στη Συνθήκη Ειρήνης του 1948».
Αυτός, πρόσθεσε, «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».

Παράλληλα, αναφερόμενος στον EastMed, δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη,  «πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας». «Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο», τόνισε ακόμη.

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κίναρο
Συνεχίζονται από αέρος οι τουρκικές προκλήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τουρκικά F-16 πέταξαν χθες το πρωί, στις 9.37 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, πάνω από τη νησίδα Δωδεκανήσων Κίναρος. Οι προκλητικές και άκρως επικίνδυνες υπερπτήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και όπως φαίνεται οι 56 έως σήμερα από την αρχή του χρόνου δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Η Άγκυρα, όπως έχουμε ξαναγράψει επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να «γκριζάρει» συγκεκριμένα νησιά.
Το είπε (ξανά) άλλωστε σε προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ισχυρίστηκε ότι  «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στη Συνθήκη Λωζάννης, ούτε στη Συνθήκη Ειρήνης του 1948».

Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας
Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου η Γαλλία, δύο ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ.
Η απάντηση της εκπροσώπου αναρτήθηκε ολόκληρη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Σύμφωνα με αυτήν, ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο θέμα «μείζονος ανησυχίας».
Επισημαίνει ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Τι είπε το γαλλικό ΥΠΕΞ για τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη
Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.