Καταδικάστηκε 29χρονος Αλβανός για κλοπές και διαρρήξεις στη Ρόδο

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 29χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής που κατηγορούνταν για κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής  μας, ενώ αθώος κρίθηκε ο αδελφός του.

Στην ίδια υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται και δύο Ρομά ηλικίας 26 και 30 ετών οι οποίοι μαζί με τους δύο αλλοδαπούς παραπέμφθηκαν σε δίκη αρχικά στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για να δικαστούν για τις κατηγορίες της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, τελεσθείσα από δύο ή περισσότερα πρόσωπα που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και που τις διαπράττουν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και κλοπή κατά μόνας, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Ωστόσο με το νέο ποινικό κώδικα η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, στο τέλος Νοεμβρίου 2019. Τότε το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι πράξεις για τους δύο Ρομά είχαν παραγραφεί και τις έπαυσε εφ’ όρου, ενώ ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τα δύο αδέλφια αλλοδαπούς, για χθες. Συνήγοροι υπεράσπισης για τους δύο αλλοδαπούς παραστάθηκαν οι κ.κ. Βασίλης Περίδης και Στέλιος Αλεξανδρής.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί το Φθινόπωρο του 2012 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου με αφορμή «έφοδο» που είχαν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο.
Όπως είναι γνωστό, η  μεγάλη και καλά οργανωμένη επιχείρηση είχε στηθεί από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στο καταυλισμό των τσιγγάνων στο Κορακόνερο, στις 19 Οκτωβρίου 2012.

Ωστόσο τα αδικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπραχθεί δεν ήταν στο πλαίσιο αυτοφώρου, και έτσι σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στην εισαγγελία προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. 

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί και από την αστυνομία, από τους συνολικά 69 προσαχθέντες Ρομά είχαν συλληφθεί 29 άτομα από τα οποία 27 άνδρες ηλικίας από 19 έως 56 ετών, μια 19χρονη και ανήλικος 15 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της στέρησης δελτίων Αστυνομικής ταυτότητας και ανεξέλεγκτης εγκατάστασης στην περιοχή χωρίς άδεια της αρμόδιας Αρχής.

Επίσης στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας - εξέτασης των προσαχθέντων και αξιοποίησης στοιχείων σε συνδυασμό με τα ανευρεθέντα πειστήρια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εξιχνιάστηκαν δέκα (10) περιπτώσεις κλοπών σπιτιών και οχημάτων. 

Για τις περιπτώσεις αυτές κατηγορούνταν τέσσερις νεαροί Ρομά ηλικίας από 16 έως 17 ετών οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου. Επιπλέον ένας από αυτούς ηλικίας 17 ετών καθώς και ένας 15χρονος, είχαν ταυτοποιηθεί ως οι δράστες που από κοινού μαζί με δύο ακόμα νεαρούς (που αναζητούνται) στις 17-10-2012 το βράδυ επιτέθηκαν, εξύβρισαν και προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε δύο λιμενικούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι κλεμμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οχήματα και μέρος των κλεμμένων κοσμημάτων που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου που πραγματοποίησε τις έρευνες υπεβλήθη στην  Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και έτσι η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις απολογίες τους οι δύο Ρομά και ο ένας αλλοδαπός είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ο έταιρος 29χρονος Αλβανός  εντοπίστηκε τον Μάιο του 2018 στην Κάρπαθο, συνελήφθη και μετά την απολογία του είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος παίρνοντας το δρόμο για τις φυλακές.