Απορρίφθηκε η αίτηση πρώην διευθυντή τράπεζας στην Κάρπαθο

Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, η αίτηση που κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της ΑΤΕ Καρπάθου με την οποία ζητούσε να αφεθεί ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ο 60χρονος πρώην διευθυντής, πριν από ένα χρόνο (Ιανουάριο του 2019) με απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ως εκ τούτου, ο 60χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου βρίσκεται ως και σήμερα, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία εξέτασης της έφεσής του. Έτσι προσέφυγε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου όπου κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, αίτημα το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Σημειώνεται πως στην υπόθεση αυτή εμπλέκονταν και ο 67χρονος συνέταιρος του πρώην διευθυντή, ο οποίος πρωτόδικα κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχος χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με το βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 60χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματά τους σε REPO, δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.