Κ. Σκανδαλίδης: Είμαι ικανοποιημένος από την επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο

Κ. Σκανδαλίδης: Είμαι ικανοποιημένος  από την επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο

Κ. Σκανδαλίδης: Είμαι ικανοποιημένος από την επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 379 ΦΟΡΕΣ

Η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο, ενόψει των ευρύτερων εξελίξεων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου που διάγουμε και αυτό δίνει ένα μεγάλο χώρο στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο βουλευτής του κόμματος και πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο ίδιος βρέθηκε εδώ για να συμμετάσχει στην ανοιχτή νομαρχιακή συνέλευση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στη Ρόδο το ΚΙΝΑΛ και κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Προλογίζοντάς τον ο γραμματέας της ν.ε. νότιας Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Τρίπης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτές οι νομαρχιακές συνελεύσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα αυτή την περίοδο, θα ακολουθήσουν μεγάλες περιφερειακές συνδιασκέψεις, με αποκορύφωμα βέβαια την πανελλαδική συνδιάσκεψη τον ερχόμενο Μάρτιο, στην οποία και θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα. Σημειώνεται ότι, τον κ. Σκανδαλίδη πλαισίωσαν, ακόμη, η πολιτευτής του κόμματος στα Δωδεκάνησα κα Λίτσα Φτακλάκη και το στέλεχός του κ. Μανόλης Παπαδόπουλος.
Ο Δωδεκανήσιος πρώην Υπουργός, μετά από αρκετό καιρό που είχε να επισκεφθεί τη Ρόδο, αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα της πολιτικής επικαιρότητας:

Για την ΠτΔ
Ο κ. Σκανδαλίδης δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το θέμα των ημερών, τη συναίνεση που προκάλεσε το πρόσωπο της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, λέγοντας μάλιστα ότι το ΚΙΝΑΛ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιλογή όσο αφορά στα κριτήρια που είχαν θέσει από την αρχή ώστε η επιλογή να αποκτήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Είπε, ακόμη, ότι η πρόταση του πρωθυπουργού ικανοποιεί ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των κριτηρίων και δήλωσε:

«Είναι μία καταξιωμένη γυναίκα, μία γυναίκα με τεράστιες επιστημονικές γνώσεις, με διεθνή παρουσία. Μία γυναίκα που ανήκε πάντοτε και ανήκει στον προοδευτικό χώρο και όχι στη συντηρητική παράταξη. Μία γυναίκα που ύψωσε το ανάστημά της όταν αμφισβητούνταν, στην αρχή της κρίσης, οι πολιτικές που είχαμε ακολουθήσει εμείς και ουσιαστικά απέρριψε τη δυνατότητα αντισυνταγματικότητας των Μνημονίων. Μία γυναίκα που σε όλες τις φάσεις της δικαστικής της διαδρομής επέδειξε ένα ήθος τεράστιο και δημοκρατικό και παράλληλα προσηλωμένη στο θεσμό της δικαιοσύνης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, δεν είναι πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου, γιατί σε πολλά θέματα τις τελευταίες δεκαετίες, η στάση της ήταν πάντα θετική και δημοκρατική».

Ακόμη, πολύ θετικό χαρακτήρισε ο κ. Σκανδαλίδης το γεγονός ότι ο ΠτΔ θα βγει με έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων ενώ, όπως είπε, διασκεδάζει κάπως τις εντυπώσεις από την, κατά τη γνώμη τους, λαθεμένη επιλογή της ουσιαστικής υποβάθμισης της εκλογής του ΠτΔ μέσα από σχετικές πλειοψηφίες.

Για τον εκλογικό νόμο
Αυτό δεν σημαίνει όμως-συνέχισε ο πρώην Υπουργός-ότι έχουν ευρύτερη συναίνεση με την πολιτική που ασκεί ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα τη σαφή αντίθεσή τους για τον εκλογικό νόμο αφού, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ουσιαστικά σε μία στρατηγική αυτοδυναμίας κάνοντας τους σχεδιασμούς για διπλές εκλογές, που δεν τις έχει ανάγκη η χώρα. Όπως εξήγησε, ο κ. Μητσοτάκης, στο όνομα της αυτοδυναμίας, έφερε ένα εκλογικό σύστημα που ουσιαστικά δεν αλλάζει αυτό που υπήρχε πριν από την εκλογική αναλογική με τις πενήντα έδρες. Γιατί στην πράξη σημαίνει ότι με 36-37% μπορείς να κάνεις αυτοδύναμη κυβέρνηση, με βάση πόσα κόμματα μένουν εκτός Βουλής, ενώ η δική τους πρόταση μιλάει για πάνω από 40%.

Για τα εθνικά θέματα
«Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, η περιοχή έχει ξαναγίνει ένα θέατρο επιχειρήσεων, έχει μεταφερθεί εδώ το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Είναι μία περιοχή στην οποία, δυστυχώς, η πορεία που έχουν μέχρι τώρα τα πολιτικά πράγματα, δίνουν στην Τουρκία αυξημένο ρόλο λόγω της περιφερειακής δύναμης που η ίδια συνιστά και είναι επίσης φανερό ότι ο τρόπος που ανοίγει τα θέματα η Τουρκία σήμερα είναι ένας τρόπος πραγματικά ενός αναθεωρητικού επεκτατισμού ο οποίος προσπαθεί να θίξει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αυτό που έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό το ΚΙΝΑΛ είναι να είναι σαφείς οι κόκκινες γραμμές, η οριοθέτηση. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, στα θέματα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και έχει την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων (τουλάχιστον των δημοκρατικών) αλλά η ουσία είναι ότι, σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις, την εθνική γραμμή θα έπρεπε να διασφαλίσει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο που θα δώσει τη δύναμη στον ελληνισμό να ανταπεξέλθει.

Σχετικά με τα ταξίδια στην Αμερική τόσο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και πρόσφατα του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι και στο ένα ταξίδι φάνηκε πολύ καθαρά ότι δώσαμε τη διεύρυνση της βάσης της Σούδας και την αναβάθμιση της Λάρισας και παράλληλα την ελεύθερη χρησιμοποίηση της Καρπάθου και επιπλέον τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη και από τη στάση της Αμερικής μετά δεν έγινε κατανοητό ότι κερδίσαμε κάτι.

Το ίδιο συνέβη, σε ένα βαθμό, και στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη αφού, όπως είπε, οι ρητορικές απλά αναφορές δεν αναφέρουν πουθενά ότι θα έχουμε μία συμπαράσταση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και παράλληλα στην εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων. «Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες, δεν λέμε ότι είναι φιάσκο το ταξίδι, κάνουμε κριτική επί του συγκεκριμένου και παράλληλα έχουμε ζητήσει επίμονα τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Αρχηγών υπό τον ΠτΔ προκειμένου να υπάρξει μία πραγματική εικόνα ενός αρραγούς μετώπου», τόνισε.
Σχολίασε, ακόμη, ότι στην υπόθεση της Λιβύης και τη διάσκεψη που γίνεται, δεν υπάρχει η Ελλάδα και έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση γι’ αυτό αφού εμείς είμαστε η κατεξοχήν χώρα που έπρεπε να κληθούμε γι’ αυτό και έπρεπε να το διεκδικήσουμε.

Για την οικονομία
Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει καν η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής, τόνισε στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πολύ ισχυρό ΠΔΕ, τις φορολογικές απαλλαγές να τις συνδυάζεις με τις επενδύσεις και την απασχόληση, αξιοποίηση των συσσωρευμένων αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είναι πάρα πολύ μεγάλα. Απέναντι σ’ αυτό, όμως, βλέπουν μία έλλειψη στρατηγικής στην ανάπτυξη, μία πολιτική να ικανοποιήσουν κάποιες τάξεις, δικαιολογημένα, του πληθυσμού που πλήρωσαν κυρίως το τίμημα της κρίσης, με έναν τρόπο όμως που δεν βοηθάει στην αναστροφή του μοντέλου ανάπτυξης και τη συρρίκνωση των υπερπλεονασμάτων που είναι απαραίτητος όρος για να υπάρξει τέτοιος ρυθμός που να βάλει τη χώρα σε μία καινούργια ρότα. «Η οικονομική πολιτική παρέμεινε στα χνάρια που χάραξε η ηρωική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Είναι ίδια πολιτική», τόνισε.

Για την κοινωνία
Ενόψει αυτών των εξελίξεων, υπάρχει και μία κοινωνία που μπορεί να έδειξε μία συντηρητική στάση, όμως πολιτικοποιείται και είπε ο κ. Σκανδαλίδης: «Πιστεύω ότι με τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και με όλα αυτά, την εμπειρία της δεκάχρονης κρίσης, η πολιτική ξανάρχεται στο προσκήνιο. Θέματα που πήγαν να ξεχαστούν, όπως ο γνήσιος πατριωτισμός ή η δυνατότητα που έχει να στηθεί ένα κοινωνικό κράτος που σήμερα αποδιαρθρώνεται, που αφορούν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμπ’υ, έρχονται στην ημερήσια διάταξη ξανά», είπε και ανέφερε ότι είναι στοιχείο της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής της δικής τους παράταξης.

«Αυτή, λοιπόν, η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο δίνει ένα μεγάλο χώρο στην παράταξή μας», είπε στη συνέχεια. Έχοντας λοιπόν την υπομονή όλα αυτά τα χρόνια με τη συρρίκνωση της παράταξης να φθάσουν μέχρι εδώ, να δώσουν μία μάχη εκ του συστάδην για να παίξουν ρόλο, ανοίγουν τη νέα σελίδα του Κινήματος που ξεκινάει με τη Συνδιάσκεψη όπου θα γίνει η ιδεολογικοπολιτική οριοθέτηση και θα προχωρήσει στην οργανωτική συγκρότηση από τη βάση όλης της πυραμίδας των οργάνων του κινήματος.

Για το προσφυγικό
Σε ό,τι αφορά στη διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού και την ευρωπαϊκή του διάσταση, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ήταν μονόδρομος για κάθε κυβέρνηση. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει μία διασπορά σε όλες τις χώρες, ανάλογα και με την οικονομική τους δυνατότητα και τη δυνατότητα τους να φιλοξενήσουν κόσμο, γιατί εμείς σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε χώρο.
Στο εσωτερικό, όμως, οι κλειστές δομές δεν είναι κακές κατά τη γνώμη τους αλλά πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική ενσωμάτωσης σ’ αυτούς που πρέπει να ενσωματωθούν και γρήγορου ελέγχου σ’ αυτούς που πρέπει να φύγουν. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να θέσουμε το θέμα στο ΝΑΤΟ με μία πολύ μεγαλύτερη ένταση αφού πρέπει να υπάρξει μία πίεση στην Τουρκία και για ένα νέο ρόλο του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη βάση του.
Κλείνοντας, όμως, είπε ότι εδώ πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε συνολικά διότι είναι ένα πρόβλημα που θα αλλάξει το δημογραφικό τοπίο όχι της χώρας μας, της Ευρώπης, και στη στρατηγική των Αμερικανών είναι βασική αιχμή του δόρατος η αλλαγή του δημογραφικού τοπίου.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου