Αυτή η αμαρτωλή η Γ’ Εθνική...

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως η εθνική ερασιτεχνική κατηγορία ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι κάτι σαν… δώρο άδωρον για τις ομάδες από τα νησιά και κυρίως αυτές από το Βόρειο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα αλλά και τις Κυκλάδες.

Εκτός από τις μεταγραφές, που κάθε διοίκηση μπορεί να τις διαχειριστεί καταλλήλως στο οικονομικό, είναι και οι μετακινήσεις που εκεί, θέλεις δεν θέλεις, πρέπει να τις κάνεις. 

Τα ποσά είναι εξωπραγματικά, ειδικά αν όλα τα ταξίδια είναι αεροπορικά, βάζοντας μέσα και τις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, όπως επίσης τη διανυκτέρευση πολλές φορές και το φαγητό για την αποστολή.

Όποιος πάει να τα υπολογίσει με μολύβι και χαρτί θα πάθει πλάκα με το πόσα μπορεί σε μια σεζόν και μόνο να ξοδέψει μια ομάδα για τη συμμετοχή της απλώς σε μια κατηγορία, είτε αυτή λέγεται Δ’ είτε Γ’ Εθνική, όπως τώρα. 

Το θέμα είναι πως αρκετοί παράγοντες προτιμούν να ξοδέψουν ένα… σκασμό λεφτά για τη συμμετοχή και τον αξιοπρεπή υποβιβασμό παρά να τα διαθέσουν για την ανάπτυξη και τις εγκαταστάσεις, έχοντας κάθε φορά την τοπική αυτοδιοίκηση από κοντά για καμιά χάρη… 

Εντάξει, κι αυτό καλό είναι εφόσον τα γήπεδα είναι δημοτικά, όμως πάω να πιστέψω πως και οι ίδιοι οι παράγοντες των ομάδων δεν έχουν καταλάβει τι μπορούν να κάνουν και πώς θα ήταν οι σύλλογοι αν η ματαιοδοξία δεν είχε χτυπήσει… κόκκινο. Για να μην αναφέρω το θέμα των μισθοφόρων στις κατηγορίες αυτές, των γνωστών επαγγελματιών-ερασιτεχνών παικτών που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος με τις ευλογίες της ΕΠΟ σ’ αυτή την κατηγορία. 

Η εθνική ερασιτεχνική χρειάζεται απλώς για τις νησιωτικές ομάδες μόνο ως σκαλοπάτι για τη Football League και όχι για να κάνει όποιος θέλει το …κομμάτι του. 

Θα μου πεις πως μπορεί ο κάθε παράγοντας να τα κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του, να τους βάλει φωτιά και να τα κάψει… Το θέμα είναι όμως πως με την αντίληψη αυτή διαιωνίζεται μια κατάσταση που μόνο καλό δεν κάνει στο αναπτυξιακό πεδίο. Υπάρχει βεβαίως κι ο κακεντρεχής, γι’ αυτό υποστηρίζει πως δεν είναι όλα τα λεφτά των παραγόντων, μιας και υπάρχουν κι από αλλού πόροι.  

Η ματαιοδοξία, απ’ όποια πλευρά κι αν την προσεγγίσεις, πληρώνεται με πολλούς τρόπους και φαίνεται πως κάποιοι ηδονίζονται μ’ αυτό…

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ