Έκθεση στο νησί μας για τις  εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Την επιτυχημένη έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, με τίτλο «Οι Hi-teck εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», φέρνει στη Ρόδο για ένα μήνα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Δωδεκανήσου με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου.

Για τη σημαντική αυτή πολιτιστική δράση, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής ανάπτυξης, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων  κ. Κώστας Ταρασλιάς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Τσούλλος.

Παίρνοντας τν λόγο, καταρχήν, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τον πολιτισμό, να στηρίζει εξαιρετικές πρωτοβουλίες συμπολιτών μας όπως αυτή που θα πραγματοποιήσουν μαζί με την Ομοσπονδία. Όπως ανέφερε, του κατέθεσαν μία εξαιρετική πρόταση για να φέρουν στη Ρόδο και να φιλοξενήσουμε για ένα μήνα αυτή την πάρα πολύ ωραία έκθεση.

Μετά, λοιπόν, από την πρότασή τους από τον Δήμο θέλησαν να είναι αρωγοί και συνδιοργανωτές και ζήτησαν από την αρχαιολογική υπηρεσία να τους παραχωρήσει τον μοναδικό χώρο της ιπποτικής οπλοθήκης De Milly όπου για ένα μήνα θα στεγαστούν τα εκθέματα. Και δήλωσε κ. Ταρασλιάς:

«Είναι πάρα πολύ ωραίο να πούμε ότι εμείς στη Ρόδο έχουμε μία πολύ μεγάλη παράδοση στην τεχνολογία. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα δημιούργημα των ροδίων, το οποίο ναι μεν εξυπηρετούσε τη ναυτοσύνη και την ικανότητά τους να βρίσκονται στις θάλασσες, αλλά έδειχνε και την υψηλή ικανότητα των ροδίων να εφαρμόσουν τεχνικές σε εποχές οι οποίες δεν ήταν αντίστοιχες με τις σημερινές».

Έτσι, με πολλή χαρά ανακοινώνουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης την οποία μπορούν να επισκεφθούν τα σχολεία. Ακόμη, ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Τσούλλο και την Ομοσπονδία που είχαν αυτή την ευαισθησία να προσφέρουν περισσότερα πράγματα από τη συνδικαλιστική τους δράση, δηλαδή να προσφέρουν στον πολιτισμό του νησιού.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι όποιες κινήσεις γίνονται από συμπολίτες μας προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, θα στέκονται αρωγοί, συνεργάτες και συμπαραστάτες διότι «μόνο με τέτοιες ενέργειες μπορεί η πόλη μας να προχωρήσει μπροστά».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσούλλος είπε, καταρχήν, ότι πρόκειται για μία κοινωνική δράση της Ομοσπονδίας η οποία αυτή τη φορά έχει στόχο τους μαθητές. Άλλες φορές βοήθησαν σε προσωπικό επίπεδο, άλλες είχαν κοινωνικό χαρακτήρα ή συνέδραμαν τον Δήμο στη συντήρηση υποδομών κτλ.

Αυτή η δράση, λοιπόν, είναι στοχευμένη. Είναι το Μουσείο Κοτσανά που φιλοξενεί ομοιώματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας τα οποία λειτουργούν. Την ιδέα την πήραν από τη Λάρισα που επίσης φιλοξένησε την έκθεση, ο ίδιος το πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας το οποίο και το δέχθηκε ομόφωνα. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν τους χορηγούς αφού σχεδόν όλοι ήταν θετικοί και συγκέντρωσαν πέντε χιλιάδες ευρώ μέσα σε πέντε μέρες, κάτι το οποίο είναι ένα θετικό μήνυμα για την κοινωνία μας ενώ και ο κ. Ταρασλιάς ήταν θετικός από την πρώτη στιγμή.

Η έκθεση
Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου διοργανώνουν την έκθεση με θέμα «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί από 27/01/2020 έως 27/02/2020 στην Οπλοθήκη de Milly (Ντεμιγύ), στην πλατεία Σύμης (σ.σ. έναντι ΔΕΗ) με ελεύθερη είσοδο.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Μέσα από την έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν εκθέματα πολυμέσων και μοντέλα αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και εφευρέσεων.

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την κυρία Δέσποινα Χατζηδιάκου που είναι Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού (σ.σ. τηλ.: 224136131 και email deshatzidiakos@gmail.com).

Η έκθεση θα είναι ανοικτά καθημερινά Δευτέρα έως και Σάββατο 9:00-14:00.  Τετάρτη θα είναι ανοικτά και το απόγευμα 17:00 έως 20:00. Κυριακή θα είναι κλειστά αλλά θα λειτουργήσει μόνο στις 02/02/20 και 16/02/20 από τις 09:00 έως 14:00.