Μια μεγάλη διάκριση για τον Κώο  νέο επιστήμονα Ιωάννη-Αλέξανδρο Γαμπιεράκη

Ο νεαρός επιστήμονας νευροβιολόγος πλέον και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε το μεταπτυχιακό του στη Μοριακή Ιατρική και συνέχισε την έρευνά του στη διαδακτορική του διατριβή στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο συμπατριώτης μας γιος του γνωστού σε όλους μας πρώην δημοτικού συμβούλου της Κω Γιώργου Γαμπιεράκη, μετά από 6 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας στο ΙΙΒΕΑΑ, κατάφερε να ανακαλύψει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο εξαιρετικό περιοδικό “Molecular Psychiatry, Nature” και μάλιστα επιλέχθηκαν από τους εκδότες για το εξώφυλλό του!

Έχουν χρήσιμες ιατρικές προεκτάσεις: ο Γιάννης κατέδειξε ότι η εντερική φλεγμονή επιδρά στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αρνητικά τη Νευρογένεση, τη δυνατότητα δηλαδή ανάπτυξης νέων νευρώνων. Προσφέρουν μια νευροβιολογικη εξήγηση, γιατί ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου εμφανίζουν σημαντικές συμπεριφορικές αλλαγές, κάποιοι και κατάθλιψη.

Τα ευρήματα αυτά βοηθούν στον σχεδιασμό νέων, πρώιμων θεραπειών των χρόνιων αυτών νοσημάτων που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενών. Ο νεαρός Κώος Επιστήμονας θα συνεχίσει τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Stem Cell Institute του πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα αρχικά βήματά του, στο ξεκίνημα της επιστημονικής του καριέρας, ο Γιάννης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Λοχαγού Σωκράτη Φανουράκη.

                                                                                                                                                                              
Πηγή: «Το Βήμα της Κω»