Μαριτσά Ρόδου: Το πρώτο χωριό με δίκτυο εκπαιδευμένων ανανηπτών και αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή!

Η προσπάθεια ξεκίνησε. Η τοποθέτηση του πρώτου ΣΤΑΘΜΟΥ ΖΩΗΣ σε χωριό πραγματοποιήθηκε!

Και δεν μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού εκτός από το χωριό των Μαριτσών, το οποίο έγινε το πρώτο χωριό σε όλο το Νότιο Αιγαίο που αποκτά Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και ενώ έχει ήδη δημιουργήσει Δίκτυο Εκπαιδευμένων Ανανηπτών.
 
Τα Μαριτσά, με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου κ. Αναστασίας Εξαδάκτυλου, διαθέτουν μια ενεργή ομάδα πολιτών, τους ''ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣ'', που έχει ως πρώτο μέλημά της την Ασφάλεια των συγχωριανών της αλλά και των ξένων επισκεπτών του χωριού.

 Ήδη 12 μέλη της έχουν εκπαιδευθεί στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Με αυτόν τον τρόπο η Ρόδος έχει αποκτήσει το πρώτο δίκτυο ανανηπτών το οποίο πολύ σύντομα πρόκειται να διευρυνθεί με την εκπαίδευση περισσότερων πολιτών γειτονικών χωριών.

 


Η ΑΜΚΕ ''ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ'', η οποία έχει ως σκοπό της την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών της Ρόδου σε θέματα Ασφάλειας της Ζωής αλλά και Διαχείρισης Μαζικών Καταστροφών υπήρξε αρωγός της προσπάθειας με τη δωρεά του Σταθμού Ζωής.

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΖΩΗΣ εκτός από τον ΑΕΑ, περιλαμβάνει:

Σταθμό Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων

Σταθμό Αντιμετώπισης Πνιγμονής

Σταθμό Αντιμετώπισης Αιμορραγίας

 

 

Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από την παγκόσμια εκστρατεία για την ελάττωση των θανάτων μετά από Καρδιακή Ανακοπή.

Η ύπαρξη Απινιδωτή στην κοινότητα θα συμβάλλει στην εξοικείωση των κατοίκων και ειδικότερα των νέων με τον Απινιδωτή, την Απινίδωση και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Ειδικότερα τα παιδιά μαθαίνουν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές. Παράλληλα μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα αλληλεγγύης, αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης.

 


Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε για το καλύτερο!

Όταν ολοκληρώσω μια εκπαίδευση, λέω συνήθως ¨Σας εύχομαι να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ!¨. Είναι από τις λίγες εκπαιδεύσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να πάρει πιστοποίηση κατάρτισης και να μην μπορεί μετά να εξασκήσει τις γνώσεις του.

Αυτό είναι το νόημα, να έχουμε τη γνώση, αλλά να ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε ποτέ.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Θυμηθείτε το νόμο του Murphy, «ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά».

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο, είναι να προσπαθήσουμε να μην επιτρέψουμε στα πράγματα να πάνε λάθος. (Γιάννης Ζένιος)

 Το κόστος μιας συσκευής ΑΕΑ τώρα πια δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως ήταν πριν από 10 χρόνια, που σημαίνει ότι το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν παλιά. 

Σήμερα, στα μάτια όλων μας, η «τιμή της ζωής» έχει γίνει πολύτιμη. 

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο μεγάλες εταιρείες αλλά και κοινότητες επενδύουν περισσότερο στην ασφάλεια και λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, καθώς αποτελούν σήμερα ένα ουσιαστικό μέρος της κουλτούρας ασφάλειας. 

 Όλοι ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ, αλλά τουλάχιστον όταν θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί, οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν ότι αυξήσαν τις πιθανότητες να βοηθήσουν κάποιον στον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

Έτσι λοιπόν, ναι, η συμβουλή μου είναι να επενδύσετε σε μια συσκευή ΑΕΑ και να διασφαλίσετε ότι οι άνθρωποι σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στη χρήση μιας τέτοιας συσκευής, καθώς και να είναι σε θέση να παρέχουν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Η Τελετή Παράδοσης θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2020.

Πηγή: diasostesrodou.blogspot.com