Επιστολή στον πρωθυπουργό για τη στελέχωση του ιατρείου της Σύμης

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι κάτοικοι της ακριτικής Σύμης και ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να στελεχωθεί το νησί με στρατιωτικούς γιατρούς.

Και αυτό διότι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας αρνούνται να μεταβούν στο νησί των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια η δημοτική Αρχη, οι δύο αγροτικοί ιατροί δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

Εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό που θα πρέπει ο ασθενής να μεταβεί στη Ρόδο, το νησί μένει με μόλις έναν γιατρό καθώς ο δεύτερος πρέπει να τον συνοδεύσει. Στη Σύμη ζουν 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη το καλοκαίρι καθώς το νησί γεμίζει με τουρίστες και τον Αύγουστο μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 άτομα.

Η επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στην επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Σύμης αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σάς επιστήσουμε για πολλοστή φορά την προσοχή στο κρίσιμο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του νησιού μας, η οποία διακυβεύεται ελλείψει ιατρικού προσωπικού. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτεία έχει την καλή πρόθεση να επιλύσει το πρόβλημα αποστέλλοντας εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Εντούτοις, η άρνηση των ιατρών να μεταβούν στο νησί μας, μάς καθιστά έρμαιο της δυνητικής βούλησης του εκάστοτε ιατρού, να δεχθεί ή όχι την πρόταση του Υπουργείου Υγείας. Εύλογα γίνεται σαφές ότι δύσκολα κάποιος θα μεταβεί σε ένα ακριτικό νησί, για να αναλάβει καθήκοντα ως ιατρός.

Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί. Η έννοια της επιστράτευσης ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των ακριτικών νησιών δεν έχει τεθεί επί τάπητος και η κατάσταση δυσχεραίνεται, με τους εξαγριωμένους κατοίκους να βάλλουν κατά του Δήμου και δικαιολογημένα, κατηγορώντας μας για ολιγωρία. Σαφέστατα, ως δήμος κάνουμε ο,τι είναι δυνατό και περνάει από το χέρι μας, για να επιλύσουμε και να αμβλύνουμε την κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι στο χέρι κανενός δημοτικού συμβουλίου να επιβάλει σε ιατρούς να αναλάβουν καθήκοντα στο νησί μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της τα κενά που δημιουργούνται στα ακριτικά μας νησιά από ιατρούς που αρνούνται να μεταβούν.

Μια λύση είναι να απορροφηθούν περισσότεροι στρατιωτικοί γιατροί με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, με σκοπό να επιστρατεύονται αργότερα και να εκτελούν καθήκοντα, όπου τους ανατίθενται, χωρίς δικαίωμα επιλογής από την πλευρά των ιατρών. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει με τους απλούς στρατιωτικούς.  Είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που παρατηρείται στα νησιά μας. Από την άλλη θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα ιατρικά κέντρα που παραμένουν κλειστά, όπως το δικό μας σύγχρονο ιατρικό κέντρο του «Χωριού», παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποπεράτωσή του.

Καταλήγοντας, σάς ενημερώνουμε ότι στα νησιά μας το φλέγον ζήτημα είναι αυτό της υγείας και η απάντηση που παίρνουμε διαχρονικά είναι ότι κανένας γιατρός δεν θέλει να έρθει στα νησιά μας. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Σε μια περιοχή που βάλλεται από τις διεκδικήσεις των «Απέναντι», καλό θα ήταν να τίθενται όλες οι βάσεις για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων μας. Άλλως θα παρατηρηθούν φαινόμενα εσωτερικής μετανάστευσης, καθιστώντας τα νησιά έρημα και πιο ευάλωτα σε κάθε είδους διεκδικήσεις.

Διαχρονικά ο στρατός έχει δώσει αρκετές φορές λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την πολιτεία μας. Τώρα καλείται να επιτελέσει και αυτό το καθήκον, ήτοι της κάλυψης των ιατρικών αναγκών των κατοίκων μας, ώστε να δίνεται εντολή για μετάβαση ιατρικού προσωπικού στα νησιά μας και να εκτελείται!!! Συνεπώς, κατά την άποψή μας αυτή είναι η λύση, για να διαθέτουμε ιατρούς στα νησιά μας. Απορρόφηση περισσότερων στρατιωτικών ιατρών για τη μετέπειτα πλήρωση και επάνδρωση των ιατρείων των απομακρυσμένων περιοχών βάσει των αναγκών της εκάστοτε περιοχής».