Η επιδημία με τον νέο ιό 2019nCoV εξελίσσεται τάχιστα σε πανδημία

Η επιδημία με τον νέο ιό 2019nCoV εξελίσσεται τάχιστα σε πανδημία

Η επιδημία με τον νέο ιό 2019nCoV εξελίσσεται τάχιστα σε πανδημία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 584 ΦΟΡΕΣ

Το πώς έχουν τα πράγματα με τον νέο ιό της γρίπης, εξηγεί με ενημερωτικό σημείωμα στη “Ροδιακή” ο συμπατριώτης μας συνταξιούχος καθηγητής Μικροβιολογίας και Ιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Στέφανος Κολιάης.

Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι ειδικά για την χώρα μας, ο νέος ιός δεν πρόκειται να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
“Τα τελευταία 20 χρόνια, κυριάρχησαν σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχία και φόβος εξαιτίας 3 πανδημιών (επιδημία=διασπορά μολυσματικού παράγοντα σε μια περιοχή, πανδημία=παγκόσμια διασπορά σε πολλές χώρες) από ιούς που ήταν υπεύθυνοι για πολλούς θανάτους. Η πρώτη, το 1998, ήταν αυτή που με τον ιό της γρίπης των πτηνών προκάλεσε πολλούς θανάτους στον άνθρωπο, αφού μια τροποποίηση (μετάλλαξη) του ιού, τον έκανε ικανό να μολύνει ανθρώπους. Η δεύτερη, το 2003, με την εμφάνιση του ιού που είναι υπεύθυνος για ένα αναπνευστικό σύνδρομο, (ιός SARS), είχαμε εκατοντάδες θανάτους, κυρίως στην Κίνα και σε 28 άλλες χώρες.

Η τρίτη πανδημία του ιού MERS (αναπνευστικό σύνδρομο ιού middle east) το 2008, με παρόμοιο αριθμό θυμάτων, πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή με θύματα σε 27 χώρες, τα περισότερα στην Αραβική Χερσόνησο.
Από τον περασμένο μήνα υπάρχει παγκόσμια ανησυχία με την εμφάνιση, σε μια περιοχή της Κίνας, ενός νέου ιού που ονομάστηκε 2019nCoV, (2019 νέος corona ιός), με ως τώρα πολλά θύματα, αφού στο διάστημα ενός μηνός προσβλήθηκαν από τον ιό μερικές χιλιάδες άτομα (4.000) από τα οποία κατέληξαν περίπου 100.

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τους 4 αυτούς ιούς;
Ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι ενας ιός γρίπης, που μέχρι το 1998, μόλυνε κυρίως πτηνά και με μετάλλαξη απέκτησε την ικανότητα να μολύνει και τον άνθρωπο. Οι ιοί SARS, MERS και 2019nCoV ανήκουν στην ίδια ομάδα ιών, CORONAιοί, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι περιέχουν ως γενετικό υλικό, αντί του DNA, που απαντάται σε όλους τους οργανισμούς και πολλούς άλλους ιούς, περιέχουν RNA.

Οι ιοί CORONA εδώ και πολλές δεκαετίες ήταν γνωστοί στους επιστήμονες, τους χαρακτήριζε η ηπιότητα της ασθένειας που προκαλούσαν στον άνθρωπο (συνήθως καμία ασθένεια και, σπάνια ελαφράς μορφής κρυολογήματα). Τα κρυολογήματα που οφείλονται σ’ αυτούς τους ιούς αλλά και σ΄όλους τους άλλους ιούς του κρυολογήματος (ΡΙΝΟΙΟΙ) είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης των ιών στα κύτταρα της άνω αναπνευστικής κοιλότητας του ανθρώπου ενώ οι σοβαρότερες περιπτώσεις με τις πανδημίες SARS, MERS, 2019nCoV οφείλονται σε μόλυνση, βαθύτερα στην αναπνευστική κοιλότητα, που όταν φτάσει στους πνεύμονες προκαλούνται σοβαρές πνεύμονίες.

Ο νέος ιός, 2019nCoV, δείχνει να είναι λιγότερο παθογόνος από τους SARS και MERS αφού η θνησιμότητά του κυμαίνεται στο 4% των προσβληθέντων ατόμων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ιών SARS και MERS είναι 10% και 30% αντίστοιχα. Ο ρυθμός όμως μετάδοσης του 2019nCoV είναι σαφώς ταχύτερος έναντι των άλλων δύο αφού μόλις την τελευταία εβδομάδα προσβλήθηκαν 581 άτομα από τα οποία τα 145 ασθένησαν σοβαρά. Να σημειωθεί ότι ο ιός έχει ήδη εισχωρήσει σε πολλές χώρες, περισότερες από 15.

Tα πρώτα συμπτώματα προσβολής από τον ιό είναι τα συμπτώματα ελαφράς γρίπης (βήχας, πυρετός, γενική εξασθένηση) αλλά με την πάροδο ολίγων ημερών γίνονται τα συμπτώματα αυτά εντονότερα και αν ακολουθήσουν αναπνευστικές δυσκολίες ο ασθενής πρέπει να τύχει νοσοκομειακής περίθαλψης. Όπως και οι προηγούμενες 3 πανδημίες δε δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι και τώρα θα συμβεί το ιδιο, όμως πέρα του ότι ο λαός πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος, η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποφευθεί η είσοδος του ιού στη χώρα και αν ακόμα αυτό συμβεί, να είναι πανέτοιμη για την παρεμπόδιση της εξάπλωσής του και τη διάθεση όλων των διαθέσιμων μέσων αντιμετώπισης.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει τώρα την εμπειρία των 3 πρόσφατων πανδημιών τις οποίες αντιμετώπισε με επιτυχία και πιστεύουμε ότι και η παρούσα πανδημία θα αντιμετωπισθεί ακόμα καλύτερα.

Ο πολίτης, στη δυσμενή περίπτωση που ο ιός εισβάλλει και στη χώρα μας, θα πρέπει να αποφεύγει κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, να παραμένει στο σπίτι με τα όποια πρώτα αβέβαια συμπτώματα και να εφαρμόζει απλές πρακτικές υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, υγιεινή διατροφή κλπ).

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού