Αισιοδοξία ...με μέτρο για τη φετινή  τουριστική περίοδο

Αισιοδοξία…με μέτρο, συστήνει για τη σεζόν του 2020 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι θα έχουμε μία μείωση στις αεροπορικές θέσεις η οποία όμως μπορεί να αντισταθμιστεί από την καλή πληρότητα, γι’ αυτό και θα πρέπει να εστιάσουμε στη στοχευμένη διαφήμιση και προβολή.

Ειδικότερα, ο κ. Ματσίγκος, σχετικά με τα νέα δεδομένα της σεζόν, καταρχάς, τόνισε ότι τα στοιχεία που έχουμε σήμερα για τη σεζόν του 2020 δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Και εξήγησε: «Είμαστε αισιόδοξοι, οι κρατήσεις είναι σε καλό ρυθμό αλλά πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι η πτώχευση του Thomas Cook έχει αφήσει τα σημάδια της. Διότι, τα περισσότερα αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν φύγει από εκεί, ήταν αμερικανικών συμφερόντων οπότε πήγαν στην Αμερική, επομένως θα έχουμε μείωση αεροπορικών θέσεων με τα σημερινά δεδομένα».

Είπε, ακόμη, ότι συνηθίζεται κάθε χρόνο 31 Ιανουαρίου να ανακοινώνονται τα πρώτα slots οπότε θα περιμένουμε μερικές ημέρες  αλλά από τις επαφές που είχαν με tour-operators και αεροπορικές εταιρείες έχουν συμπεράνει ότι δεν καλύφθηκε το κενό του Thomas Cook διότι επιπλέον της απώλειας των αεροπλάνων, παραμένουν καθηλωμένα και τα Boeing 737  διότι δεν έχει επιτραπεί η πτήση αυτών των αεροπλάνων και θα ανακοινωθεί καινούργια προθεσμία τέλη Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι χάνουμε τη σεζόν. Επομένως, από αεροπορικές θέσεις φαίνεται ότι μάλλον θα έχουμε μείωση.

Επίσης, επειδή ακούγονται πολλοί να δηλώνουν ότι από κρατήσεις πάνε καλά, όπως είπε ο κ. Ματσίγκος, είναι λογικό και αναμενόμενο όλοι οι εναπομείναντες tour-operator να έχουν μία μικρή αύξηση διότι έχουν πάρει ένα μέρος του πακέτου του Thomas Cook που δεν υπάρχει πια. Και είπε: «Επομένως, υπάρχει αυτή η αισιοδοξία αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι, διότι θα πρέπει να κάνουμε έντονη προβολή και διαφήμιση, στοχευμένη θα έλεγα, ώστε να πετύχουμε την καλή κάλυψη των αεροπλάνων, των αεροπορικών θέσεων που έχει προβλεφθεί.»

Ερωτηθείς ο ίδιος σχετικά με τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό αλλά και τη στάση της γειτονικής χώρας, καταρχάς για τον κορωνοϊό είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχει επιπτώσεις, όμως στον παγκόσμιο τουρισμό θα έχει ενώ κάποιοι προορισμοί, όπως η Αθήνα και η Σαντορίνη έχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Κίνα, οπότε αυτοί θα επηρεαστούν.

Είπε, όμως, ότι αν το πρόβλημα συνεχιστεί και οξυνθεί και απαγορευτούν οι πτήσεις από την Κίνα, για παράδειγμα και προς την Ευρώπη, τότε θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και γενικά τον εξερχόμενο τουρισμό από τα ευρωπαϊκά κράτη. Η εκτίμησή του είναι,  όμως, ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις με ιούς, θα ξεπεραστεί σύντομα, οπότε δεν πιστεύει ότι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, επηρεάζει τη Ρόδο.

Όσο αφορά τον Ερντογάν, θεωρεί ότι και εκεί θα πρυτανεύσει η λογική διότι καταρχήν έχει έναν Υπουργό Τουρισμού που είναι από τους καλύτερους επιχειρηματίες της Τουρκίας και δεν θα διακινδυνεύσουν και ο ίδιοι να χάσουν τη σεζόν του 2020. Μάλιστα, ήδη έχουν κάποιες μικροεπιπτώσεις και δεν έχουν τη σημαντική αύξηση που περίμεναν στις πωλήσεις, οπότε πιστεύει ότι και αυτό δεν θα επηρεάσει. Σημείωσε, πάντως, ότι εμείς πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για συγκεκριμένη προβολή και διαφήμιση.

Για τη σεζόν
Όσο για την πορεία της σεζόν του 2020, ο κ. Ματσίγκος εκτιμά ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να έχουμε τις ίδιες αφίξεις διότι αυτή η μικρή μείωση των αεροπορικών θέσεων, εφόσον έχουμε καλύτερη πληρότητα και υπάρχει μία στοχευμένη προβολή και διαφήμιση, τότε θα αυξηθεί προς το καλύτερο η πληρότητα των αεροπλάνων και τουλάχιστον θα έχουμε τον αριθμό των επισκεπτών που είχαμε το 2019. Δεν παρέλειψε, όμως, να επισημάνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά διότι, όπως είναι γνωστό, πέρυσι είχαμε μία μείωση από τη Γερμανία της τάξεως του 6%, η οποία ήταν αναμενόμενη γιατί είχαν πτωχεύσει δύο αεροπορικές εταιρίες, όπως και από την Πολωνία.

Εκεί, όμως, που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι είχαμε μείωση από τα Σκανδιναβικά κράτη της τάξεως του 6% και οι πωλήσεις μέχρι σήμερα είναι μειωμένες. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο το αποδίδει στην επιρροή που έχει μία δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια που τους έχει πείσει να μην ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα πρέπει και εμείς ως προορισμός να αρχίσουμε τις ενέργειες βελτίωσης του περιβάλλοντος. Ήδη ο Σύλλογος έχει κάνει αρκετές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για το περιβάλλον. Επίσης, έχει προγραμματίσει σε συνεργασία με αρκετούς tour-operator τη διοργάνωση μίας μεγάλης ημερίδας για τον τουρισμό και το περιβάλλον στις 22 Φεβρουαρίου ώστε να πείσουν και τους τοπικούς φορείς και τις Αρχές να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να βελτιωθεί ο προορισμός  και ταυτόχρονα να τον προβάλλουμε.

Όσο για τα χρήματα που απαιτούνται γι’ αυτή την εκστρατεία προβολής, θύμισε ότι ο ίδιος έχει υποβάλει μία πρόταση σχετικά με το τέλος διανυκτεύρευσης που καταλήγει στα κεντρικά ταμεία να διοχετευθεί στα ταμεία των Δήμων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, αν έρθει αυτό το ποσό στη Ρόδο, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, μπορούμε να διαθέσουμε τα μισά χρήματα  σε ενέργειες και διαδικασίες βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος άρα και των υποδομών, και το υπόλοιπο να διοχετευθεί στην προβολή και διαφήμιση.

Για τις τιμές
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών και των συμβολαίων τη νέα σεζόν, είπε ότι οι τιμές που υπεγράφησαν για τη σεζόν του 2020  είχαν μία αύξηση της τάξεως του 2%, ωστόσο ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτή την εποχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, λόγω και της πτώχευσης του Thomas Cook που ήταν ένα μεγάλο μερίδιο σε πολλά από αυτά, τα οποία έχουν κάνει σημαντικές αυξήσεις και “τρέχει” μία μεγαλύτερη έκπτωση από πέρυσι. Οπότε, στην καλύτερη περίπτωση ερχόμαστε στα ίδια επίπεδα του 2019.

«Άρα, είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για αύξηση εσόδων λόγω αύξησης τιμών διότι αυτή τη στιγμή “τρέχουν” αρκετές προσφορές από τις οποίες λογικά η πρώτη μεγάλη έκπτωση τελειώνει 31 Ιανουαρίου. Οπότε, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα δούμε πως θα κινηθούν οι τιμές. Στο σημείο αυτό μάλιστα είπε ότι θα πρέπει να προσθέσουμε και τον ανταγωνισμό που δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και η Αίγυπτος, «που σημαίνει ότι μεγαλώνει ο ανταγωνισμός, μεγαλώνει η πίτα. Άρα, θα πρέπει λοιπόν και εμείς να είμαστε έτοιμοι για έντονη και στοχευμένη προβολή  και διαφήμιση της Ρόδου», κατέληξε ο κ. Ματσίγκος.