Σε νέα εποχή μπαίνει η ΔΕΥΑΡ

Τις κατευθύνσεις για τη νέα εποχή στην οποία θα πρέπει να περάσει η ΔΕΥΑΡ έδωσε το δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, στη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ, κατά την οποία και επικύρωσε κατά πλειοψηφία το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον η Επιχείρηση.

Εισηγούμενος το θέμα βέβαια ο Πρόεδρός της κ. Βασίλης Μανέττας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι βλέποντας τις διάφορες θεσμικές αλλαγές αλλά και τον προσανατολισμό που θέλουν να έχει η Επιχείρηση και ως προς τον τρόπο, τις διαδικασίες αλλά και την προοπτική της, που δεν είναι άλλη από τη στροφή της στον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, εκτίμησαν ότι ήταν αναγκαία η αντικατάσταση του ισχύοντος ΟΕΥ, τον οποίο και ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο νέος ΟΕΥ περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.

Οι τοποθετήσεις
Τις επιφυλάξεις τους για την κατάργηση της Διεύθυνσης Φραγμάτων εξέφρασαν αρκετά μέλη της μειοψηφίας.

Αναλυτικά:
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε καταρχάς ότι σωστά επικαιροποιούνται οι Οργανισμοί λόγω της εξέλιξης, εξέφρασε ωστόσο μία επιφύλαξη σχετικά με την κατάργηση της Διεύθυνσης Φραγμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αφήνει κάποια κενά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα.

Όπως εξήγησε, οι αρμοδιότητες της διαχείρισής τους έχει μεταφερθεί στην Περιφέρεια και μάλιστα έγινε πολλή συζήτηση σε επίπεδο ΚΕΔΕ όπου είχαν επιμείνει ότι για τους νησιωτικούς Δήμους έπρεπε να παραμείνουν σ’ αυτούς λόγω του περιορισμού που υπάρχει.  Είπε, στη συνέχεια, ότι μπορεί η αρμοδιότητα αυτή να έχει περιληφθεί στη Διεύθυνση Υδάτων αλλά αναρωτήθηκε μήπως έτσι η ΔΕΥΑΡ απεμπολεί κάποια δικαιώματα και θα το βρει μπροστά της.

 


Ο κ. Μανέττας κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του Δημοτικού ΣυμβουλίουΑκολούθως, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός, είπε ότι τα προβλήματα της ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί είναι τεράστια, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι δεν μπορεί στο πιο κεντρικό σημείο της Ρόδου, όπως στην πλατεία Κουντουριώτη, να υπάρχουν οσμές. Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα με το αποχετευτικό στη δυτική πλευρά, όπως και στο ότι δεν υπάρχει βιολογικός στ’ Αφάντου και τον Αρχάγγελο αλλά και τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζει το νησί το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει «παρών».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, εξέφρασε τις διαφωνίες τους σε κάποια άρθρα του νέου ΟΕΥ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αποδοχή του ΟΕΥ κατά την πρόσληψη του εργαζόμενου ως βασικό στοιχείο της εργασιακής του θέσης ενώ θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνδέεται. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει δημιουργία προϋποθέσεων για ιδιωτικοποίηση κάποιων από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη στελέχωσή τους με νέες προσλήψεις.  Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσουν τον ΟΕΥ.

Από την πλευρά του το μέλος της μείζονος και πρώην μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ κ. Αγαπητός Πάλλας, εξέφρασε την αγωνία του η οποία έγκειται στο να λειτουργήσει το σύστημα της ΔΕΥΑΡ με έναν τέτοιο τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα και διατύπωσε την ένστασή του για την κατάργηση της Διεύθυνσης Φραγμάτων. Κάτι άλλο στο οποίο εστίασε είναι ότι έχουμε ανατολική και δυτική πλευρά και στην τελευταία είναι λιγότερα τα προβλήματα. Πρόετεινε, λοιπόν, οι τέσσερις ενότητες, Αφάντου-Αρχαγγέλου και Λινδίων-Νότιας Ρόδου να έχουν δύο προϊσταμένους γιατί είναι καθημερινά τα προβλήματα και πολλή η ζήτηση.

Επίσης το μέλος της μείζονος, κ. Δημήτρης Ζαννετούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο τέλος της προηγούμενης θητείας είχαν κάνει λόγο για μία ανάγκη συνολικής αναδιάρθρωσης της ΔΕΥΑΡ. Και εκείνος εξέφρασε τις ενστάσεις του για την κατάργηση της Διεύθυνσης Φραγμάτων και είπε ότι είναι πολιτικό ζήτημα ότι κάποια στιγμή το φράγμα έπρεπε να έρθει στη ΔΕΥΑΡ. Έτσι, έκαναν μία πρόταση να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της Διεύθυνσης.

Ο Πρόεδρος για τα άμεσα σχέδια
Απαντώντας ο κ. Μανέττας, καταρχάς, είπε ότι για την αρμοδιότητα των φραγμάτων υπάρχει πρόβλεψη στη Διεύθυνση Υδάτων ενώ ανέφερε ότι έχουν στο πρόγραμμά τους ότι ορισμένοι υπηρεσιακοί της ΔΕΥΑΡ θα πηγαίνουν στο φράγμα, θα ενημερώνονται και θα εκπαιδεύονται.
Σχετικά με τα αντλιοστάσια που έθεσε ο κ. Κρητικός, είπε ότι πράγματι η εικόνα δεν είναι καλή, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες συντήρησής τους και πιστεύουν ότι τη νέα σεζόν θα είναι έτοιμοι.

Όσον αφορά τον Βιολογικό, είπε ότι δίνουν έναν αγώνα γιατί οι περισσότερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στερούνται αδειών ή άλλων πραγμάτων και δίνουν μάχη να προλάβουν αυτές τις καταστάσεις. Για τα βιολογικά Αφάντου-Αρχάγγελος-Λάρδος, που υπάγονται στους οικισμούς Γ’ κατηγορίας, ανέφερε ότι για τον Αρχάγγελο έχουν ήδη δημοπρατήσει μία μελέτη η οποία προχωράει και σύντομα θα προβούν στις ίδιες μελέτες και για τα άλλα.
Κατά τον ίδιο, υπάρχουν και μεγάλα θέματα στο εσωτερικό της Επιχείρησης που θέλουν να διευθετήσουν, όπως η μισθολογική εξομάλυνση ενώ θα ασχοληθούν και με την τιμολογιακή πολιτική. «Έχουμε μεγάλες αγωνίες, εμείς δεν φοβόμαστε την ευθύνη, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να πάει η ΔΕΥΑΡ στη θέση που της αρμόζει», τόνισε ο κ. Μανέττας.

Στη συνέχεια, είπε ότι τους απασχολεί έντονα το πρόβλημα που έχουν τους καλοκαιρινούς μήνες η Λίνδος, η Λάρδος, το Γεννάδι και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουν το σχέδιο που έχουν το οποίο, όπως είπε, θα είναι και μία οριστική λύση μέχρι να γίνει η σύνδεση του φράγματος.
 

Ο Πρόεδρος, απαντώντας στον κ. Πότσο, αφού ξεκαθάρισε ότι σκοπός της ΔΕΥΑΡ δεν είναι το κέρδος τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να εισπράττει αφού αλλιώς δεν θα μπορεί να κάνει έργα και διεμήνυσε: «Και εμείς θα το τολμήσουμε, θα εισπράξουμε. Με οποιοδήποτε κόστος».

 Έτσι, και σε διακοπές παροχών προτίθενται να προχωρήσουν, αφού πρώτα βέβαια υπάρχει συνεννόηση με τους καταναλωτές και αφού εξορθολογήσει και η ΔΕΥΑΡ τους λογαριασμούς της μια και δεν μπορεί μία Επιχείρηση να είναι σοβαρή και να έχει λογαριασμούς κατ’ εκτίμηση και κατά προσέγγιση, όπως είπε ο Πρόεδρος. Τόνισε, όμως, ότι αυτά τα συνάντησαν και δεν τα δημιούργησαν αλλά θέλουν να τα λύσουν.

Τι ζήτησε ο Δήμαρχος
Για το θέμα, βέβαια, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΔΕΑΥΡ, του ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά η τάχιστη σύνδεση Κοσκινού-Καλυθιών και το έργο της δεξαμενής αφού έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό.

Τόνισε, ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντική η εργασιακή ειρήνη για τους υπαλλήλους ενώ μίλησε και για την αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και των συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Και είπε, στη συνέχεια: «Θα ήθελα όλοι να διαβεβαιώσουμε τη ΔΕΥΑΡ ότι την έχουμε ανάγκη να μεγαλώσει και να είναι περήφανος ο πολίτης της Ρόδου που θα χρησιμοποιεί το νερό της».

Ο κ. Καμπουράκης, δεν παρέλειψε να τονίσει στη συνέχεια ακόμη το θέμα του νερού είναι πάρα πολύ μεγάλο και χρειάζεται λεπτές κινήσεις προσαρμογής αφού για πάρα πολλά χρόνια πολλοί είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στους κακοπληρωτές αλλά σε περιπτώσεις που δεν χρεώνεται το νερό και η χρήση του γίνεται σαν να μην υπάρχει αύριο, σε πολλά σημεία στο νησί. Γι ’αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του καταναλωτή και ζήτησε να περιληφθούν και αυτά στο νέο ΟΕΥ.

Πάντως, ο Δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος και για τους εργαζόμενους και για τη Διοίκηση της Επιχείρησης και ζήτησε μία φορά τον μήνα να καλούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων ως παρατηρητές και να εκφράζουν τη γνώμη της. Επίσης, κάλεσε όλους να προσπαθήσουν να κάνουν στη ΔΕΥΑΡ αυτά που δεν έγιναν εδώ και πολλά χρόνια ενώ έκανε μνεία στο ότι υπάρχουν χωριά που επειδή στο παρελθόν είχαν καλούς αυτοδιοικητικούς τα πάνε πολύ καλά στη χρήση του νερού ενώ σε μεγαλύτερες περιοχές που είχαν γίνει έργα δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές.

Και είπε προς τον κ. Μανέττα: «Άρα, σας παρακαλώ με κάθε τρόπο να υπερβείτε τον εαυτό σας, εσείς και οι υπηρεσιακοί, και να μπορέσετε να πείσετε την κοινωνία ότι τα τέλη έργων πηγαίνουν σε έργα-απολογούμεθα για το πού πάνε. Τα τέλη έργων δεν γίνονται…μισθοί, τα τέλη έργων πάνε εκεί και άρα θα είναι υπερήφανος ο Ροδίτης  όταν τα πληρώνει».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης, ο Ροδίτης πρέπει να πειστεί ότι τα χρήματα που δίνει ξέρει πού πάνε. Ζήτησε, ακόμη, να προχωρήσει άμεσα το  θέμα της παρουσίας του  γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας.

Παρακάλεσε, τέλος, ο Δήμαρχος οι χρεώσεις της ΔΕΥΑΡ να είναι αυτές που ο κόσμος αντέχει και να μην υπάρχουν υπερχρεώσεις. Τόνισε δε προς όλους ότι η ΔΕΥΑΡ πρέπει να είναι μακριά από τσακωμούς και μικροψυχίες. «Πρέπει να την πάμε μπροστά, έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Η ΔΕΥΑΡ είναι το μέλλον», κατέληξε ο Δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι το νερό είναι σοβαρό θέμα.