Τρία χρόνια με αναστολή  για υλικό παιδικής πορνογραφίας

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορούνταν για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Άκη Δημητριάδη αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτόδικα, τον Οκτώβριο του 2015, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου είχε επιβάλει στον 43χρονο ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Κατά της απόφασης αυτής ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση και έτσι χθες κατάφερε να μειώσει την ποινή του.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο αρχικά εντόπισε το «ίχνος» του 43χρονου σε ηλεκτρονική σελίδα παιδικής πορνογραφίας.

Μετά από έρευνα που έγινε ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, τα οποία και τους «οδήγησαν» στον 43χρονο. Κλιμάκιο με έμπειρους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στο νησί μας και στις 27 Αυγούστου 2012 παρουσία εισαγγελικού λειτουργού διενήργησε έρευνα στο σπίτι του 43χρονου όπου κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του.
Όπως προέκυψε από την έρευνα,  ο 43χρονος κατά το χρονικό διάστημα από 25-8-2011 έως και 13-8-2012 σε 80 διαφορετικές διευθύνσεις IP, μέσω ειδικού προγράμματος, διακίνησε, αποθήκευσε και διαμοίρασε 469 αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Επίσης, κατά την έρευνα που έγινε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15,6 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και μία  ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας τα οποία και κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος στον ανακριτή ο 43χρονος είχε ισχυριστεί πως τα όσα βρέθηκαν στο σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού του υπολογιστή ήταν αποσπασματικά βίντεο μικρής διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο και τα είχε αποκλειστικά και μόνο για δική του χρήση.

Μάλιστα ο ίδιος είχε διευκρινίσει πως μόλις άνοιξε ένα από αυτά τα βίντεο και είδε τι περιλαμβάνονταν τα έκλεισε αμέσως και ουδέποτε τα είδε ξανά, ενώ επεσήμανε πως αφενός δεν μπορούσε να προσδιορίσει κάποιος την ακριβή ηλικία των ατόμων που ήταν στις ταινίες αυτές και αφετέρου δεν γνώριζε ότι αυτό απαγορευόταν από το νόμο.

Ο 43χρονος είχε πει επίσης πως όλα τα ευρήματα αφορούσαν αποσπάσματα ταινιών και όχι ολόκληρες ταινίες, τα οποία κατέβαζε καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να δει το περιεχόμενό τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, δήλωσε ότι είναι από αυτά που εγκαθίσταται δωρεάν και το χρησιμοποιεί για να κατεβάζει φωτογραφίες και βιντεάκια και βέβαια δεν μπορούσε να γνωρίζει πως αυτό μπορεί να αναμεταδώσει εικόνες.
Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε προώθησε τέτοιο υλικό και πως αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από την εξέταση των σκληρών δίσκων του υπολογιστή του για αυτό και ζήτησε την επίσπευση της όλης διαδικασίας.

Επίσης, ο 43χρονος είχε τονίσει πως ούτε διεστραμμένος είναι και ούτε φυσικά έχει διαπράξει κάποιο άλλο αδίκημα πέρα από εκείνο της λήψης αυτών των κομματιών χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι αυτό απαγορεύεται, αφού στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή ειδοποίηση για το περιεχόμενο αυτών των εικόνων.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 43χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3.000 ευρώ.