Δώδεκα εκατομμύρια για αγροτικές επενδύσεις στα νησιά μας

Το ποσό των 12 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδυτικές προτάσεις των αγροτών που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σχέδια βελτίωσης.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό χθές ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου,  η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  στο σύνολο του μέτρου για τη δημόσια δαπάνη καλύπτει το 80% του συνολικού προϋπολογισμού των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Όπως είπε επίσης, τα σχέδια βελτίωσης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι το μεγαλύτερο μέτρο σε ποσοστό χρηματοδότησης και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται από τους παραγωγούς, ενώ έκανε γνωστό ότι στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν 203 αιτήσεις που αφορούν επενδυτικά σχέδια (97 για τις Κυκλάδες και 106 για τα Δωδεκάνησα).  «Υπάρχει οριστικός πίνακας χρηματοδότησης των περιφερειών από το υπουργείο.

Η περιφέρειά μας στο σύνολο του μέτρου για τη δημόσια δαπάνη καλύπτει το 80% του συνολικού προϋπολογισμού των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί. Εκφράζω την ικανοποίησή μου καθώς είναι το υψηλότερο ποσοστό σε κάλυψη προϋπολογισμού από τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Η ίδια ικανοποίηση υπάρχει και στους αγρότες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα εκπρόσωποι από τη γενική γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων θα βρίσκονται στην περιοχή μας ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

Η περιφέρεια κατέθεσε,  όπως είπε ήδη,  κάποιες προτάσεις που θα τεθούν σε διαβούλευση.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης  τόνισε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιοποίησης ώστε να προχωρήσουν οι τελικές εντάξεις αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να απορροφήσουν τα χρήματα τα οποία θα τους δοθούν.

Σύμφωνα με τους αξιολογητές τα περισσότερα αιτήματα αφορούν εκσυγχρονισμό του στόλου των μηχανημάτων, προτάσεις επενδύσεων σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειές και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος παραγωγής.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ. για όλη τη χώρα.