Θ. Στάμου: Θα είναι έτοιμες οι παραλίες της Ρόδου στην έναρξη της τουριστικής περιόδου

Σε πολύ καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται ο Δήμος της Ρόδου όσον αφορά τη λειτουργία των παραλιών τη φετινή σεζόν, αφού όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι θα κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά ώστε να διευκολυνθούν οι δραστηριοποιούμενοι σ’ αυτές συμπολίτες μας αλλά να είναι και καθ’ όλα έτοιμες με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος Ρόδου για τις παραλίες, κ. Θανάσης Στάμος ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μετέβη στην Αθήνα για το θέμα αυτό, με εντολή του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, εν αναμονή έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία, ως γνωστόν, ρυθμίζει κάθε φορά το καθεστώς λειτουργίας των παραλιών.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, ο ίδιος επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών και είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, για την οποία δήλωσε: «Είμαστε σε πάρα-πάρα πολύ καλό δρόμο. Είχα συναντηθεί με τον Υφυπουργό, τον κ. Βεσυρόπουλο, στο γραφείο του, και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ευελπιστούμε ότι θα τελειώσει η όλη διαδικασία. Γίνονται κάποιες αλλαγές, εμείς σαν υπηρεσία από εδώ το “τρέχουμε” το θέμα κατά το δυνατόν και είμαστε στη χωροταξική διατύπωση των χώρων για τις ομπρέλες».

Όπως εξήγησε ο κ. Στάμος, είναι γνωστό ότι υπάρχει πρώτα το προτιμησιακό καθεστώς όπου οι επιχειρήσεις μπορούν, εφόσον γειτνιάζουν με παραλία,  να εκμεταλλευτούν ένα τμήμα.

Και είπε επ’ αυτού: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφάνεια όσο αφορά στην ενοικίαση των παραλιών και τη χωροταξική κατανομή όλης της παραλίας, του πέταλου δηλαδή που ξεκινάει από το Έλλη και καταλήγει μέχρι το “Belvedere” και την Ιξιά, που είναι και η πιο πολυσύχναστη παραλία και εδώ είναι που υπάρχει και κάποιο πρόβλημα- οι υπόλοιπες δεν έχουν σοβαρά θέματα». Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εξετάσει και το θέμα της παραλίας του Αρχαγγέλου όπου και εκεί είναι πολλά τα πόστα, όπως και του Φαληρακίου κ.α.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Στάμος είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Λιαμή από το Τμήμα Προσόδων ο οποίος είναι αρμόδιος για τις παραλίες, στον οποίο και μετέφερε την εντολή και τη βούληση του Δημάρχου άμεσα να τελειώνει το θέμα αυτό ώστε να προλάβουν αφού μέχρι να φθάσουν στην κατανομή των πόστων υπάρχουν πολλές ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και τον καθαρισμό των ακτών. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο εντεταλμένος, με τις συνθήκες που επικράτησαν φέτος, κυρίως οι ακτές της δυτικής πλευράς του νησιού βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση από φερτά υλικά που έχει εκβάλει η θάλασσα.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι. Και  η υπηρεσία  και εμείς οι πολιτικοί προϊστάμενοι το “τρέχουμε” το θέμα για να είμαστε εντάξει», είπε ο κ. Στάμος.

Μετά τα παραπάνω, διευκρίνισε ακόμη ότι το προτιμησιακό δικαίωμα θα ισχύσει και φέτος, ωστόσο δεν θέλουν ούτε μόνο το προτιμησιακό καθεστώς ούτε μόνο τους ιδιώτες. Όπως εξήγησε ο κ. Στάμος, θα υπάρξει ένα μικτό σύστημα ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι και όλοι να καταλάβουν ότι αυτό που κάνει η Δημοτική Αρχή είναι και για το καλό του νησιού αλλά και για το καλό το δικό τους. «Κανένας μας δεν πάει να πετάξει κανέναν. Βέβαια, με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα απαιτηθούν, με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα», τόνισε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει προστεθεί και μία καινούργια παράγραφος στο νόμο, ότι δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν και δημοτική ενημερότητα, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν μικροοφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσουν, οπότε και ο Δήμος θα έχει μία αύξηση εσόδων. «Πιστεύω ότι θα δείξουμε κάτι καλύτερο φέτος», είπε ακόμη ο κ. Στάμος.

Όσο αφορά στην προκαταβαλή που υποχρεούνται να καταβάλουν οι δραστηριοποιούμενοι στις παραλίες, και την οποία θεωρούν δυσβάσταχτη, όπως είπε ο κ. Στάμος εάν ο νόμος δεν αφήνει  κανένα περιθώριο και λέει ότι θα πρέπει να την καταβάλουν, τότε δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Εάν, όμως,  αφήνει κάποιο περιθώριο για να γίνει κάποια διευκόλυνση, με δόσεις κτλ., «να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε εκατό τοις εκατό.», όπως και συμπλήρωσε: «Θα τους διευκολύνουμε με κάθε ανθρώπινο και δυνατό μέσο, αρκεί να είμαστε και εμείς νόμιμοι».

Σημειώνεται ότι και φέτος ο Δήμος θα προχωρήσει σε διαγωνισμούς που πιθανότητα θα έχουν διετή διάρκεια. Σύμφωνα με τον κ. Στάμο, τα πόστα θα είναι πολλά, ειδικά μετά τη μείωση των 100 μέτρων υποχρεωτικής απόστασης μεταξύ τους, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως θετικό ώστε να μην μείνουν κάποιοι έξω.

Για τα σχολεία
Ενημερώνοντας, ακόμη, για τις παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια, είπε ότι προχωρούν τις βελτιώσεις των σχολείων όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή εκτός από τον ίδιο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Σχολικές Επιτροπές. Ειδικότερα, κάποια κυλικεία τα οποία είχαν πρόβλημα, ολοκληρώνονται. Επίσης, έχουν γίνει αρκετές εργασίες σε σχολεία για μονώσεις, ηλεκτροφωτισμούς και διάφορες μικροπαρεμβάσεις.

Αυτή την περίοδο εκτελείται και ένα πολύ  καλό έργο στο βιοκλιματικό σχολείο της Κρεμαστής που αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, όπως το αίθριο που έσταζε κτλ.

Κλείνοντας, ο κ. Στάμος δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι ο Δήμαρχος είναι ανήσυχος και πιέζει συνεχώς για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ωστόσο η πολυνομία, η γραφειοκρατία και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων βάζουν εμπόδια. Όμως, ευελπιστεί ότι θα προχωρήσουν και θα δείξουν μία άλλη εικόνα.