Αυξημένα 40% τα περιστατικά καρκίνου στη Ρόδο!

Αύξηση σε ποσοστό 40% καταγράφουν τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή μας!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά αλλά και αφορούν νέους ηλικιακά ανθρώπους!

«Βεβαίως δεν ξέραμε τι ίσχυε πριν να γίνει η ογκολογική κλινική, γιατί πολλοί πήγαιναν στην Αθήνα, αλλά από την ημέρα που ξεκίνησε η ογκολογική κλινική στο νοσοκομείο της Ρόδου, που σήμερα έχει τρεις γιατρούς,- είπε η κ. Κρητικού-  η αύξηση είναι τρομερή! Είναι πάνω από 40%!

Οπότε αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι τα περιστατικά στη Ρόδο είναι πάρα πολλά βάσει του πληθυσμού και καθημερινά έχουμε νέα περιστατικά. Όσον αφορά την ηλικία έχουμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους, πράγμα που μας προβληματίζει και λέμε ότι κάτι συμβαίνει. Τώρα το “κάτι συμβαίνει” είναι πολλά, είναι κάτι που εγώ δεν είμαι αρμόδια να πω. Κάτι γίνεται πάντως, στο νησί μας, στη Δωδεκάνησο και βλέπεις ότι τα περιστατικά όλο και αυξάνονται και αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι πρόκειται για νέα άτομα».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου τόνισε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

 

Η κα Μαρία Κρητικού
Η κα Μαρία Κρητικού


«Ο νέος άνθρωπος σαφώς δεν θα σκεφθεί ότι μπορεί να έχει την ασθένεια του καρκίνου, για αυτό και δεν πάει να κάνει την εξέταση. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω ένας μεγαλύτερος άνθρωπος, με μεγαλύτερη λογική, να αισθάνεται κάτι και να μην πηγαίνει να κάνει μία εξέταση. Η φοβία καταστρέφει τα πάντα. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο πως το ξεχνάμε, είναι και ο φόβος.

Έχω συναντήσει πάρα πολύ κόσμο που λέει: «Καλύτερα να μην ξέρω»!
Το να μην ξέρεις έχει μία κατάσταση πολύ τραγική από εκεί και μετά. Είναι πολύ διαφορετική η νόσος του καρκίνου όταν δεν θέλεις να ξέρεις και όταν σου έρθει. Και πάλι πολύ διαφορετικά όταν είσαι στην πρόληψη και το βρεις στο αρχικό στάδιο, αλλιώς αντιμετωπίζεται.

Το θέμα δεν είναι αν θα νοσήσω αλλά το πότε θα καταλάβω ότι έχω νοσήσει. Γιατί δυστυχώς, είναι ένας στους τρεις που θα νοσήσει! Αυτό δεν «ταρακουνάει» λίγο τα νερά να πηγαίνουμε να κάνουμε τις εξετάσεις μας;» διερωτήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.
 


Η κ. Κρητικού αναφέρθηκε και στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασθενείς από το κράτος οι οποίες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε:

«Βεβαία θα μου πείτε, πού θα πάμε να κάνουμε τις εξετάσεις μας, όταν για να κάνεις μία μαστογραφία δεν μπορείς να βρεις ραντεβού και θα πρέπει να πας να πληρώσεις έξω! Όταν θέλουν να κάνουν μία αξονική και δεν βρίσκουν ραντεβού γιατί το νοσοκομείο μας δεν αντέχει πια από τον κόσμο πλέον! Δεν έχουμε απογευματινά ιατρεία για να καλύπτονται όλοι οι ασθενείς!

Είναι και το οικονομικό, να μην γελιόμαστε. Ξέρω άτομα που δεν πάνε να κάνουν εξετάσεις γιατί δεν έχουν τα χρήματα”. Ωστόσο η ίδια τονίζει πως η αντιμετώπιση του καρκίνου γίνεται με ένα και μόνο τρόπο: την έγκαιρη διάγνωση!

«Εγώ λέω: Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη! Έτσι προλαβαίνεις πάρα πολλά πράγματα!
Θέλει λίγο να σκεφθούμε και να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στον εαυτό μας!

Επίσης, και η πολιτεία θα πρέπει να κοιτάξει λίγο περισσότερο τους ασθενείς γιατί δεν τους «κοιτάζει». Απλώς τους χορηγεί τα φάρμακά τους, τα οποία και αυτά δεν τα βρίσκουν!

Η κ. Κρητικού αναφέρθηκε και στα χαμηλού κόστους φάρμακα για τους καρκινοπαθείς τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν «ακάλυπτοι».