Σε smart city πρόκειται να μετατραπεί η Ρόδος

Σε smart city πρόκειται να μετατραπεί η Ρόδος

Σε smart city πρόκειται να μετατραπεί η Ρόδος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3757 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής

Η μετατροπή της Ρόδου σε μία…smart city, με την εφαρμογή των πιο σύγχρονων συστημάτων, στα βήματα του Δήμου Τρικκαίων, ώστε να περάσει πλέον στη νέα εποχή, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής και το μεγάλο στοίχημα του Αντιδημάρχου Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Καμπούρη.

Ο τελευταίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες έκανε μία αναλυτική ενημέρωση για τις εφαρμογές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο, πιλοτικά σε πρώτη φάση, και μίλησε για τον μεγάλο στόχο που είναι να περάσει η Ρόδος στη νέα εποχή. Αναλυτικά:

Διεύθυνση Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών
Ξεκινώντας από τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το σύστημα για τα αιτήματα των πολιτών. Όπως εξήγησε, στην πλήρη του λειτουργία του το σύστημα, το οποίο εκτός από αιτήματα θα δέχεται και παράπονα, ερωτήματα κτλ., θα μπορεί να υποβάλει το αίτημά του προς την Υπηρεσία, είτε με φωτογραφικό υλικό είτε με κείμενο π.χ. για μία λακκούβα σε κάποια οδό.

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, βρίσκεται σε πιλοτική φάση ανάμεσα στη Διεύθυνση Πληροφορικής και τους χρήστες των υπολοίπων Διευθύνσεων του Δήμου. Δηλαδή, έχουν βάλει εμπλεκόμενες Διευθύνσεις, όπως των Τεχνικών Υπηρεσιών, του Πρασίνου και της Καθαριότητας σε πρώτη φάση, ενώ μετά θα μπουν όλες και αυτό βέβαια θα γίνει για όλο το νησί.

Δηλαδή, μετά, η κάθε Διεύθυνση, είτε με e-mail ή όπως επιθυμεί, θα ενημερώνει π.χ. για ένα χωριό της Νότιας Ρόδου, σε έναν δρόμο ότι υπάρχουν καμένες λάμπες. Η εφαρμογή είναι έτοιμη και λειτουργεί ενδοϋπηρεσιακά σε πρώτη φάση αφού πρέπει πρώτα να εμπεδώσουν το σύστημα οι υπηρεσιακοί και οι αιρετοί.

Το δεύτερο είναι ότι τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική ροή των εγγράφων. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί ο πολίτης να αιτείται οποιοδήποτε έγγραφο εκδίδεται από τον Δήμο και να το παραλαμβάνει στον υπολογιστή του, το tablet και το κινητό.

Τα έργα
Καταρχάς, από τα έργα που έχουν σχεδιάσει, και με την έγκριση του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, εκεί που δίνει έμφαση ο Αντιδήμαρχος είναι στην ψηφιοποίηση του αρχείου του Δήμου. Όπως έκανε γνωστό, ήδη έχει γίνει ξεσκαρτάρισμα σε ό,τι σπασμένο υπήρχε στα υπόγεια του Δημαρχιακού Μεγάρου όπου γίνεται μία αναδιάταξη των γραφείων και θα εγκατασταθεί υπάλληλος που θα επιφορτιστεί με το ξεκαθάρισμα των εγγράφων του ληξιαρχείου έτσι ώστε να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση όλου του αρχείου του Δήμου. Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί με τα έγγραφα.

Παράλληλα, θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου κεντρικού υπολογιστή αφού αυτή τη στιγμή το server room του Δήμου δεν πληροί τις προδιαγραφές που θα έπρεπε.

Έτσι, μετά από διαγωνισμό θα παραγγείλουν έναν «main-drain» θα μπορούσε να πει κανείς αφού θα είναι ο «κεντρικός εγκέφαλος» του Δήμου. Μάλιστα, τον εξοπλισμό που θα αντικαταστήσει θα τον διανείμουν στις κοινότητες έτσι ώστε να ενισχύσουν τα server rooms τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμπούρης, αυτό θα τους επιτρέψει όχι μόνο να ανταλλάσσουν πληροφορίες οι κοινότητες με τον Δήμο, αλλά κατ’ επέκταση να αναβαθμιστεί η λειτουργία τους, η ταχύτητά τους κτλ.

Ακόμη, αναβαθμίζουν την τηλεπικοινωνιακή υποδομή του Δήμου με εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης, κάτι που επίσης έχει εγκρίνει ο Δήμαρχος. Παράλληλα, προχωράει η υλοποίηση του πλάνου συμμόρφωσης για τον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων, το λεγόμενο GTPR, που έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται και δεν έχει γίνει, όπως είπε.

Επίσης, υλοποιούν web εφαρμογή για την υποβολή των εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο, ώστε πλέον να σταματήσουν αν σκανάρονται όγκοι χαρτιού. Άμεσα θα παρουσιαστεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών ώστε ο δημότης να μπορεί να εξοφλεί μέσω internet κλήσεις, τέλος παρεπιδημούντων κτλ.

Έχουν ξεκινήσει και μία εφαρμογή για τον ΧΥΤΑ αφού ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας της θα γίνει μέσω της διασύνδεσης του εξοπλισμού ζύγισης με την οικονομική εφαρμογή του Δήμου μια και ο ΧΥΤΑ είναι πολύ πίσω.

Προτεραιότητα για τον Αντιδήμαρχο αποτελεί, επίσης, η εκπαίδευση των στελεχών της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών μια και έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω, όπως είπε.

Το στοίχημα
Για τον κ. Καμπούρη, όμως, το στοίχημα είναι η λειτουργία στη Ρόδο υπηρεσιών έξυπνης πόλης, «smart cities». Όπως είναι γνωστό, ο ίδιος προχωράει μία προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala με βασικό στόχο να μας δώσουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν και δυστυχώς δεν έχουμε εμείς, και συγχρόνως η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που ο συγκεκριμένος Δήμος φαίνεται να είναι πρωτοπόρος.

Ως γνωστόν, πρόσφατα, ο Αντιδήμαρχος μετέβη στα Τρίκαλα και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πλέον, τον κ. Παπαστεργίου. Το συμπέρασμα που εξήγαγε, λοιπόν, είναι ότι ο Δήμος Τρικκαίων είναι ένας φτωχός Δήμος και ίσα-ίσα που βγάζει τη μισθοδοσία του αλλά η εταιρία του, η e-trikala, υλοποιεί τόσα πολλά προγράμματα ευρωπαϊκά που το 80% των έργων που γίνονται εκεί είναι μέσω αυτών.

Ο κ. Καμπούρης δήλωσε λοιπόν ότι αυτό θέλουν να πετύχουν και για τη Ρόδο, η μετατροπή της δηλαδή σε smart city είναι ο στόχος αυτή της προγραμματικής σύμβασης. Ανάμεσα στα νέα συστήματα που έχουν σκοπό να εφαρμόσουν είναι και η εφαρμογή της «έξυπνης στάθμευσης», η αναβάθμιση και επέκταση του ασύρματου δικτύου του Δήμου κ.α.

Ακόμη, σχετικά με τη Διεύθυνση Ληξιαρχείου, θα εφαρμοστεί σιγά-σιγά με την υλοποίησή του το ηλεκτρονικό καλεντάρι των πολιτικών γάμων. Όπως εξήγησε ο κ. Καμπούρης, αυτό θα έχει φωτογραφίες από τα σημεία που μπορούν να γίνονται τελετές -τα οποία θα επαναπροσδιοριστούν- και οποιοσδήποτε ανά τον κόσμο θα μπορεί να «κλείνει» και να πληρώνει τον γάμο του στη Ρόδο!

Τέλος, με απόφασή του έχει ορίσει τους δημοτικούς ανταποκριτές σε κάθε δημοτική ενότητα, έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό, οι οποίοι θα δέχονται τα τηλεφωνήματα των δημοτών τρίτης ηλικίας, όπως και των ΑμΕΑ. Αυτοί θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά που τους ζητούνται και θα τα διανέμουν με όχημα του Δήμου, αφού ταυτοποιήσουν τον πολίτη που παραλαμβάνει το δικαιολογητικό, θα του το παραδίδουν. Σε πρώτη φάση θα μείνει εκτός η πόλη της Ρόδου η οποία θα ενταχθεί μετά. Μάλιστα, σκέφτονται να το συνδυάσουν αυτό και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες