Προβληματισμοί  για τον καρκίνο

Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της για την αύξηση των νοσούντων από καρκίνο στο νησί μας, εκφράζει με επιστολή της η κ. Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
“Πρόσφατα διάβασα στην εφημερίδα “Η ΡΟΔΙΑΚΗ”  ότι στη Ρόδο είναι υψηλό το ποσοστό νοσούντων από καρκίνο  σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αναρωτιέμαι ως απλός πολίτης τι μπορεί να φταίει γιατί σίγουρα κάτι φταίει! Γνωρίζουμε ότι για τον καρκίνο ευθύνονται η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διατροφή, το κάπνισμα, το στρές κ.λπ.

Ζούμε σε ένα όμορφο νησί με καθαρή ατμόσφαιρα. Δεν καπνίζουν όλοι οι καρκινοπαθείς. Δεν έχουν στρες τα ανήλικα παιδιά  που νοσούν!
Μήπως ευθύνεται η διατροφή;
Γνωρίζουμε ότι εισάγουμε πολλά οπωροκηπευτικά και φρούτα από τη γειτονική χώρα λόγω χαμηλού κόστους αγοράς και μεταφορικών (είμαστε απέναντι).

Είναι επίσης γνωστό ότι στη γειτονική χώρα η χρήση των φυτοφαρμάκων είναι ανεξέλεγκτη, μάλιστα χρησιμοποιούν ακόμα το εντομοκτόνο DDT που η χρήση του έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια.
Τα φυτοφάρμακα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.Υπάρχει κρατικός έλεγχος στις εισαγωγές αυτές;
Ελέγχονται συχνά οι ντόπιοι παραγωγοί και έμποροι στις λαϊκές αγορές ή μόνο περιστασιακά αραιά και πού;

Καλό το πράσινο τσάι και το τζίντζερ εξ Ανατολής αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη νόσο ούτε να εμποδίσουν την εξέλιξή της!
Αντικαρκινικό το μπρόκολο και το σέλινο, όπως και τα περισσότερα  λαχανικά, αλλά δεν νομίζετε ότι με την κατανάλωσή τους παίρνουμε περισσότερα βλαβερά στοιχεία απ’ ό,τι θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες;

Μήπως  οι Υγειονομικές Αρχές θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους αυτούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτού του πολύτιμου αγαθού που μας χάρισε ο Θεός;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ - ΛΑΜΠΑΔΑΚΗ”