Περασμένα μεγαλεία... Η πορεία του Βασίλη Αθανασίου

Γράφει ο
Δημήτρης Δραγάτης

 

Συνέδεσε το όνομά του με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Διαγόρα που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής Κατηγορίας.

Είναι από τα καλύτερα μπακ - χαφ που έχουν φορέσει την "κυανέρυθρη" φανέλα σε υψηλό επίπεδο. Ο λόγος για τον Βασίλη Αθανασίου, ο οποίος άφησε εποχή με τον τρόπο παιχνιδιού του και φυσικά έζησε όλη τη μεγάλη διαδρομή από το τοπικό μέχρι και την Α' Εθνική. Και όλα αυτά με την ίδια φανέλα, με αυτή του Διαγόρα την οποία φόρεσε για 18 ολόκληρα χρόνια. Αργότερα έζησε και την αρχή της ...μεγάλης κατρακύλας που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό από τις Εθνικές κατηγορίες...

Ο Βασίλης Αθανασίου γεννήθηκε το 1958 στην Παστίδα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, που ήταν ανέμελα και πολύ όμορφα χρόνια. Τα μυστικά της μπάλας τα έμαθε στα χωράφια και στις πολλές αλάνες του χωριού.
Το 1974 μπήκε στα βαθιά καθώς ένας σμηναγός που υπηρετούσε τη θητεία του στο αεροδρόμιο των Μαριτσών και ήταν προπονητής στον Αστέρα, τον είδε και αμέσως τον ξεχώρισε με αποτέλεσμα να τον πάρει στον σύλλογο για να του βγάλει δελτίο.
Εκείνη τη χρονιά ο Αστέρας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Τοπικής Κατηγορίας και εξασφάλισε την παραμονή του.
 Μάλιστα με δικό του γκολ στο 90' η ομάδα του επικράτησε με 2 - 1 του Αγίου Γεώργιου Μαλώνας και έκανε το σημαντικό βήμα για να παραμείνει. Το γκολ αυτό ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη και αξέχαστη στιγμή της καριέρας του.

Ο Βασίλης Αθανασίου ήταν από τα εξαιρετικά μπακ χαφ που πέρασαν από τον Διαγόρα
Ο Βασίλης Αθανασίου ήταν από τα εξαιρετικά μπακ χαφ που πέρασαν από τον Διαγόρα

Ο πατέρας του αντιδρούσε...
Το μεγάλο πρόβλημα που καλούνταν να αντιμετωπίσει ο Βασίλης Αθανασίου ήταν οι αντιδράσεις του πατέρα του ο οποίος δεν ήθελε να τον βλέπει να παίζει ποδόσφαιρο. Για να παίξει έπρεπε πολλές φορές να κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο. Ο πατέρας του όμως τον περίμενε στην πύλη του γηπέδου για να μην ...τον αφήσει να μπει μέσα! Ο Βασίλης πηδούσε όμως τα συρματοπλέγματα και έμπαινε μέσα. Αργότερα όταν κατάλαβε ότι ο γιός του έχει ταλέντο, υποχώρησε και δεν μιλούσε.

Μεταγραφή στον Διαγόρα
Το ταλέντο του δεν άργησε να ξεχωρίσει τα ποδοσφαιρικά πράγματα της περιοχής μας και έτσι το 1976, ο Διαγόρας που τότε έπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του. Οι παράγοντες του "γηραιού" έβλεπαν στο πρόσωπο του έναν εξαιρετικό αριστεροπόδαρο ποδοσφαιριστή που ήθελαν να τον αποκτήσουν. Ήταν μια δύσκολη μεταγραφή πάντως διότι υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις οικονομικής φύσεως από την διοίκηση του Αστέρα. Τελικά τα βρήκαν κάπου στις 50.000 δραχμές τα οποία όλα τα πήρε η διοίκηση της ομάδας του. Πηγαίνοντας εκεί αντιμετώπισε η αλήθεια κάποιες δυσκολίες στις μετακινήσεις του. Έπρεπε να πηγαίνει από το σχολείο στην προπόνηση και μετά από το Εθνικό Στάδιο στο Μανδράκι για να πάρει το λεωφορείο και να επιστρέψει στην Παστίδα. Και όλα αυτά σε καθημερινή βάση. Ωστόσο δεν τον πτοούσαν καθόλου διότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να φθάσει πολύ ψηλά.

Δεν καθιερώθηκε αμέσως
Στον Διαγόρα δεν ήταν δυνατόν να καθιερωθεί αμέσως καθώς υπήρχε μια πλειάδα καλών ποδοσφαιριστών στον σύλλογο που "κουβαλούσαν" μια μεγάλη ιστορία. Άρχισε να υπολογίζεται πολύ από το 1978 και μετά, δύο χρόνια δηλαδή αφότου πήγε. Ήταν ο Γιάννης ο Παυλίδης που άρχισε να βάζει στην ομάδα εκτός από τον ίδιο και τον Σταμάτη τον Σπανό και κάποια ακόμα παιδιά από την δεύτερη ομάδα. Ήταν επί προεδρίας του Μιχάλη Μέντου ο οποίος είχε αποφασίσει να κάνει μια μεγάλη ανανέωση. Ήταν ένα ρίσκο βέβαια όμως δικαιώθηκε διότι από εκεί και πέρα άρχισε η μεγάλη ανοδική πορεία της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ο σύλλογος έπαιζε ένα πρωτοποριακό ποδόσφαιρο εκείνα τα χρόνια. Ο ίδιος μιλώντας πριν χρόνια στον γράφων αυτού του αφιερώματος, είχε πει τα εξής:

Ο Βασίλης Αθανασίου στα γραφεία των Βετεράνων Ρόδου και Διαγόρα σε πρόσφατη φωτογραφία
Ο Βασίλης Αθανασίου στα γραφεία των Βετεράνων Ρόδου και Διαγόρα σε πρόσφατη φωτογραφία

"Την εποχή που είχα καθιερωθεί εγώ και ο Γιάννης ο Ράδος, παίζαμε το μπακ χαφ χωρίς να το έχουμε μάθει από κανέναν. Έβγαινε από μέσα μας, από το μυαλό μας. Ο συγχωρεμένος ο Τάκης Παπουλίδης με καθιέρωσε μπακ - χαφ στη Β' Εθνική. Πήγα στον Διαγόρα ως χαφ αριστερό. Κάποια στιγμή με πήρε αγκαλιά και μου είπε να παίξω σε εκείνη τη θέση  γιατί δεν υπάρχουν πολλοί αριστεροί παίκτες. Του είπα δεν μπορώ γιατί δεν ξέρω να μαρκάρω. Εκείνος επέμενε όμως... Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του... Πιστεύω ότι με την τεχνική που είχαμε εγώ και ο Γιάννης, μπορούσαμε να κάνουμε πολύ καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας. Όταν παίζαμε εμείς το μπακ χαφ με τον Μπάμπη Ιντζόγλου και τον Γιώργο Αχιολά κεντρικά αμυντικά χαφ, αυτό το σύστημα μπορώ να πω ότι παιζόταν μόνο στην Ευρώπη".


Η αρχή της ανόδου
Στις αρχές του 1980 ο Διαγόρας έκανε το μεγάλο άλμα. Ανέβηκε στη Β' Εθνική όπου έμεινε δυο χρόνια και το 1983 "βγήκε" στη Β' Εθνική Κατηγορία. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση διότι τα χρόνια εκείνα παιζόταν πολύ καλό ποδόσφαιρο από τις ομάδες που συμμετείχαν.
Την αγωνιστική περίοδο 1986 - '87 ο Διαγόρας πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του καθώς κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Α' Εθνική Κατηγορία. Ήταν μια πρόκληση για όλους τους Ροδίτες παίκτες δεδομένου ο Διαγόρας "έβγαινε" για πρώτη φορά στα ...σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Βασίλης Αθανασίου συμμετείχε και τα τρία χρόνια στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής ενώ στη συνέχεια έζησε και την πτώση μέχρι και τη Γ΄ Εθνική Κατηγορία στο 1992.

Επιστροφή στο τοπικό
 Ήταν η χρονιά που πήρε την απόφαση να αποχωρήσει για να επιστρέψει στα τοπικά πρωταθλήματα. Αρχικά πήγε στον Φοίβο Κρεμαστής στον οποίο έμεινε για δυο χρόνια με προπονητή τον Κώστα Παπαοικονόμου. Η ομάδα συμμετείχε τότε στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας. Αμέσως μετά πήγε στον Αστέρα Παστίδας στον οποίο ασχολήθηκε ως προπονητής ενώ ακολούθησαν ο Διαγόρας Βατίου και ο Ηρακλής Μαριτσών. Στις ομάδες που διετέλεσε προπονητής ήταν παράλληλα και παίκτης καθώς ήταν πολύ δύσκολο να σταματήσει να αγωνίζεται.

Τον ήθελε η ΑΕΚ
του Βεσελίνοβιτς

Τα χρόνια εκείνα που ο Βασίλης Αθανασίου έπαιζε ποδόσφαιρο ήταν πολύ δύσκολο να πάρεις μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα όσο καλός παίκτης και να ήσουν καθώς δεν υπήρχαν και οι μάνατζερ για να βοηθήσουν στις μετακινήσεις των παικτών. Ο Βασίλης Αθανασίου όμως, κάποτε βρίσκονταν στο μεταγραφικό στόχαστρο της ΑΕΚ. Προπονητής στους "κιτρινόμαυρους" ήταν ο Τόζα Βεσελίνοβιτς. Η μετακίνηση εκείνη δεν έγινε ποτέ για λόγους που ούτε και ο ίδιος μπόρεσε να μάθει.

Με τον Διαγόρα στην Α’ Εθνική. Διακρίνεται στους όρθιους, ο πρώτος από δεξιάΜε τον Διαγόρα στην Α’ Εθνική. Διακρίνεται στους όρθιους, ο πρώτος από δεξιά