Ουρολοιμώξεις: Αντιμετωπίστε τες με τη σωστή διατροφή

Ουρολοιμώξεις: Αντιμετωπίστε τες με τη σωστή διατροφή

Ουρολοιμώξεις: Αντιμετωπίστε τες με τη σωστή διατροφή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 109 ΦΟΡΕΣ

Οι ουρολοιμώξεις είναι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Γενικά
Υπό κανονικές συνθήκες, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν προλάβουν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν φλεγμονή.

Ωστόσο, ορισμένες φορές βρίσκουν μειωμένη τη φυσική άμυνα του οργανισμού και δρουν ανενόχλητα. Πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο τύπο λοιμώξεων, που «προτιμά» κυρίως τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20-30% του γυναικείου πληθυσμού θα εμφανίσει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Αντίθετα, στους άνδρες δεν είναι τόσο συχνές, αλλά συνήθως έχουν πιο έντονα συμπτώματα και απαιτούν θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας.

Χορτοφαγία
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως προκαλούνται από βακτήρια του εντέρου, όπως το E. coli, τα οποία εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας, επηρεάζοντας στη συνέχεια τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή E. coli, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν η διακοπή κατανάλωσής του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Ο Δρ. Chin-Lon Lin και οι συνεργάτες του μελέτησαν περιστατικά ουρολοιμώξεων από 9.724 Βουδιστές στην Ταϊβάν, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα χορτοφαγίας Tzu Chi που διερευνά τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία των Ταϊβανών βουδιστών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης ήταν κατά 16% χαμηλότερος στους χορτοφάγους σε σχέση με τους μη χορτοφάγους. Από τους 3.040 χορτοφάγους του δείγματος, 217 εμφάνισαν κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού ενώ σε δείγμα 6.684 μη-χορτοφάγων, οι ουρολοιμώξεις ανέρχονταν σε 444.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου