Βραβεία ανθρωπισμού στους «Διασώστες Αγάπης» των Μαριτσών

Πραγματοποιήθηκε  την περασμένη Κυριακή τιμητική απονομή ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ από τον Δήμο Ρόδου στους 12 νέους ειδήμονες Πρώτων Βοηθειών για την συμμετοχή τους στην Εθελοντική Ομάδα Πρώτων Βοηθειών Μαριτσών “ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣ“ καθώς και  στην αντιπρόεδρο της Κοινότητας Μαριτσών κ. Αναστασία Εξαδάκτυλου για την ίδρυση της εθελοντικής ομάδας Πρώτων Βοηθειών “Διασώστες Αγάπης” και την πρωτοβουλία τοποθέτησης του Σταθμού Ζωής στα Μαριτσά.

Ακολούθησε τιμητική απονομή βραβείων σε όλους όσοι συνέβαλαν στη συνδρομή των Μαριτσών για την αγορά του Σταθμού Ζωής  εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας των Μαριτσών θέλοντας να εκφράσουν την απέραντη  ευγνωμοσύνη τους  όχι τόσο για τη χρηματική τους συμβολή αλλά για τη συμβολή τους ώστε να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα βραβεία ανθρωπισμού απονεμήθηκαν απο τον Δήμο Ρόδου για την συμμετοχή τους στην Εθελοντική Ομάδα Πρώτων Βοηθειών Μαριτσών "ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣ" στους νέους ειδήμονες Πρώτων Βοηθειών στους εξής: Εξαδάκτυλου Αικατερίνη, Κασανή Παρασκευή, Κασέκα Σοφία, Κιουκιούκαλης Μιχαήλ - Άγγελος, Μαλώτρα-Θεοδωράκη Σεβαστή, Μανιά Μαριάνθη, Μελάκη Μαρία, Μπιλιά Αικατερίνη, Σαββιδάκη Παρασκευή, Στριλιγκά Ελένη, Φύλλη Δέσποινα.

Επίσης απονομήθηκαν τιμής ένεκεν βραβεία για την συμβολή τους στη συνδρομή των Μαριτσών στους εξής: Βασιλώττος Θεόφιλος, Εξαδάκτυλος Άγγελος, Εξαδάκτυλου Αικατερίνη, Ζωίδης Ηλίας, Κασανή Παρασκευή, Κασέκα Σοφία, Κασέκας Λάζαρος, Λουιζίδης Μιλτιάδης, Μαλώτρα Σεβαστή, Μελάκη Μαρία, Παπαδημήτρης Ελ. Γεώργιος, Παπανικολάου Στέλλα, Στριλιγκά Ελένη, Χατζημανώλη Δέσποινα, στον Σύλλογο Γυναικών Μαριτσών " Ο Σωτήρας"  και στα καταστήματα: BUS CAR CAR CENTER DESPINA FYLLI CREATIONS ESCALIER ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΑΝΑΓ. ΜΑΝΙΑΣ FLEX & FITNESS ΜΑΣΑΣΟΥΡΑ PANERI Παπακωνσταντής Βασίλειος.

Το πρώτο χωριό με σταθμό ζωής
Τα Μαριτσά έγιναν το ΠΡΩΤΟ χωριό της Ρόδου και όλου του Νοτίου Αιγαίου που απέκτησε ΣΤΑΘΜΟ ΖΩΗΣ δημοσίως προσβάσιμο με εθελοντική ομάδα Πρώτων Βοηθειών.

Τις βραβεύσεις απένειμαν ο περιφερειακός σύμβουλος Υγείας και εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Σωτρίλλης Θωμάς και ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής  και εκπρόσωπο Δημάρχου ο κ. Τριάντος Γεώργιος.

Ο αντιδήμαρχος Αφάντου και Πεταλούδων κ. Σπανός Αναστάσιος, ο Δόκτωρ παθολόγος της Ιατρικής Φροντίδας Ρόδου ΙΚΕ  κ. Μπακαρής Θεοδόσιος.

Επίσης παρευρέθηκαν η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ζανεττούλη Λίτσα και η ακτινολόγος του Γ.Ν. Ρόδου κ. Λιάνα Σουλούνια.
 


Η αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μαριτσών και ιδρύτρια της Εθελοντικής Ομάδας ‘’Διασώστες Αγάπης’’ εξήρε το ξεκίνημα  στην προσπάθεια τοποθέτησης απινιδωτών σε κάθε χωριό και την ανάγκη για εκπαίδευση των συγχωριανών  και των κατοίκων της Ρόδου στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες.

Ανέφερε πως στο Ισραήλ έχουν λύσει το πρόβλημα της άμεσης ανταπόκρισης των έκτακτων περιστατικών τους με εθελοντισμό και  κυριολεκτικά εκεί  δεν πεθαίνει κανείς από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Συγκεκριμένα, κάθε χωριό και ενότητα στο Ισραήλ έχει έναν εθελοντικό Σταθμό Πρώτων Βοηθειών και χρησιμοποιείται από εθελοντές που ανταποκρίνονται στα έκτακτα περιστατικά σε λιγότερο από τρία λεπτά, πριν δηλαδή φθάσει το ΕΚΑΒ.

Στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής όταν κάποιος ασθενής λάβει μέσα στα πρώτα τρία λεπτά της εξέλιξης του περιστατικού οξυγόνο,  τότε αποτρέπεται να αποκτήσει εγκεφαλικές βλάβες και έχει ταχύτερη αποθεραπεία.

Οι λόγοι οι οποίοι έδωσαν  στους εθελοντές από τα Μαριτσά το έναυσμα σε αυτή την προσπάθεια είναι δύο…

Ο πρώτος λόγος  έχει σχέ-ση με την τουριστική βιομηχανία του νησιού, η οποία αποτελεί πια τον μοναδικό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας του.

Κρίνεται αναγκαία η άρτια οργάνωση των χωριών, των τουριστικών καταλυμάτων, των παραλιών αλλά και γενικά του τουριστικού προϊόντος που παρέχει το νησί, με προτεραιότητα την αναβάθμιση του συστήματος ασφάλειας.

Κάθε ατύχημα σε χωριό, παραλία, ξενοδοχείο ή χώρους εστίασης αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσφήμιση για την πατρίδα και το νησί μας.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος έχει σχέση με την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού μας.
Βάσει στατιστικών στοιχείων του ΕΚΑΒ Ρόδου για το 2019,  καταγράφηκαν 400 καρδιολογικά περιστατικά,  εκ των οποίων δεκάδες κατέληξαν εκτός Νοσοκομειακού χώρου. Επίσης καταγράφηκαν 36 περιστατικά πνιγμών εκ των οποίων 4 κατέληξαν σε παραλίες λόγω έλλειψης απινιδωτών.

 “Όπως γνωρίζετε, ανέφερε η κ. Εξαδάκτυλου, η  διαμόρφωση του εδάφους της Νήσου Ρόδου αλλά και των υπόλοιπων νησιών δεν είναι η ιδανικότερη και οι αποστάσεις είναι μεγάλες με αποτέλεσμα  να μην επιτρέπεται η διέλευση του ασθενοφόρου μέσα στα αποδεκτά χρονικά όρια.

Επομένως όσο γρήγορα και να κινηθεί ένα ασθενοφόρο είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στο οποιοδήποτε χωριό της Ρόδου μέσα σε 3 λεπτά. Και βέβαια  σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το ΕΚΑΒ”.

Συνεπώς, η καταλληλότερη επιλογή είναι η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε χωριό της Ρόδου και η εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες.
 


Είναι πασιφανές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια,  χωρίς την αρωγή του κρατικού μηχανισμού και των φορέων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτό η εθελοντική ομάδα Πρώτων Βοηθειών “Διασώστες Αγάπης” επιθυμεί αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς.

Κάθε χωριό της Ρόδου θα έπρεπε να αποκτήσει έναν Εθελοντικό Σταθμό Πρώτων Βοηθειών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα Μαριτσά έκαναν την αρχή και έχουν αιτηθεί τη δημιουργία Εθελοντικού Σταθμού Πρώτων Βοηθειών και ευελπιστούν να υλοποιηθεί σύντομα.

“Να σας υπενθυμίσω πως η Ρόδος έχει 45 χωριά,  επομένως χρειάζονται το λιγότερο  45 απινιδωτές οι οποίοι θα είναι δημοσίως προσβάσιμοι

Ένας ολοκληρωμένος Σταθμός Ζωής κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ. Αν κάνουμε τα μαθηματικά 45 χ 1.500 μας κάνει 67.500 ευρώ, επομένως παρακαλούμε να διατεθούν κονδύλια ύψους  67.500 ευρώ και επιπλέον κονδύλια για τα υπόλοιπα χωριά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ένα ποσό μικρό μπροστά σε αυτό που μπορεί να κατορθώσει να σώσει μια ανθρώπινη ζωή!

Να σας ενημερώσω πως έχω ήδη υποβάλει αίτημα στη ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΠΕ  για 45 απινιδωτές στη Ρόδο.  

Επίσης προτείνουμε τη  Δημιουργία εφαρμογών application RHODES AED ΚΑΙ SOUTH AEGEAN AED για να γίνει ψηφιακή χαρτογράφηση των απινιδωτών ώστε να καθίσταται άμεσα η εύρεσή τους τόσο από  τους κατοίκους όσο και από τους Τουρίστες.

Τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ώστε να ειδοποιούνται οι Εθελοντές Πρώτων Βοηθειών για τα έκτακτα περιστατικά της περιοχής τους, πριν τη διέλευση του ΕΚΑΒ . Παρακαλούμε όλους τους πιστοποιημένους πολίτες στις Πρώτες Βοήθειες να γίνουν εθελοντές Πρώτων Βοηθειών.
 


Τα τουριστικά καταλύματα να κάνουν δημοσίως προσβάσιμους τους ήδη υπάρχοντες απινιδωτές που έχουν.

Οι επιχειρηματίες των θαλάσσιων sport ανα 2 χιλιόμετρα να τοποθετήσουν απινιδωτές δημοσίως προσβάσιμους στις παραλιακές ακτές…

Παρακαλούμε να συμβάλλετε σε αυτήν την προσπάθεια ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των χωριών της Ρόδου αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Νοτίου Αιγαίου να αισθάνονται ασφαλείς. Να μας δώσετε τη δυνατότητα σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής ή πνιγμού τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το θύμα στη ζωή.

Και να θυμάστε,  η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή δεν κάνει διακρίσεις ούτε σε ηλικία, ούτε σε φύλο, ούτε σε χρώμα αλλά ούτε σε κοινωνική θέση” επισήμανε η αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μαριτσών και ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας “ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣ” κ. Αναστασία Εξαδάκτυλου.

* Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τις κυρίες Μαρία Θεοδώρου και Γεωργία Μελάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους στην παρουσίαση της εκδήλωσης.