Αναγκαία η ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Αναγκαία η ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Αναγκαία η ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Σε νέο γύρο πιέσεων προς την κυβέρνηση, προκειμένου να διευθετηθεί το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προσανατολίζονται από κοινού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η ΠΕΔ στην πρόσφατη συνεδρίασή της, στην οποία παρέστη και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Περιφέρεια και ΠΕΔ, οι οποίες στο θέμα αυτό έχουν λειτουργήσει εξ αρχής συντονισμένα και με κοινές πρωτοβουλίες, θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την κινητικότητα που υπάρχει αυτήν την περίοδο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι τεκμηριωμένες απόψεις που ήδη έχουν κατατεθεί, καθώς και η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει την απαξίωση και την υφαρπαγή ιδιωτικών περιουσιών στα νησιά.

Ειδικότερα, όπως προσφάτως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, εντός του προσεχούς διαστήματος θα υπάρξουν τρεις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών:

Με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα θα προβλέπεται το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, η οποία θα αναφέρεται στις διαφοροποιήσεις στις κατηγορίες εδαφών, όπως είναι π.χ. οι εκτάσεις σε περιοχές που έχει προηγηθεί αναδασμός.

Με δύο ακόμα παρεμβάσεις, οι οποίες θα εισαχθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, φιλοδοξεί να επιταχυνθεί το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών και να αυξηθούν οι ρυθμοί εξέτασης των αντιρρήσεων.

Τα αποτελέσματα έως τώρα σ΄ αυτό το πεδίο είναι απογοητευτικά καθώς από το σύνολο των περίπου 180.000 αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί και αφορούν τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, έχουν εξεταστεί μόνο οι 10.000. Για να εξεταστεί το σύνολό τους θα απαιτούνταν διάστημα 27 ετών, χωρίς να συνυπολογίζεται ο διπλασιασμός των αντιρρήσεων με τις αναρτήσεις των χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας που προγραμματίζονται για την άνοιξη.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το υπουργείο προχωρεί στην αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων και στην αλλαγή της διάταξης, η οποία σήμερα προβλέπει ότι ακόμα και ο πολίτης που θα έχει δικαιωθεί από την Επιτροπή Αντιρρήσεων πρέπει να περιμένει να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλον τον Νομό για να μπορεί να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του. Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο πολίτης δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Περιφέρεια, όσο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θα επιδιώξουν να συμπεριληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα περίπου χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά και αναδείχθηκαν σε όλο το εύρος τους οι σοβαρότατες επιπτώσεις που θα επιφέρει στα νησιά η εφαρμογή του Π.Δ. 32/2016 και ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με τρόπο που δεν θα απαξιώνει την ιδιωτική περιουσία στα νησιά των οποίων οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και θα θεραπεύει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά, για τα οποία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ήδη, διαμορφώνοντας εξωφρενικές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας