Ερώτηση του ΚΚΕ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στη Ρόδο

Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή τρεις βουλευτές του ΚΚΕ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στη Ρόδο.

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στη Ρόδο

Όπως γνωρίζετε, οι εποχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό και γύρω από αυτόν στις περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, τους χειμερινούς μήνες είναι άνεργοι. Από τις αρχές Οκτώβρη, οπότε η τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της σταδιακά, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα και μια σειρά άλλους κλάδους που λειτουργούν εποχικά, προσέρχονται στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να ενταχθούν στην επιδότηση.

Λόγω της υποστελέχωσης των υποκαταστημάτων (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ και του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία τους και κατά συνέπεια στις πληρωμές των ανέργων. Αντίστοιχη κατάσταση, με τεράστιες ουρές και πολύωρη αναμονή παρατηρείται και κατά την περίοδο όπου οι άνεργοι πρέπει να προσέλθουν στα καταστήματα προκειμένου να «δηλώσουν παρουσία».

Στη Ρόδο, οι αιτήσεις για ένταξη στην επιδότηση ξεπερνούν τις 20.000 τα τελευταία χρόνια. Παρότι το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων το έχουν αναδείξει Σωματεία της περιοχής με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, ακόμα και με κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα πέρα από ορισμένες πρόσκαιρες αποσπάσεις υπαλλήλων τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από την πίεση Σωματείων της περιοχής.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μόνιμη ταλαιπωρία των ανέργων και των οικογενειών τους, για τους οποίους τους μήνες εκτός τουριστικής περιόδου, τα χρήματα αυτά είναι το μοναδικό τους εισόδημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου στο υποκατάστημα (ΚΠΑ) της Ρόδου τον Ιανουάριο είχαν εκδοθεί αποφάσεις για 9500 από τις περίπου 14000 αιτήσεις, ενώ είναι καθημερινό φαινόμενο οι ουρές όσων προσέρχονται για παρουσία, αφού εξυπηρετούνται μόνο από δύο υπαλλήλους.

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι με το νόμο 3896/2011 έχει επιβληθεί «πλαφόν» στους εποχικούς ανέργους που επιδοτούνται κάθε χρόνο, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να δικαιούται τελικά κάτω από αυτό το καθεστώς επιδότηση μόνο για 3 μήνες, παρότι η περίοδος της ανεργίας μπορεί να κρατά 6 ή 7 μήνες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να στελεχωθεί ο ΟΑΕΔ της Ρόδου, αλλά και των υπολοίπων περιοχών όπου παρατηρείται αυτό πρόβλημα, ώστε έγκαιρα να προχωρούν οι διαδικασίες και να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των ανέργων

2. Αν προτίθεται να καταργήσει το πλαφόν που έχει επιβληθεί στους εποχικούς ανέργους με το νόμο 3896/2011

Οι βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης