Οι Ροδίτες της Αμερικής, με τη συμμετοχή όλων των Δωδεκανησίων, έκοψαν τη βασιλόπιτά τους

Του Μανώλη Κασσώτη

 

Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο οι δωδεκανησιακοί σύλλογοι της Αμερικής συγκεντρώνονται για την κοπή της βασιλόπιτας, για να δώσουν την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας να ανταλλάξουν τις ευχές τους και να τους προετοιμάσουν για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Σύλλογος.

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της βασιλόπιτας του Παν-Ροδιακού συλλόγου «Απόλλων» του τμήματος της Νέας Υόρκης, που έγινε την Κυριακή στις 9 Φεβρουαρίου στο χολ της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια. Πρωτοφανής υπήρξε η συμμετοχή όχι μόνο των Ροδίων, αλλά και πολλών άλλων Δωδεκανησίων, που κατά κάποιο τρόπο αισθάνονται και αυτοί Ροδίτες.

Πολλοί, από αυτούς, έχουν γεννηθεί στα άλλα νησιά, αλλά πριν από χρόνια οι οικογένειές τους μετακόμισαν στη Ρόδο. Δεν ξεχνούν το νησί της καταγωγής τους και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του συλλόγου τους, αλλά αισθάνονται και Ροδίτες.

Πολλές φορές, όταν κάποιος Αμερικάνος ρωτήσει Δωδεκανήσιο για το νησί της καταγωγής του, αυτός θα του αναφέρει τη Ρόδο. Ο Αμερικάνος δεν θα γνωρίζει το νησί του ενδιαφερομένου, αλλά θα έχει επισκεφθεί ή διαβάσει για τη Ρόδο.
 

Ο πρόεδρος Νίκος Καρτάλης περιστοιχισμένος με νέα στελέχη του Συλλόγου
Ο πρόεδρος Νίκος Καρτάλης περιστοιχισμένος με νέα στελέχη του Συλλόγου


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Μανώλης Δρίτσας (Δωδεκανησιακής καταγωγής πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης), ο Μανώλης Κασσώτης (πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου (πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών), η Ευαγγελία Καμμά (πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων η «Αίγλη»), ο Ανδρέας Γκούστας (πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων), η Ευδοκία Καραπάνου (πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων), η Σωτηρία Ζουρούδη (πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας).

Την πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, που απουσίαζε στην Ελλάδα, αντιπροσώπευσε η γραμματέας Αδαμαντία Σαρή. Επίσης παρευρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος των Πατμίων Βασίλης Κωνσταντάς, ο πρώην πρόεδρος των Ροδίων Σάββας Σωτρίλης, η αντιπρόσωπος των Νισυρίων Αναστασία Φυγετάκη και ο γνωστός δάσκαλος Τιμολέων Κόκκινος. Ιδιαίτερα αισθητή υπήρξε η παρουσία της Νεολαίας, η μεγάλη ελπίδα της παροικίας και των συλλόγων μας.
 

Το “παρών” έδωσε η νεολαία
Το “παρών” έδωσε η νεολαία


Ίσως μεταξύ των άλλων, η αθρόα συμμετοχή να οφείλεται και στην τέλεση της ορκωμοσίας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείται από νέους ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να δείξουν πως πάντοτε θα βρίσκονται στο πλευρό τους στην εκτέλεση του δύσκολου έργου τους. Την ορκωμοσία του νέου Δ.Σ. και την κοπή της βασιλόπιτας τέλεσε ο πατήρ Αναστάσιος Πουράκης που έχει την καταγωγή του από τη Νίσυρο.

Προς τους παρευρεθέντες προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά και παραδοσιακά γλυκίσματα προσφορά κυριών μελών και φίλων του Συλλόγου που προετοίμασαν οι ίδιες: Παρασκευή Σαββιού, Θαρρενή Τζωρζή, Στέλλα Τζωρζή, Διαμάντω Σακέλλη, Ευαγγελία Πλατέλλα, Ευαγγελία Καμμά, Φωτεινή Μπάρδου, Ευτυχία Ζιάγκος, Κατερίνα Φραγκοπούλου, Σωτηρία Ζουρούδη, Ευδοκία Κούλιας-Καμπούρης, Αναστασία Φυγετάκης, Ειρήνη Γιαμαλής και Victory Sweet Shop.

Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του τμήματος Νίκος Καρτάλης ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους και τη συμπαράστασή τους προς το νέο Δ.Σ. και τις κυρίες που προετοίμασαν και προσέφεραν τα γλυκίσματα.
 

Πλούσια υπήρξε η προσφορά παραδοσιακών γλυκισμάτων
Πλούσια υπήρξε η προσφορά παραδοσιακών γλυκισμάτων

 

Με μεγάλη συμμετοχή Ροδίων και άλλων Δωδεκανησίων
Με μεγάλη συμμετοχή Ροδίων και άλλων Δωδεκανησίων

 

Ο πάτερ Αναστάσιος ορκίζει το νέο Δ.Σ.
Ο πάτερ Αναστάσιος ορκίζει το νέο Δ.Σ.