Αυξάνονται τα κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν φέτος στη Ρόδο

Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων που θα καταπλεύσουν φέτος στη Ρόδο επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το 2020 θα σημειωθεί ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις προσεγγίσεις.

Ήδη οι αρχές του λιμανιού «μετρούν» μέχρι στιγμής 330 προσεγγίσεις, χωρίς να έχει «κλείσει» το πρόγραμμα κατάπλου για τη φετινή σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι το νούμερο θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο τέλος της. Ήδη έχουμε για φέτος τουλάχιστον 80 προσεγγίσεις περισσότερες από πέρυσι και η διαδικασία συμπλήρωσης του προγράμματος συνεχίζεται.

Μάλιστα μέσα σε αυτές εντάσσονται και οι προσεγγίσεις του κρουαζιεροπλοίου Norwegian Spirit το οποίο από φέτος θα χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά ως λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης για τις κρουαζιέρες που θα πραγματοποιεί στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα το κρουαζιερόπλοιο, ιδιοκτησίας της Norwegian Cruise Line, θα χρησιμοποιήσει τον Πειραιά ως homeport για πρώτη φορά και τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Νοεμβρίου, ενώ, συνολικά θα πραγματοποιηθούν 31 κρουαζιέρες.

Μάλιστα η Ρόδος θα είναι το πρώτο λιμάνι το οποίο θα προσεγγίσει το πλοίο αμέσως μετά την αναχώρησή του από τον Πειραιά στις 20 Απριλίου.
 


Σχετική ανακοίνωση για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη είχε εκδώσει και το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνοντας πως τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα της εκκίνησης κρουαζιέρας είναι πάντοτε στις επιδιώξεις του, καθώς βάσει στατιστικών, τα χρήματα που δαπανά ο κάθε επιβάτης στο λιμάνι αναχωρητής είναι τετραπλάσια -περίπου 210 ευρώ κατά μέσο όρο παγκοσμίως ανά επιβάτη- από αυτά που δαπανά όταν είναι επιβάτης transit.

 Αν συνυπολογίσουμε και ότι το συγκεκριμένο πλοίο θα δέσει πάνω από 160 φορές σε άλλα ελληνικά λιμάνια κατά τη διάρκεια της σεζόν, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι το κάθε πλοίο που ξεκινά από ένα ελληνικό λιμάνι.

Στόχος του υπουργείου Τουρισμού πάντως είναι να αυξηθούν κατακόρυφα οι εταιρείες και τα πλοία που θα επιλέγουν έναν ελληνικό προορισμό για εκκίνηση της κρουαζιέρας τους και για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, είχε και θα έχει στο προσεχές διάστημα και άλλες συναντήσεις με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών ώστε να προωθήσει περαιτέρω το Homeporting στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια κάποιες εταιρείες κρουαζιέρας είχαν επιλέξει και τη Ρόδο ως λιμάνι homeport, ενώ κάποιες άλλες διαμορφώνουν τα προγράμματά τους έτσι ώστε τα κρουαζιερόπλοιά τους να διανυκτερεύουν στο δικό μας λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά πάντως το Norwegian Spirit δεν θα καταπλεύσει τελικά στις 14 Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Έτσι μέσα στο μήνα θα έχουμε τελικά δύο και όχι τρεις προσεγγίσεις (στις 13 και στις 28 Φεβρουαρίου).