Όλη η Ρόδος θα ενταχθεί στις αντικειμενικές αξίες

Όλη η Ρόδος θα ενταχθεί  στις αντικειμενικές αξίες

Όλη η Ρόδος θα ενταχθεί στις αντικειμενικές αξίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2375 ΦΟΡΕΣ

Αυτό σχεδιάζουν για τις επόμενες εβδομάδες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών

Στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων πρόκειται να ενταχθεί όλο το νησί της Ρόδου καθώς επίσης και το νησί της Καλύμνου και της Κω.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι αναμένονται να δημοσιοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τώρα στη Ρόδο εντός σχεδίο, και εντός αντικειμενικού συστήματος είναι η πόλη της Ρόδου, η Ιαλυσός και η περιοχή Αφάντου.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές που είναι εντός σχεδίου θα ενταχθούν και αυτές στον αντικειμενικό προσδιορισμό.
Στο νησί της Καλύμνου θα μπουν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με την Κω όπου μόνο η πόλη διαθέτει τιμές ζώνης.

Εκ των πραγμάτων αυτό αναμένεται ότι θα φέρει ανακατατάξεις στην αξία των ακινήτων στο σύνολο του νησιού και ευνόητο είναι ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα καθοριστούν οι τιμές ζώνης και αν αυτές υπερβαίνουν την εμπορική αξία των ακινήτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” που παρουσίασε όλες τις νέες περιοχές και οικισμούς όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν τιμές ζώνης και δεν θα υπολογίζεται πλέον η αντικειμενική αξία των ακινήτων με τα ξεπερασμένα τις περισσότερες φορές πλασματικά συγκριτικά στοιχεία, τα νησιά μας περιλαμβάνονται σε αυτό το σχεδιασμό. Δεν διευκρινίζεται όμως τι θα γίνει με τα υπόλοιπα νησιά (Κάρπαθο, Λέρο, Πάτμο) για τα οποία πιθανόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις των επιτελών του υπουργείου.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με τις παλαιές και νέες εντάξεις θα καλύπτονται από τις αντικειμενικές αξίες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 98% του πληθυσμού της χώρας. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός αντικειμενικού συστήματος; Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, στις περιπτώσεις αυτές ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με τη κατώτερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει ο οικισμός που παραμένει εκτός σχεδίου.

Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλα δεδομένα πέραν της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Αυτό το σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή σε περιοχές-φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων, αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.

300 εκτιμητές
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας πρόσφατα παρουσίασε στους 300 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας ακινήτων την ειδική εφαρμογή «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων». Μέσω αυτής οι εκτιμητές θα αναγράψουν την προτεινόμενη τιμή ζώνης για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν αναλάβει να εξετάσουν, καθώς και την αντίστοιχη αξία των οικοπέδων.

Στην εφαρμογή αυτή απεικονίζονται όλα τα σημεία της επικράτειας όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτά καθορίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Τα σημεία αυτά έχουν «κλειδώσει» και πάνω στις 3.754 νέες περιοχές δουλεύουν οι εκτιμητές προκειμένου να προτείνουν τις νέες τιμές ζώνης και τις αξίες των οικοπέδων.

Τα στοιχεία
Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές για κάθε ακίνητο που εξετάζουν είναι μεταξύ άλλων τα εξής: η κατηγορία του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, μεζονέτα κ.λπ.), το έτος κατασκευής, η επιφάνεια, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη σε έναν ή δύο δρόμους ή και περισσότερους ή σε κοινόχρηστο χώρο, αν βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία ή απομακρυσμένη, αν έχει θέα, αν έχει παρακολουθήματα (αποθήκη, θέση στάθμευσης κ.λπ.).
Ο εκτιμητής θα πρέπει να επιλέξει την ποιότητα κατασκευής του ακινήτου και το επίπεδο συντήρησής του, ενώ θα αναφέρει αν διαθέτει ανελκυστήρα, θέρμανση και φυσικά την τιμή πώλησης που εκείνος εκτιμά. Αμέσως μετά ξεκινά μια συγκριτική μεθοδολογία που καταλήγει σε μια προτεινόμενη τιμή ζώνης για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα που εξέτασε ο εκτιμητής.
Η σύγκριση των στοιχείων μπορεί να προέλθει από συμβολαιογραφικές πράξεις, αγγελίες, ακόμη και από προφορικές πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο