Μίκα Ιατρίδη: «Κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτοί που μας κληροδότησαν τα προβλήματα»

Μίκα Ιατρίδη: «Κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτοί  που μας κληροδότησαν τα προβλήματα»

Μίκα Ιατρίδη: «Κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτοί που μας κληροδότησαν τα προβλήματα»

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 593 ΦΟΡΕΣ

Σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» η βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη.

Η κα Ιατρίδη, αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας και στο πόσο σημαντικό είναι που έφθασε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μια γυναίκα, στα προβλήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση στα νησιά μας και όχι μόνο.

Επίσης, έκανε λόγο και στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάσει μια γυναίκα βουλευτής τα καθήκοντά της με τις υποχρεώσεις της ως μητέρα.
Η Μίκα Ιατρίδη απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «κράτος των Αθηνών» αντιλαμβάνεται πλήρως τι σημαίνει να κατοικεί κάποιος σε νησί, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αισιοδοξία της για την έκβαση που θα έχει ο αγώνας που σήμερα δίνουν σε όλα τα επίπεδα.

• • • • • • •
Κυρία Ιατρίδη,
Για πρώτη φορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αναδείχθηκε γυναίκα και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία από το σύνολο των βουλευτών μας. Πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο γεγονός και πώς το αξιολογείτε κι εσείς, ως η μοναδική γυναίκα βουλευτής στον νομό μας;

Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό, γιατί η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι, όπως είχα πει και σε δήλωσή μου όταν ανακοινώθηκε το όνομά της, μια ανοικτή και διαρκής πρόσκληση προς όλες τις γυναίκες να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην πολιτική, να μην αμφιβάλλουν για τις δυνατότητές τους και τις γνώσεις τους, να βγουν μπροστά και να δημιουργήσουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.

Πιστεύω ότι η ενεργός και δυναμική συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων σημαίνει ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα, με περισσότερη τόλμη, με περισσότερη ενσυναίσθηση. Η επιλογή αυτή του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και η συνακόλουθη εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνει ότι η χώρα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ότι είναι μια σύγχρονη χώρα.

Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια ιστορική πρωτιά. Από την άλλη, βέβαια, πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουμε αποδείξει σε όλους τους τομείς ότι το φύλο δεν μπορεί να μετρά περισσότερο από την αξία του κάθε ανθρώπου. Έτσι, πιστεύω, ότι σε λίγα χρόνια θα φτάσουμε στο σημείο η εκλογή μιας γυναίκας σε ανώτατα αξιώματα να μην αποτελεί είδηση.

Αν σας ζητούσα σήμερα να ιεραρχήσετε τα προβλήματα ή τα «ανοικτά ζητήματα» με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι των νησιών μας, πώς θα είχε αυτή η κατάταξη;
Καταρχάς, να διευκρινίσουμε ότι τα «ανοικτά ζητήματα» τα άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε για αυτό καταψηφίστηκε από την ελληνικό λαό στις εκλογές του Ιουλίου. Οι νησιώτες εμπιστεύθηκαν την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να τα λύσει. Και αυτό ήδη κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί αυτό υποσχεθήκαμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα σημαντικά ζητήματα, που της κληροδοτήθηκαν και εφαρμόζει πλήρως την πολιτική μας, με πρόγραμμα και ευθύνη σε συγκεκριμένους άξονες. Στο μεταναστευτικό έχει ήδη ψηφιστεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο χορήγησης ασύλου, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Μηταράκης, στόχος είναι οι αποφάσεις για το άσυλο να βγαίνουν σε 24 ημέρες, προωθούνται περισσότερες επιστροφές παράνομων μεταναστών, δημιουργούνται ελεγχόμενες δομές – κάτι που είχαμε πει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα – και προχωράμε στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας. Όλα αυτά γίνονται σταδιακά πράξη.

Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή μας κουνά και το δάχτυλο, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα κοντά 70.000 αιτήσεις ασύλου. Τώρα όμως, μπαίνει έλεγχος και στους παράνομους μετανάστες και στις Μ.Κ.Ο. που δρούσαν ανεξέλεγκτα.

Είναι λογικό οι συμπατριώτες μας να προβληματίζονται και να θέλουν το μεταναστευτικό να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Όμως θεωρώ ότι μόλις τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Για τα θέματα της υγείας, όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή έχω κάνει πολλές συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Κικίλια και τον Υφυπουργό, τον κ. Κοντοζαμάνη. Και το ζήτημα της χορήγησης των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς αντιμετωπίζεται, και τοποθετήσεις γιατρών σε ακριτικά νησιά προωθούνται και νέες προσλήψεις γιατρών έχουν ήδη προκηρυχθεί. Πιστεύω ότι με την πολιτική του Υπουργείου Υγείας και την ενίσχυση των κριτηρίων για όσους γιατρούς υπηρετούν στα νησιά μας, αλλά και άλλες δράσεις, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε δραστικά και αποτελεσματικά την κατάσταση.

Για τα ζητήματα της παιδείας η Υπουργός, η κα Κεραμέως έχει έρθει στα νησιά μας και έχει πλήρη εικόνα. Άλλωστε την έχω ενημερώσει και κατ’ ιδίαν στο Υπουργείο ότι θα πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση, ειδικά για τις θέσεις των σχολείων στα μικρά νησιά, αλλά και για την κάλυψη των θέσεων ειδικής αγωγής. Η πραγματικότητα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει σημαντικό έργο, με έγκαιρες τοποθετήσεις αναπληρωτών, παρά τα κενά που αναπόφευκτα υπάρχουν, αλλά και με άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες. Όπως έχει ανακοινωθεί, είναι θέμα χρόνου να επανέλθει και η διπλή μοριοδότηση, που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, για όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά μας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, για το οποίο έχω παρέμβει τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών, στον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Ζαββό όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου είχα συνάντηση με τον Διοικητή της, τον κ. Στουρνάρα. Έχω αναφερθεί στο θέμα και από το βήμα της Βουλής, ώστε να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει μια γυναίκα και μια μητέρα όπως εσείς, τις καθημερινές της υποχρεώσεις με τις αυξημένες δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις που έχει μια βουλευτής;
Κοιτάξτε, προσπαθώ και κάνω το καλύτερο δυνατόν για να είμαι συνεπής και στους δύο ρόλους μου, πρώτα αυτού της μητέρας και, βέβαια, αυτού της βουλευτή, μια και με έχουν εμπιστευθεί σε αυτή τη θέση οι συμπατριώτισσές μου και οι συμπατριώτες μου. Θέλω να τιμήσω αυτήν τους την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου δείχνουν. Στην προσπάθεια αυτή, είμαι τυχερή, που έχω δίπλα μου την οικογένειά μου, η οποία μου παρέχει απλόχερα τη βοήθειά της.

Αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι άλλων περιοχών της χώρας μας στο Κοινοβούλιο, πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς σε ένα μικρό ή μεγάλο νησί του νομού μας και με ποιες δυσκολίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος αυτός ο κόσμος;
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει κάποιος να ζήσει αυτά που βιώνουμε εμείς οι νησιώτες, ειδικά τον χειμώνα, για να καταλάβει τι γίνεται.
Όπως έχω πει πολλές φορές, στα νησιά τίποτε δεν είναι ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτοί που έχουν παρόμοια εικόνα με εμάς είναι οι συνάδελφοι των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας.

Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που όλες οι περιοχές έχουν τα προβλήματά τους, θεωρώ ότι τα νησιά μας αντιμετωπίζουν την εδαφική ασυνέχεια, της οποίας οι επιπτώσεις δεν είναι πάντα κατανοητές από ανθρώπους που δεν ζουν σε νησιά.
Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές τακτικές επισκέψεις στο νομό μας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και μετά τις εκλογές ήρθε, ως Πρωθυπουργός, και επισκέφτηκε τα νησιά μας ξανά. Αλλά και Υπουργοί έχουν ήδη έρθει στον τόπο μας, ώστε να έχουν οι ίδιοι σαφή εικόνα για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.

Είναι αισιόδοξη η Μίκα Ιατρίδη; Έρχονται δηλαδή καλύτερες μέρες στα νησιά και τον τόπο μας;
Πιστεύω ότι ήδη είναι ορατές οι καλύτερες ημέρες. Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είδαν μείωση της φορολογίας εισοδήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είδαν μείωση στον ΕΝΦΙΑ, είδαν μείωση της φορολογίας σε πολλά φάρμακα, βελτιώθηκε η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, μειώθηκε το επιτόκιο για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ανεστάλη ο ΦΠΑ για τα ακίνητα και, γενικά, για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια, το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά βελτιωμένο.

Και επειδή οι Δωδεκανήσιοι έχουμε την επιχειρηματικότητα στο αίμα μας, είναι γνωστό ότι η οικονομία είναι και ψυχολογία. Και, αναμφίβολα, η ψυχολογία είναι πολύ καλή!
Στα Δωδεκάνησα, έχει δρομολογηθεί η επένδυση στα Αφάντου, ψηφίστηκε πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, το οποίο θα δώσει νέες επιλογές στις συγκοινωνίες και έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την υγεία και την παιδεία, όπως συζητήσαμε παραπάνω.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μόλις εφτά μήνες, έχει κάνει ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα, δρομολογεί και προωθεί λύσεις για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και είναι συνεπέστατη στις δεσμεύσεις της, πολλές από τις οποίες τις πραγματοποιεί και νωρίτερα. Όλα αυτά αποτυπώνονται και σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συνεπώς, ναι, είμαι αισιόδοξη. Έχω εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιστεύω ότι, παρά τις προκλήσεις, έρχονται καλύτερες ημέρες για τα νησιά και τον τόπο μας. Από τη δική μου μεριά, ως βουλευτής Δωδεκανήσου, ως Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, θέση στην οποία με εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός, και ως Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την πρόοδο του τόπου μου και των συμπατριωτών μου.
Άλλωστε αυτό είναι το όραμά μας και το κίνητρό μας για να συνεχίζουμε να δουλεύουμε με περισσότερη όρεξη και περισσότερο πείσμα. Τα νησιά μας αξίζουν το καλύτερο!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος