Αναβλήθηκε η δίκη για τη ρύπανση του ποταμού «Μεριδιάτη» στη Λάρδο

Αναβλήθηκε η δίκη για τη ρύπανση του ποταμού «Μεριδιάτη» στη Λάρδο

Αναβλήθηκε η δίκη για τη ρύπανση του ποταμού «Μεριδιάτη» στη Λάρδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 446 ΦΟΡΕΣ

Αναβλήθηκε χθες η εκδίκαση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, της υπόθεσης ρύπανσης περιοχής του ποταμού «Μεριδιάτη» στη Λάρδο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατά συναυτουργία, πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε το χρονικό διάστημα από 26-11-2014 έως τις 14-06-2017, είναι ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου, ο διευθυντής Δικτύων της ΔΕΥΑΡ, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λάρδου και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις άνδρες αν και όφειλαν λόγω της ιδιότητάς τους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στη Δημοτική Κοινότητα Λάρδου δεν το έπραξαν.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι δεν προέβησαν στην άρση των παράνομων συνδέσεων (σωληνών) ακαθάρτων που υπήρχαν στο δίκτυο όμβριων υδάτων του οικισμού της Λάρδου και μάλιστα σε κεντρικό σημείο στην είσοδο του οικισμού με επακόλουθο να διοχετεύονται τα λύματα από τα σπίτια του οικισμού στα φρεάτια όμβριων υδάτων του Δήμου που τελικά συνέκλιναν στον κεντρικό αγωγό ομβρίων που εκβάλλει στο «Μεριδιάτη» ποταμό.

Οι ίδιοι κατηγορούνται ότι δεν προέβησαν σε διαδικασίες κατασκευής του αντίστοιχου Βιολογικού Καθαρισμού για την οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού αυτού προβλήματος, ενώ δεν προέβησαν έστω προσωρινά ούτε σε ενέργειες απομάκρυνσης της εστίας μόλυνσης που υπήρχε κοντά στον οικισμό. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανυπόφορης και ιδιαίτερα επιβλαβούς για την υγεία κατάστασης.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα μέσα στη κοίτη του ποταμού «Μεριδιάτη» υπήρχαν λιμνάζοντα και δύσοσμα υγρά απόβλητα, προερχόμενα από σωλήνες που βρίσκονται στα τοιχώματα των πρανών του ποταμού, στερεά απόβλητα (απορρίμματα, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες κ.α.) μέσα στην κοίτη και στον οικισμό εν γένει υπήρχε έντονη δυσοσμία, τοπική ρύπανση και δημιουργήθηκε σοβαρή εστία μόλυνσης.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, από τις παραπάνω παραλείψεις των κατηγορουμένων προκλήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αισθητική αλλοίωσή του σε συνδυασμό με τις έντονες οσμές που αναδύονταν στην περιοχή και τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών που προκάλεσαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της, στους ζωντανούς οργανισμούς και γενικά στην οικολογική ισορροπία, καθιστώντας το περιβάλλον εντελώς ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του.

Η δίκη επρόκειτο να γίνει χθες, όμως τελικά αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω ωραρίου. Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Μηνάς Τσέρκης.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο