Πέντε Αλβανοί και ένας Ροδίτης κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών

Στις αρχές Μαρτίου θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων πέντε αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής και ένας Ροδίτης που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα ηρωίνης, στην περιοχή μας.

Πρόκειται για δύο 30χρονους, έναν 25χρονο, μία 26χρονη όλοι Αλβανικής καταγωγής, τον 31χρονο συμπατριώτη τους έγκλειστο στις φυλακές για άλλη υπόθεση και έναν 30χρονο Ροδίτη σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση και μεταφορά ηρωίνης) στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε αρχικά στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και επρόκειτο να εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2015, όμως τελικά το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, όπου και θα εκδικαστεί στις 11 Μαρτίου 2020.
Με την ίδια απόφαση του δικαστηρίου όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 7.000 ευρώ έκαστος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας του προσωπικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία που προέκυπταν για την εγκληματική της δράση.
Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2014 το βράδυ, συνελήφθησαν τέσσερα από τα μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα οι τρεις Αλβανοί, ηλικίας 30, 30, 25 ετών, καθώς και η 26χρονη ομοεθνής τους.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο 31χρονος «αρχηγός» είχε τον πλήρη έλεγχο και διαχείριση της παράνομης δραστηριότητας και των εσόδων της οργάνωσης, ενώ πρωτεύοντα ρόλο στην περαιτέρω διάθεση των ναρκωτικών, ως «υπαρχηγός», είχε ο ένας από τους δύο 30χρονους Αλβανούς υπηκόους.
Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συνεχή δράση, με σκοπό την προμήθεια, διακίνηση και περαιτέρω διάθεση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης στη Ρόδο, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ως προς τη μεθοδολογία τους, εφάρμοζαν συγκεκριμένη τακτική, κατά την οποία κάποια από τα μέλη της παραλάμβαναν και απέκρυπταν τα ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές και σημεία, ενώ στη συνέχεια άλλα μέλη της διέθεταν τα ναρκωτικά σε χρήστες.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν στη κατοχή των συλληφθέντων και στις οικίες τους:  
• 895 γραμμάρια ηρωίνης
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• (3) οχήματα
• (7) κινητά τηλέφωνα
• το χρηματικό ποσό των 4.530 ευρώ και
• βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, κάρτες τραπεζικών συναλλαγών κ.λπ. έγγραφα.

Χαρακτηριστικά, όπως προέκυψε από την έρευνα που έγινε από τους αστυνομικούς, τα μέλη της οργάνωσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης φέρονται να είχαν διαθέσει στην «αγορά» πάνω από μισό κιλό ηρωίνης, σε διάφορες περιοχές της Ρόδου.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Μαρία Κορακάκη, Κώστας Ασλάνης, Μανώλης Κουτσούκος.