«Αναστέναξαν» οι ψησταριές χθες στο νησί μας

«Αναστέναξαν» οι ψησταριές χθες στο νησί μας

«Αναστέναξαν» οι ψησταριές χθες στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2540 ΦΟΡΕΣ

Οι Ροδίτες τίμησαν και φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τήρησε χθες και η Ρόδος με τα εστιατόρια, ταβέρνες και οβελιστήρια να έχουν την … τιμητική τους!

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη ημέρα για όσους είχαν αποφασίσει να τσικνίσουν από μόνοι τους στα σπίτια ή στις επιχειρήσεις τους με την προμήθεια κάρβουνου, κρεάτων και όλων των λοιπών συνοδευτικών.

Όλοι οι κρεοπώλες είχαν κάνει τις απαραίτητες προμήθειες και οι βιτρίνες των καταστημάτων τους ήταν στολισμένες με κάθε λογής κρέατα και παρασκευές που είχαν κάνει με αυτά, ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες φρόντιζαν ώστε αν οι πελάτες τους ήθελαν, μπορούσαν να κάνουν παραγγελία και να πάρουν τα κρέατά τους ψημένα την ώρα που επιθυμούσαν.

Στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης από νωρίς το μεσημέρι στήθηκαν οι ψησταριές και οι παρέες πήραν θέση για να απολαύσουν τους νόστιμους μεζέδες που θα συνόδευαν το ποτό τους.
Και φυσικά δυνατή μουσική σε ρυθμούς λάτιν αλλά και λαϊκά και ρεμπέτικα συμπλήρωναν το γλέντι!

Φέτος ήταν από τις χρονιές όπου αρκετοί συμπολίτες μας επέλεξαν να τσικνίσουν σε μία ταβέρνα ή ένα οβελιστήριο ή ακόμη και να παραγγείλουν τα εδέσματά τους.

Έτσι από προχθές το απόγευμα τα καταστήματα άρχισαν να παίρνουν παραγγελίες αλλά και να κάνουν κρατήσεις για παρέες και οικογένειες.

Αρκετά ψητοπωλεία και οβελιστήρια ξεκίνησαν το ψήσιμο από νωρίς το πρωί, ενώ ταβέρνες και εστιατόρια εντός και εκτός πόλεως, από το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνουν κόσμο, η προσέλευση του οποίου κορυφώθηκε τις βραδινές ώρες. Αρκετές ήταν δε οι ταβέρνες που συνδύασαν το καλό φαγητό με ζωντανή μουσική μέχρι πρωίας!

Τσίκνισμα και μεταμφιέσεις
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τίμησαν και όλα τα σχολεία του νησιού μας, το καθένα με το δικό του τρόπο, σε όλα όμως τα παιδιά πήγαν μεταμφιεσμένα στο πνεύμα των Απόκρεων. Έτσι στην πόλη της Ρόδου αρκετά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έψησαν σουβλάκια, ενώ μαθητές και μαθήτριες ξεφάντωσαν σε λάτιν ρυθμούς ντυμένοι με κάθε λογής κοστούμια!

Πριγκίπισσες, μάγοι, αστυνομικοί, σούπερμαν και όλοι οι αγαπημένοι ήρωες των μικρών παιδιών, «ζωντάνεψαν» χθες σε αυτές τις γιορτές των σχολείων.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρκετά ήταν τα σχολεία που συνδύασαν την εκδρομή με τη διασκέδαση. Περιοχές και χωριά του νησιού μας όπως η Ψίνθος, ήταν πρώτα στις προτιμήσεις των σχολείων αυτών, καθώς εκεί μπορούσαν και να ...τσικνίσουν απολαμβάνοντας το υπέροχο τοπίο και το καλό φαγητό.

Στις ταβέρνες των περιοχών αυτών γινόταν χθες το αδιαχώρητο, ενώ όσοι δεν είχαν μεριμνήσει έγκαιρα για να κάνουν κάποια κράτηση, ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν.

Σε γενικές γραμμές η χθεσινή ημέρα έδωσε το έναυσμα για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς έως την Κυριακή, οπότε και θα ξεκινήσουν και οι καθιερωμένες παρελάσεις των «καμουζέλων» από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους σε διάφορα χωριά του νησιού μας. Οι εκδηλώσεις αυτές θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 1η Μαρτίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα υποδεχτούμε τη Σαρακοστή.

Σημειώνεται πως η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι "νηστίσιμοι ημέραι", της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της καλούμενης “Κρεατινής”.

Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη