Ο δικός μου Κολοσσός, μια εναλλακτική πρόταση

Ο δικός μου Κολοσσός, μια εναλλακτική πρόταση

Ο δικός μου Κολοσσός, μια εναλλακτική πρόταση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1084 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτορας
του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μια από τις διαρκείς συζητήσεις η οποία γίνεται στα τραπέζια της Ρόδου είναι η αναβίωση της μορφής του Κολοσσού.

Ξεκινάει δυναμικά από το ’98-’99 για να περάσει στα επόμενα χρόνια στα χέρια του Επιμελητηρίου Δωδ/σου με συντονισμένη ομάδα παρουσίας, για να καταπιαστεί η δημοτική αρχή σε συνέχεια με σχεδιαστικές αναφορές στο τέλος της επόμενης δεκαετίας και να υπάρξει τελικά η διαδοχή για το μείζον αυτό θέμα στις αρχές της υπάρχουσας δεκαετίας με συγκεκριμένες προτάσεις από την ομάδα φορέων και group αρχιτεκτόνων του εξωτερικού ως προς το σχέδιό του αλλά και την ανάγκη να (επανα)εμφανιστεί ως τοπικό και τουριστικό σύμβολο του νησιού σηματοδοτώντας την ειρήνη, το φως και τη συμφιλίωση των λαών της Μεσογείου.


Είναι ένα ζήτημα που εύκολα μπορεί κανείς να καταπιαστεί άλλοτε με βαθύ ιστορικό σκεπτικό και άλλοτε με μεγάλο επικοινωνιακό μέγεθος εκτιμώντας ότι από μόνος του ο Κολοσσός είναι (ας μου επιτραπεί ο όρος) ένα «κολοσσιαίο» brand name. Σήμερα παρά ποτέ οι αξίες που εξέπεμπε ο Κολοσσός, παραμένουν επίκαιρες και θελκτικές, στην εποχή της ψηφιοποίησης, της υψηλής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, big data, της διακυβερνητικότητας.


Σήμερα η γνώση τρέχει, είναι έξυπνη με ψηφιακή διαχείριση της πληροφορίας μέσα από cloud πλατφόρμες, με concept που βασίζεται στην digital transformation για την επιτυχία μιας artificial intelligent, ώστε η οποία πληροφορία που καταγράφεται να αξιοποιείται με τη βέλτιστη απόδοση από τα σύγχρονα εργαλεία προβολής και διάχυσης. Η πληροφορία αποτελεί πλέον στοιχείο ανάλυσης και διαχείρισης μέσα από τη σύλληψη, την επεξεργασία, τη συνεργασία, την παραγωγικότητα, τη συμμετοχή και με την τελική ασφαλή «αρχειοθέτηση» της.


Το εντυπωσιακό είναι η συνεχής εξέλιξη και δυναμική της ψηφιακής απεικόνισης η οποία αθροίζεται και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες και σε συνοδεία με τη νέα αντίληψη της χωροταξίας βρίσκει έδαφος στις “smart cities” οι οποίες μετασχηματίζονται με ραγδαίο και καθοριστικό τεχνολογικό τρόπο. Στην πολη των έξυπνων λειτουργιών η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών από τη σκοπιά της πρόληψης, της καταστολής αλλά και της λειτουργίας
Η πόλη του μέλλοντος στηρίζεται σε αισθητήρες που προειδοποιούν, που προδιαγράφουν, που σχηματίζουν δίκτυα επικοινωνίας, που μιλούν και μεταδίδουν.

Το μεγάλο ερώτημα γεννιέται.
Πώς αυτή τη σύγχρονη πόλη που είναι πλέον «δίπλα» μας θα μπορούσαμε να την συνδέσουμε με τα μηνύματα του Κολοσσού, πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε το χθες με το σήμερα βλέποντας όμως παράλληλα και το αύριο;

Σκεπτόμαστε.
Ένα επιβλητικό και μεγαλειώδες ψηφιακό Ολόγραμμα (hologram digital) μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό σε σημείο σταθμό όπως θα ήταν η βορεινότερη κορυφή του νησιού στο κτήριο του Ενυδρείου (σήμερα υπάρχει ήδη συμβολικός φάρος) και με συνεκτική (συν)ακολουθία την πλατεία των «100 Βαγιών» (Πλατεία Χαρίτου), όπου σε συνέργεια με τα αδρανοποιημένα κτήρια, θα μπορούσε κανείς να απολαύσει τα ιστορικά βήματα του Κολοσσού ως μια μουσειακή ενιαία ανοικτή περπατησιά που θα κατέληγε στο Ολόγραμμά του.


Ας το ονοματίσουμε ενδεικτικά: «το Πάρκο του Κολοσσού».
Μπορεί να είναι να είναι μια απάντηση;
Μια εμβληματική περιοχή της Ρόδου θα αναζωογονηθεί, θα ξυπνήσουμε μέσα από το πολεοδομικό λήθαργό της και θα επανέφερε τη ζωή, τη λάμψη, το φως, την ιστορία, σε μια διδακτική παλμική ροή: Πόλη-Πλατεία Χαρίτου-Πλατεία Ενυδρείου-κτήριο Ενυδρείου, Ολόγραμμα του Κολοσσού-Θάλασσα, Φάρος-Φως.


Το Φως που θα εκπέμπεται σε όλη τη Μεσόγειο, σε όλα τα διερχόμενα πλοία από τη Μέση Ανατολή μέχρι και την Αδριατική Θάλασσα, στην καρδιά της Μεσογείου. Είναι μια σκέψη που δεν διεκδικεί το μονοπώλιο της αλήθειας, ούτε τη βεβήλωση του μύθου του Κολοσσού, αλλά «χαϊδεύει» με τρυφερότητα και ίσως με καινοτομία τη συλλογική μνήμη ενός Θαύματος της παγκόσμιας ιστορίας που ακόμη ζει στις καρδιές μας.


Αυτή η ιδέα ζυμώθηκε σαν μια αναλαμπή μέσα από ένα εποικοδομητικό καθημερινό διάλογο μ’ ένα δημοτικό σύμβουλο ο οποίος διαθέτει ευαισθησίες, διοικητικές ικανότητες και ψηφιακές αντανακλάσεις για μια δυναμική και απαστράπτουσα Ρόδο. Ο Κολοσσός διεγείρει, ακούγεται, εξιτάρει, υπάρχει ακόμη στο υποσυνείδητό μας. Και μόνο η αναφορά Του, μάς κάνει υπερήφανους και περισσότερο λαμπερούς.

Διαβάστε ακόμη

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"

Μαρία Καρίκη: Πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Θάνος Ζέλκας: "Τηλεπερσόνες στα ψηφοδέλτια: Αυτή η μάστιγα"

Αγαπητός Ξάνθης: Η μετεγκατάσταση των ταχυδρομείων Ρόδου στην Εθνικής Αντιστάσεως είναι μια πολεοδομική «βόμβα» στα θεμέλια της πόλης μας

Κοσμάς Σφυρίου: Τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας μας απάνηση στην 7χρονη δικτατορία 1967-74