Ο διάσημος Άγγελο Καβαλλάρο, τιμή και καμάρι της Καρπάθου

Ο διάσημος Άγγελο Καβαλλάρο, τιμή και καμάρι της Καρπάθου

Ο διάσημος Άγγελο Καβαλλάρο, τιμή και καμάρι της Καρπάθου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 557 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς στο karpathianrevolution.gr


Ήταν μόλις πέντε χρονών όταν ζήτησε ένα βιολί για Χριστουγεννιάτικο δώρο, λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε με μια μουσική μπάντα και δεν δίστασε να πάρει την μπαγκέτα από τα χέρια του μαέστρου! Αυτά ήταν τα πρώτα βήματα στην ανάδειξη του μοναδικού ταλέντου του.

Πρόκειται για τον Ιταλο-καρπάθιο μαέστρο παγκοσμίου φήμης Άγγελο Καβαλλάρο, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και την επαγγελματική του πορεία στον δημοσιογράφο Μπάμπη Καβροχωριανό, καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του «Πέντε γραμμών γράμματα».

Τη Δευτέρα 12-02-18, από τη συχνότητα του τρίτου προγράμματος, απολαύσαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη και μάθαμε ακόμα περισσότερα για τον παγκοσμίου φήμης μουσικό, που νιώθει ένα κομμάτι της καρδιάς και της ψυχής του βαθιά ελληνικό.

Γεννημένος στις 5 του Φλεβάρη 1941 στη Λούκα της Τοσκάνης είναι ο γιος του Αλεσσάντρο Καβαλλάρο και της Σοφίας Κουμούτσου, η περιπέτεια του γάμου και της ζωής τους έχει γίνει βιβλίο από την Καρπαθιά δημοσιογράφο Φωτεινή Χαλκιά-Καζαμία.

Η μητέρα του ήταν κόρη της Μενετιάτισσας Μαριγώ Κουμούτσου, το γένος Δημελλά, και πατέρας της ήταν ο Πηλιάτης Ευάγγελος Κουμούτσος, όμως δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει, αφού η πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά στο λατομείο του Παχούλη, ήταν και η τελευταία του. Το 1910 ήταν μόλις 28 ετών, όταν σκοτώθηκε σε ένα από τα τραγικά εργατικά δυστυχήματα, που είχαν γίνει θλιβερή καθημερινότητα στα νταμάρια της Πεντέλης.

Ο πατέρας του μαέστρου βρέθηκε πριν τον πόλεμο στην Κάρπαθο, ήταν αξιωματικός, διορισμένος διοικητής της αστυνομίας.

Αν και από θέση ήταν κατακτητής μόνο καλές μνήμες συνοδεύουν την ιστορία του Αλεσσάντρο. Μάλιστα, όπως είπε με συγκίνηση στη ραδιοφωνική συνέντευξη, στο τελευταίο του ταξίδι στην Κάρπαθο, πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε στη μεγάλη μητρόπολη των Πηγαδίων για τον Δεκαπενταύγουστο και εκεί ενώ παρακολουθούσε τη λειτουργία, από το βάθος της εκκλησίας, τον παρακάλεσαν να καθίσει μπροστά. Όχι, δεν ήταν η παγκόσμια φήμη του, αλλά το επτάχρονο πέρασμα του πατέρα του από το νησί είχε αφήσει μόνο θετικές αναμνήσεις.

Ο Άγγελο Καβαλλάρο ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Κονσερβατόριο της Boccherini στην πόλη Λούκα. Εκεί και από πολύ νωρίς, μόλις το 1963, του χορηγήθηκε το δίπλωμα βιολιού. Αργότερα σπούδασε σύνθεση στο Κονσερβατόριο της Cherubini στη Φλωρεντία με δασκάλους τους Carlo Prosperi, Roberto Lupi και Luigi Dallapiccola. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου που ειδικεύεται στη διεξαγωγή με τον Piero Bellugi, στο Κονσερβατόριο Cherubini στη Φλωρεντία, όπου το 1967 του χορηγήθηκε το δίπλωμά του με άριστα.

Έλαβε υποτροφία για σπουδές ορχηστρικής τεχνικής στη Βενετία και τη διεξαγωγή και την ερμηνεία της όπερας στην Accademia Musicale Chigiana στη Σιένα. Αργότερα εργάστηκε με τον Bruno Moderna σε διάφορες σύγχρονες μουσικές παραστάσεις στο Teatro della Scala του Μιλάνου και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μπάμπη Καβροχωριανό, εκτός από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την καριέρα του, απολαύσαμε την τραγουδιστή φωνή του.

Τα ελληνικά του Άγγελο Καβαλλάρο είναι η μητρική γλώσσα του και έχουν ένα τόσο παράξενο δέσιμο με τα ιταλικά με αποτέλεσμα μια γλυκύτατη μουσικότητα.

Ο μαέστρος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1953, ήταν η αρχή της σταδιοδρομίας του σε ηλικία μόλις 13 ετών, τότε διηύθυνε την ορχήστρα του ραδιοφώνου στη Λυρική Σκηνή Αθηνών.
Από τότε επισκέπτεται συχνότατα την Ελλάδα και μάλιστα, όπως είπε στον κ. Καβροχωριανό:
«Στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου».

Αλλά και για τον τόπο καταγωγής της μητέρας του, την Κάρπαθο, είπε ότι:

«Πρόκειται για ένα υπέροχο νησί με υπέροχο κόσμο».

Αξίζει μάλιστα να τονίσουμε ότι ο Άγγελο Καβαλλάρο χορεύει μόνο έναν σκοπό: την καρπάθικη σούστα!

Ο διάσημος μαέστρος έχει ταξιδέψει και έχει χειροκροτηθεί σε όλο τον πλανήτη, καταγράφονται τουλάχιστον 80 όπερες στο ρεπερτόριό του και έχει διευθύνει σπουδαίες ορχήστρες με σπουδαίους τραγουδιστές όπως ο Vargas, ο Alvarez και η Gnενα Dimitrova.

Από τις προετοιμασίες, στις πρόβες και έπειτα η παρουσίαση στο κοινό. Η δουλειά του διευθυντή ορχήστρας είναι μια αληθινά δύσκολη υπόθεση, πέρα από το ταλέντο, απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, πολλές γνώσεις και τρομερή εμπειρία.

Ο Άγγελο Καβαλλάρο έχει καταφέρει και εξακολουθεί να μαγεύει τον πλανήτη, όχι μόνο ως χαρισματικός διευθυντής ορχήστρας, είναι το ήθος, η τιμιότητα και ο χαρακτήρα του, τα στοιχεία που απογειώνουν τα ταλέντα του.

Η παγκόσμια παρουσία του ανεβάζει λίγο πιο ψηλά την Ελλάδα, όμως είναι πολύ μεγάλη η τιμή για τη μικρή και αγαπημένη του πατρίδα, την Κάρπαθο!

Φωτογραφία: Καλλιόπη Μαλλόφτη

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)